Jdi na obsah Jdi na menu
 


8 základních otázek a odpovědí, které řeší péči o kůži miminek

I když se na začátku maminkám a rodičům může zdát, že zvolit správnou péči o kůži miminka je hodně komplikované, není to tak. Ovšem je potřeba vycházet z fundovaných informací od kožních lékařů a pediatrů, ošetřující přípravky vybírat v lékárnách a také se často řídit pravidlem méně je více. Níže naleznete odpovědi na nejčastější otázky spojené s péčí o pokožku miminek a malých dětí. Základní pravidla se týkají jak dětí se zdravou kůží, ale platí i pro doprovodnou léčbu pro malé holčičky a kluky s atopickým ekzémem.

Odpovědi na otázky vznikaly ve spolupráci s kožní lékařkou z Fakultní nemocnice v Motole Štěpánkou Čapkovou. Dle dermatoložky je základem péče o kůži malých miminek především udržování její čistoty při současném zachování přirozené ochranné tukové vrstvy pokožky.

1. Podle čeho obecně vybírat kosmetiku pro miminka?

Dětská pokožka přirozeně vstřebává více látek ze svého povrchu než kůže dospělého. Proto se mnohem snadněji podráždí. „Při výběru kosmetických přípravků pro kojence hledíme hlavně na ochranné schopnosti jednotlivých přípravků. Látky obsažené v dětské kosmetice musí zachovávat přirozenou vlhkost a vláčnost kůže, umožňovat volné dýchání pokožky a zároveň působit protizánětlivě. Dětská kosmetika by neměla obsahovat žádné alergizující složky,“ konstatuje kožní lékařka Čapková.

2. Pokud jsou krémy hypoalergenní, můžu se spolehnout, že budou vhodné i pro dítě s atopickým ekzémem?

Bohužel to zcela neplatí. Například miminka a malé děti může dráždit močovina neboli urea, která nezřídka bývá součástí některých druhů hypoalergenní kosmetiky. „Mléka a krémy s ureou nejsou vhodné na velkoplošné promašťování pro kojence a malé děti, zhruba do 3 let. Neublíží jim to, ale často je přípravky s ureou štípou a dráždí,“ míní Čapková. Druh kosmetiky, byť hypoalergenní, je proto dobré nejprve opatrně vyzkoušet.

linola_fett_olbad_-400_ml-.jpg3. Čím nejlépe mýt malá miminka?

„Velmi vhodným způsobem péče o citlivou kůži miminek jsou olejové koupele. Olejová koupel očistí pokožku mnohem šetrněji než běžná mýdla. Dobře se rozpouští a odstraňuje z kožního povrchu pot, kožní maz i opotřebované zrohovatělé buňky. Zároveň kůži zvláčňuje a ošetřuje tak, žeji většinou není nutné dále promašťovat kosmetickými krémy po očistné koupeli,“ míní kožní lékařka Štěpánka Čapková.

Pokud jde o hojně rozšířený mýtus, že na omývání miminek je ideální čistá voda, dermatoložka jej vyvrací. Voda totiž dostatečně neodstraní nečistoty rozpustné v tucích, například zbytky stolice či krému, a navíc kůži velice vysušuje.

Příklad doporučovaného produktu: Olejová koupel Linola Fett Ölbad

4. Jaká je vhodná teplota vody pro koupel a jak dlouho dítě mýt?

Teplota vody by optimálně neměla přesáhnout 37º C. Důležité je také miminko zbytečně dlouho nenamáčet, tedy vykoupat jej zhruba během 5 - 10 minut. Tím se opět předejde zbytečnému vysušování kůže.

5. Je potřeba pravidelně mazat tělo miminek?

Mytí olejovými emulzemi obvykle dostatečně zvláční kůži miminek a kojenců. Pokud přesto zůstává suchá a šupinatá, ošetřujeme ji během prvních 4 až 6 týdnů po porodu slunečnicovým olejem, poté je možné pravidelně používat dětská kosmetická pleťová mléka s přísadou vitaminů, pantenolu nebo rostlinných výtažků.

Příklad doporučovaného produktu: tělové mléko Linola Lotion

 

6. Jak často je vhodné malé děti koupat?

Standardně lékaři doporučují mýt dítě jednou denně, obvykle večer, už kvůli příjemnému rituálu rodičů se svými potomky. Miminko tak dostává jasný signál, že brzy půjde do postýlky.  Pokud se však dítě potýká s atopickým ekzémem či jinou formou suché pokožky, bohatě stačí omývat miminko zhruba třikrát týdně.

 

7. Čím namazat dítěti obličej, když jdeme v mrazech ven?

Citlivější dětská pokožka je v porovnání s kůží dospělých ještě více náchylná k vysušení kvůli výraznému výkyvu teplot. Proto je potřeba vždy před pobytem venku namazat miminku či batoleti obličej mastnějším krémem.

Příklad doporučeného produktu: krém na obličej Linola Face nebo mastný krém Linola Fett

 

linola_sampon_02.jpg8. Čím mýt dítěti hlavu a vlásky a jak často?

Zhruba do půl roku miminek není potřeba používat v péči o vlásky šampon, pokožku hlavy a jemné vlásky postačí ošetřit prostředky na omývání celého těla.„Od půl roku dítěte doporučujeme používat některý z dětských šamponů, které jsou vyvinuté s ohledem na zvláštnosti dětských vlasů a pokožky. Frekvenci mytí doporučuji podle zašpinění vlásků zhruba 1x až 2x týdně,“ konstatuje Štěpánka Čapková z FN Motol. 

Příklad šamponu, který doporučuje MUDr. Štěpánka Čapková: Linola Šampon (vhodný je i při výskytu žlutavých šupinek u miminek, tzv. seborrhoické dermatitidy).

 

O značce Linola
Značka Linola vznikla již v roce 1938, kdy byl vytvořen první krém na bázi vody (emulze vody v oleji). V současnosti existuje široká škála hypoalergenních produktů této řady, které oceňují nejen pacienti s atopickým ekzémem a jinými kožními onemocněními, ale oblíbili si ji i lidé se suchou a citlivou pokožkou. Díky svým skvělým vlastnostem ji využívá také mnoho rodičů pro péči o kůži svých malých dětí prakticky od narození. Právě oni nejčastěji ocení olejovou koupel Linola Fett Ölbad, která se stala vůbec nejprodávanějším produktem svého charakteru na českém trhu. Značka se těší i značné oblibě kožních lékařů. Všechny přípravky Linola spojuje jedinečná a během let zcela neměnná receptura s vysokým obsahem kyseliny linolové.Díky klinicky ověřené účinnosti byly některé z přípravků Linola zařazeny mezi léčivé přípravky, ostatní jsou speciální kosmetické přípravky.Více o značce Linola a také jednotlivých produktech naleznete na www.linolaprodeti.cz nebo na https://www.facebook.com/linola.cz.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×