Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uchovejte letní vitamíny na zimu

17. 8. 2011

Léto je obdobím hojnosti a bezstarostného veselí. Kraťásků a sukní, tílek, ťapek a sandálů…Vitamínů je všude spousty, na zahrádkách i v obchodech. Proč ale nečerpat třeba vitamín C z rybízu z prosluněné zahrádky i v zimě? Sušte a zamrazujte a v podzimních plískanicích budete mít perfektní ochranný štít díky energii z letního ovoce! Skvělými pomocníky vám budou odšťavňovače, sušičky či mrazáky z OKAY Elektrospotřebiče.

 
Letní úroda, ať už vlastní nebo od známých je doslova nabitá vitamíny a důležitými látkami. Navíc nemusíte přemýšlet, jestli si připlatit za BIO produkt nebo ne, protože u domácího ovoce je bio kvalita samozřejmost. Jak tedy úrodu nejlépe využít, aby nepřišel ani kousek na zmar?
 
nepojmenovany-2.jpgVymačkávejte, sušte, zamrazujte a posilujte imunitu!
Určitě je nejlepší, užívat si ovoce a zeleninu ze zahrádky, dokud je vše čerstvé. V letních horkách naše tělo osvěží lehké zeleninové, ale i ovocné saláty. Lidský organismus však nejsnadněji vstřebává vitamíny a minerály z ovocných a zeleninových šťáv. Takže odšťavňujte, odšťavňujte a odšťavňujte! Pro nezkušené doporučujeme začít s jablky, pomeranči a třeba mrkví. Postupně zjistíte, že výborně může chutnat i šťáva s celerem, červenou řepou a dokonce i petrželí. Stačí jen objevit tu správnou kombinaci. Využít lze téměř cokoli, co letní příroda nabízí. Tradiční české plody je možné kombinovat s koupeným tropickým ovocem. Čerstvě udělaný fresh je opravdovou vitamínovou bombou, která je vhodná jako prevence i jako pomocník při léčbě nachlazení, k pročištění organismu i při různých dietách. Pokud si chceme dát čerstvou ovocnou šťávu v restauraci či baru, většinou to znamená šáhnout hluboko do peněženky. Mnohem lepší je investovat do domácího odšťavňovače, díky kterému si skvělý fresh vykouzlíte během několika minut doma (např. Moulinex JU650, cena v OKAY Elektrospotřebiče: 3 699 Kč). Pokud úrodu nezvládnete spořádat celou, nevadí. Vitamíny lze snadno uchovat do sychravého podzimního počasí. Zbylé Ovoce stačí usušit nebo zamrazit.
 
Sušení už není výsadou sluníčkanepojmenovany-3.jpg
Ovoce lidé sušili snad odjakživa, ale až moderní doba nám umožňuje sušit v jakémkoliv počasí a bez nutnosti mít zahradu nebo balkon, kde bychom mohli ovoce vyskládat na sluníčko. Díky elektrickým sušičkám ovoce, kterých je na trhu mnoho typů, si všichni můžeme ovoce i s jeho vitamíny dopřávat po celý rok. Při sušení si totiž plody zachovají 70-80% vitamínů a množství dalších prospěšných látek jako jsou antioxidanty, vláknina či minerály. Tradičně se suší jablka, hrušky, meruňky či švestky, ale můžete zkusit prakticky cokoliv od třešní až po borůvky. Sušené meruňky pak v zimě nadšeně uvítáte třeba jako náhražku nezdravých chipsů k přikusování u televize, sušená jablka se vám budou hodit do štrúdlu a sušené švestky zase například k masu. Kromě ovoce navíc sušičky zvládají i zeleninu, houby, bylinky a dokonce i maso! Jsou tak výborným doplňkem opravdu každé kuchyně (Professor SP 4000, Cena v OKAY Elektrospotřebiče: 899 Kč).
 
Jak správně sušit?
- Ovoce je nutné vždy omýt a usušit. Jablka a hrušky také oloupat.
- Dalším krokem by mělo být vyndání jádřince nebo pecky. Abychom předešli zhnědnutí ovoce, ponoříme je na minutku do vody s octem (na 1 litr vody lžíce octa).
- Na mřížku sušičky pokládáme ovoce vždy řeznou plochou směrem vzhůru.
- Při sušení rajčat a jiných plodů, které obsahují hodně vody, doporučuje se podložit je na sítu pečícím papírem.
 
nepojmenovany-5.jpgPokud se rozhodnete sušit bylinky, je důležité, je zpracovat v co nejkratší době po nasbírání, abychom zajistili jejich kvalitu. Květy, listy ani jiné části rostlinek před sušením nikdy nepereme ve vodě. Že jsou bylinky dostatečně usušené, poznáme tak, že při pomačkání šustí, rozpadají se na malé části, jsou křehké a lámou se, nebo se dají snadno rozemnout mezi prsty. Jestliže bylinky během usušení výrazně zhnědly, až zčernaly, znamená to, že se někde stala chyba. Mohly se zapařit v nevhodném zavazadle při sběru, nebo důsledkem dlouhé prodlevy mezi nasbíráním a sušením. Důvodem by mohlo být i sušení v příliš silné vrstvě bez obrácení. Takové bylinky jsou znehodnocené a nejsou vhodné k uskladnění a následnému užívání.
 
Doba sušení závisí na druhu ovoce či zeleniny, obvykle to bývá 6- 8 hodin. Déle trvá výroba sušeného masa. Tam je třeba od masa odřezat co nejvíce tučné části, nakrájet jej na proužky o síle 6-8 mm. Následně tyto plátky dát do igelitového sáčku spolu s marinádou a několik hodin marinovat v ledničce. Maso pak lehce osušíme papírovým ubrouskem a naskládáme do sušičky. Doba sušení se pohybuje mezi 5 až 15 hodinami, záleží na síle proužků. 
 
Recept: Kuře na sušených švestkách
Ingredience: 1 kostka masoxu, 2 lžíce oleje, 150 ml smetany ke šlehání, 3 ks cibule, sušené švestky cca 250 g, 1 ks kuřete, 2 lžíce hladké mouky, 10 dkg vlašských ořechů, podle chuti mletý černý pepř, sůl, kopr
 
Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na pánvi kuřecí maso opékáme čtvrt hodiny, potom kuře narovnáme na pekáč. Švestky vypeckujeme a spaříme. Cibuli oloupeme, nakrájíme ji na kolečka. Oříšky nasekáme a opražíme. Připravené sušené švestky pak na kuřecí maso poklademe. Na pánvi po kuřeti pak osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli a přidáme ji k masu a švestkám. Nakonec ještě polijeme smetanou s nadrobeným masoxem, do které přidáme opražené ořechy. Můžeme přidat i kopr. Dáme zapéci do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi 35 minut.
Na talíři dozdobíme kuře podle uvážení a podáváme s rýží či novými bramborami.
 
Něco jsme usušili, něco jsme vymačkali a pořád ještě zbývá
Když máte plný sklep i po té, co jste spoustu ovoce usušili a z další velké části vymačkali čerstvou šťávu pro celou rodinu, zbývá už jen vše dobře zamrazit. Když ovoce správně zpracujete a zamrazíte na co nejnižší teplotu dříve, než se začne kazit, zachová si velké procento vitamínů a vy si pak můžete čerstvé ovoce vychutnávat i v zimě.                                                                                                                                  
Až se příště babička či maminka zeptá, co jste udělali s úrodou, kterou vám dala, už se nebudete muset kroutit a vyhýbat se odpovědi. Se spotřebiči z OKAY se na zásilku z venkova konečně budete moci těšit a všem pak povyprávět, co všechno jste z ní vykouzlili.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×