Jdi na obsah Jdi na menu
 


10 důvodů proč jíst BIOPOTRAVINY aneb Jamie Oliver na TV PAPRIKA vaří jen ze sezónních biopotravin

28. 2. 2010

ObrazekMilujete recepty Jamieho Olivera? Nebo prostě jen milujete osobnost Jamieho Olivera? Jeden z nejslavnějších kuchařů na světě se opět vrací na televizní obrazovky, aby v pořadu Jamie vaří doma předvedl své kulinářské umění. Tentokrát Jamie vaří ve své venkovské kuchyni podle klasických postupů, ale také podle receptů, které sám vymyslel. Jamie se řadí k vyznavačům kvalitních surovin a co nejjednodušších receptů, a proto k přípravě používá zeleninu vypěstovanou na vlastní zahradě či zvěř, kterou chová na své venkovské usedlosti, a to vše dle aktuální sezóny.

 

Sezónní biopotraviny, ze kterých si uvaříte chutný pokrmy jsou k sehnání i u nás. Zajistit si je můžete prostřednictvím českých zemědělců a chovatelů.

 

10 důvodů proč jíst domácí biopotraviny

 

  1. HODNOTA & ČAS - existuje řada důkazů o tom, že biopotraviny mají vyšší nutriční hodnotu, obsahují větší množství vitamínů, antioxidantů a jiných zdraví prospěšných látek. U lokální biopotravin je navíc daleko pravděpodobnější, že se na váš talíř dostanou čerstvé.

 

  1. CHUŤ – chuť je velmi subjektivní, přesto několik studií washingtonské státní univerzity ukázalo, že ochutnávači dávali přednost bio jablkům před těmi běžnými. Podobně vycházelo při průzkumu i další ovoce a zelenina.

 

  1. PODPORA MÍSTNÍ EKONOMIKY – domácí biozemědělci a biochovatelé mají vyšší výdaje za místní pracovní sílu, ale naopak nižší za agrochemikálie dovezené odjinud.

 

  1. ROZMANITOST – množství menších místních zemědělců znamená rozmanitost plodin. Když totiž farmáři produkují pro lokální trhy, tak se jejich zákaznická základna značně oživuje a zpětně je vybízí, aby pěstovali více odlišných druhů plodin.

 

  1. DŮVĚRYHODNOST – vyberte si takového českého farmáře, který nejlépe splňuje vaše představy. Můžete se ho osobně zajet zeptat na pracovní postupy apod. Znát se navíc s člověkem, jehož produkty tvoří váš jídelníček, je více než pozitivní.

 

  1. PŘÍRODA – KONTROLOVANÉ EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ JE ŠETRNÉ K PŘÍRODĚ! K tomu snad netřeba dodávat více.

 

  1. KRAJINA – průmyslové zemědělství v posledních letech zcela proměnilo tvář českého venkova. Nekonečné průmyslové lány jsou bez života. Na seznamu ohrožených druhů jsou dnes dokonce mnozí, kdysi obyčejní a zcela běžní, polní ptáci a plevele.

 

  1. DOPRAVA – potraviny jsou často převáženy i tisíce kilometrů. Šetřeme naše ovzduší tím, že budeme podporovat raději české zemědělce, kteří jsou nám blíže a nemusí převážet své potraviny tisíce kilometrů daleko.

 

  1. ZVÍŘATA NETRPÍ – zvířata chovaná na ekofarmě mají volný přístup na pastvu a mohou se chovat podle své přirozenosti. Ve stájích mají pohodlně podestláno, obvykle slámou, a dostatek prostoru. Dbá se na omezení negativních dopadů při transportu zvířat. Ekologičtí chovatelé nemusejí podávat svým zvířatům denně množství antibiotik a jiných léků, protože praktikují zdravý, vyvážený systém: nedržet na daném prostoru příliš mnoho zvířat, mít pokud možno více druhů zvířat pohromadě a krmit je přirozenými krmivy.

 

  1. INSPIRUJTE OSTATNÍ - nezanedbatelné je také to, že svým životním stylem inspirujete ostatní.

 

Nechte se tedy inspirovat kuchařským uměním Jamieho Oliviera, který nyní bude vařit pouze z biopotravin vypěstovaných či odchovaných na jeho vlastní farmě. V akci ho můžete již od poloviny února pravi delně sledovat v pořadu Jamie vaří doma na TV Paprika vždy ve 21:30 hodin.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×