Jdi na obsah Jdi na menu
 


Baklava

25. 12. 2006

 

TĚSTO:
listové těsto 500 g

 

NA POTŘENÍ:
rozpuštěné máslo 250 g

 

NÁPLŇ:
cukr krupice 3/4 hrnku
mletá skořice 1 lžíce
mletý hřebíček 1/4 lžíce
mleté mandle 4 hrnky

 

SIRUP:
voda 2 hrnky
citron 2 ks
cukr krupice 2 hrnky

 

V míse smícháme mandle, cukr, skořici a hřebíček. Trochou másla vymažeme menší pečící plech. Pláty rozmraženého listového těsta vyndáme na pracovní plochu, rozválíme, poté jeden z nich přeneseme do pekáčku, pomažeme máslem a naneseme část mandlí. Takto vrstvíme pláty na sebe a poslední plát pouze pomažte máslem.

 

Baklavu nyní dáme na 30 minut do chladu, aby máslo ztuhlo. Mezitím si předehřejeme troubu na 175 °C. Ztuhlou baklavu nakrájíme ostrým nožem na kosočtverce. Baklavu následně vložíme do trouby a pečeme asi 35–40 minut.

 

 

Mezitím si v hlubokém hrnci připravíme sirup. Smícháme vodu, cukr a citrónovou kůru ze dvou citronů nakrájenou na plátky. Směs přivedeme k varu, zmírníme oheň a mírně vaříme, dokud nezačne směs houstnout. Citrónovou kůru vyjmeme. Do směsi přimícháme 2 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy. Důkladně zamícháme a odstavíme z ohně. Když je baklava hotova, vyndáme ji z trouby a nalijeme na ni horký sirup.

 

 

Necháme 30 minut odležet a chladnout a poté znovu obnovíme kosočtvercové řezy.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Baklava

(Petroula, 6. 3. 2010 0:42)

Recept na Baklavu Turci ukradli jako spoustu jiných věcí...jen těch receptů, které si předělali přidáním jedné, dvou ingrediencí, změnou jména a vydávají to za své. Nedávno jsem jedla Baklavu i u Bulharů, je moc dobrá, ale Řekové mají prostě lepší...jinak děkuji za zveřejnění tohoto receptu, zkoušet doma nebudu, asi by moje Baklava nechutnala tak, jak má chutnat. Zajedu si na ni přímo do Řecka!

je to Baklava

(Jurdis, 17. 2. 2009 17:45)

a je to fakt dobry ;-)

Ondřej má pravdu

(andrija m, 5. 9. 2008 22:28)

Paxlava nebo Baklava, je to to samé a původ je Turecko, dělá se všude kde byli Turci jako třeba i na Balkáně.

Baklava skvělý dezert.

(Ondřej, 21. 2. 2008 12:13)

Jinak je to recept tureckého etnika, tak logicky i Arménů, Turků a dalších, a proto je také Baklava v Řecku, protože bývávalo pod nadvládou Osmanské říše, a tak se v Řecku také Baklava zalíbila. Jinak všude ho dělají různě, někde bez mandlí a šťávy citrónů, nakopak jinde s ořechy, a nebo medem.

RE: edita

(Radůza, 11. 11. 2007 19:36)

Možná že Váš recept se jmenuje Paxlava. Tento recept je ale řecký a jmenuje se Baklava. Ale jak už napsala paní Jana, je jedno jestli se to jmenuje tak nebo tak. Hlavně že chutná ;oP

baklava nebo paxlava

(Jana Kristlová, 11. 11. 2007 18:50)

Je jedno jak se to jmenuje.Mě ale zajímají především ty nesrovnalosti.Třeba máte lepší.Tak se pochlubte a nekritizujte práci a snahu jiných.

baklava alis paxlava

(edita, 8. 9. 2007 16:29)

Nevím odkud mate tady ten recept, ale je to armenský recpt a jmenuje se PAXLAVA. A jsou tam nesrovnalosti :-(

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×