Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tvarohový koláč od Šárky

25. 1. 2007

Obrazek

Přísady na těsto: 
0,5 kg polohrubé mouky, 3 dkg droždí, 8 dkg cukru, 8 dkg tuku, 1 až 2 žloutky, půl lžičky soli, čtvrt litru mléka, tuk na pomaštění plechu

 

Přísady na tvaroh:
500 g tvarohu, rozinky, 1 vejce, kousek másla, 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce cukru krupice.

 

 

 

 

Přísady na žmolenku:
Dvě lžíce másla, 4 lžíce cukru, 8 lžic polohrubé mouky.

 

Z mléka odebereme asi půl šálku a ohřejeme je, aby bylo vlahé. Přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Kvásek necháme na teple vykynout. Do mísy dáme osolenou mouku, přidáme cukr, vzešlý kvásek, tekutý vychladlý tuk, žloutky a zaděláme vláčné těsto. Dobře je vypracujeme vařečkou, zakryjeme utěrkou a necháme na teple kynout.

 

 

Mezitím si připravíme tvaroh. Do tvarohu přidáme 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce cukru krupice, vajíčko, rozinky a kousíček másla. Všechno dobře promícháme.

 

 

Žmolenka - Vše dáme do mísy a proděláváme dokud se směs nebude sypat.

 

 

Z vykynutého těsta uválíme placku, kterou potom vytvarujeme na tukem vymazaný plech, tak aby ho těsto pokrylo celý a na koncích  byli vidět silnější okraje. Dobré je, pomazat těsto než dáme tvaroh bílkem - aby se tvaroh nevpíjel do těsta. Rozetřeme tvaroh a posypeme žmolenkou. Okraje nepokrytého těsta pomažeme žloutkem. Pečeme ve středně teplé troubě (160°C)

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

rosse.red@seznam.cz

(rose, 26. 1. 2007 23:04)

Ahojky máš suproví bloček prosím spřátelíš se?? rose papa..http://rosse.red.sblog.cz/

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×