Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jablkový koláč

19. 5. 2008

 

Forma o průměru 26 cm
750 g jablek
citrónová šťáva
160 g měkkého másla
125 g cukru
1 balíček vanilinového cukru
špetka soli
1 lžička nastrouhané kůry z jednoho citronu
3 vejce
250 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku 1–2 lžíce mléka
 
tuk na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
 
Jablka oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme části jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokapeme citrónovou šťávou. V pánvi rozpustíme tři lžíce másla a plátky jablek na něm krátce do zlatová opečeme. Potom je vyjmeme a necháme vychladnout.
 
V misce ručním šlehačem rozšleháme zbytek másla. Přitom postupně přidáváme cukr, vanilinový cukr, sůl a citrónovou kůru. Po jednom pak přidáváme vejce a dobře je zašleháme.
 
Troubu mezitím předehřejeme na 200°C. Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a mlékem a vmícháme do vajec, až získáme polotuhé těsto. Koláčovou formu vymažeme tukem, do ní nalijeme těsto a špachtlí je shora urovnáme. Plátky jablek klademe na povrch tak, aby se částečně překrývaly. V troubě pečeme 40–50 minut.
 
Koláč vyjmeme z trouby, necháme trochu zchladnout na drátěné mřížce a pak jej vyndáme z formy. Povrch koláče hojně pocukrujeme a rozkrájíme ho na 12 kousků.
 
Recept zaslala p. Jaroslava
 
 Pozn. Foto je pouze ilustrativní
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×