Jdi na obsah Jdi na menu
 


JAK BÝT V LÉTĚ FIT A SVĚŽÍ

dr_merunka_185.jpg

S příchodem jara a léta začínáme vždy více myslet na svoji kondici, a abychom shodily kila nabraná v zimě a byly fit do plavek, najíždíme na zdravý životní styl. Máme pro vás pět tipů, které vám honbu za hezkou postavou stoprocentně ulehčí. 
 
V čem správná životospráva vlastně spočívá? V drobných každodenních návycích. Právě ty ale působí na fyzické a duševní zdraví. Denně nás přitom ovlivňuje mnoho faktorů. Patří mezi ně způsob stravování, tělesná aktivita, ale i množství spánku a stresu, kterému jsme vystaveni.
 
Patero pro svěží den plný energie
 
1) Dostatečně dlouhý spánek
Dopřejte si denně sedm až osm hodin spánku. Méně, ale i více tělu škodí – spalování je pomalejší a hrozí nadváha. Nezapomeňte přitom ani na pravidelnost doby usínání a vstávání.
 
2) Ranní rozcvička
Donuťte se vstát z postele o deset minut dříve, otevřete okna a nechte do svého pokoje proudit čerstvý vzduch a paprsky slunce. Zapněte si oblíbenou hudbu a věnujte těch deset minut krátké rozcvičce. Nemusí přitom jít o klasické cvičení, které znáte z hodin tělocviku, klidně můžete jen tancovat a vlnit se do rytmu. Rozcvička vás nastartuje, budete díky ní celý den svěží a navíc vám pomůže zlepšit kondici.
 
3) Vlažná sprcha
Zní to sice hrozně, ale nic vás neprobudí a „nenakopne“ více než studená sprcha. A to nejen ráno, ale kdykoli během dne. Nechte na sebe působit kapky vlažné vody a aroma oblíbeného sprchového gelu. Během chvíle budete doslova nabity energií. Pokud si netroufáte, začněte vlažnou vodou, až si tělo trochu zvykne, pusťte na něj studenou, eventuelně střídejte proudy teplé a studené vody. Tím probudíte také krevní oběh a prospějete svému srdci.
 
4) Zdravá a vydatná snídaně
Snídaně je základ dne. Není to jen ohrané klišé, ale zaručená pravda. Snídaně nastartuje váš metabolismus, takže díky tomu, že snídáte, vlastně i rychleji hubnete. Kromě toho tělo nemusí čekat na ukojení hladu až do oběda, takže si nedělá tukové zásoby. Ideální jsou zdravá, ale zároveň vydatná jídla. Málokdo má ale čas chystat si ráno bohatou a výživnou snídani, našli jsme pro vás ale rozumnou alternativu – ovocný jogurt Yoplait Dobré ráno s cereáliemi. Skvěle zasytí až do oběda a navíc je fajn, že má cereálie ukryté ve víčku, takže neplavou rozmočené přímo v jogurtu.
 
 
5) Pitný režim
Pro udržení celodenní aktivity nezapomeňte doplňovat tekutiny, zejména při zvýšené fyzické zátěži. Ideálně má dospělý člověk vypít zhruba dva litry tekutin denně, v teplém období to ale klidně může být i víc. Ideální je pít čistou neperlivou vodu a neslazené čaje – klidně horké. Sice se to nezdá, ale horký čaj vás v horku osvěží a zažene žízeň mnohem lépe než ledová limonáda nebo džus. Obzvlášť pokud sportujete, myslete na to, že při pocení z těla odchází důležité minerální látky, které musíte pravidelně doplňovat. Abyste nemuseli jíst tabletky plné chemie, dejte si při sportu láhev vychlazené Vincentky, která obsahuje jód, měď, zinek či chrom.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×