Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pavoučkův dort od Radůzy

25. 7. 2008

Obrazek

Suroviny
Dort:
6 vajec
20 dkg cukru
25 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce vody
 
Pavouček:
3 vejce
1 vanilkový cukr
10 dkg polohrubé mouky
9 dkg pískového cukru
1 lžička prášku do pečiva
 
Krém:
3 smetany na šlehání Rama Cremefine
cukr podle chuti
kakao
 
Mandlovka:
40 dkg cukru moučka 
5 dkg 100% tuku (Omega)               
2 bílky
2 lžíce medu
30 dkg sušeného polotučného mléka
podle potřeby voda
pár kapek mandlového aroma
potravinářské barvivo – žluté
 
Na dokončení:
8 pendreků
čokoláda na vaření
lentilky
kakao
 
 
Postup:
 
Dort:
Vejce šleháme 15 minut při plné rychlosti s cukrem, až se nám vytvoří hustá světle žlutá pěna. Poté zmírníme rychlost šlehače na minimum, přidáme vodu a mouku s práškem do pečiva. Na 10 sekund zvýšíme rychlost na maximum a poté vypneme. Těsto dáme do dortové formy a pečeme při 150°C cca ¾ hodiny.
 
Pavouk:
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme mouku, kakao a kypřící prášek a zlehka zamícháme.
 
Natřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180° cca 10 minut.
Po upečení přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
 
Krém:
Smetanu na šlehání vyšleháme dotuha a před dokončením osladíme podle chuti.
 
Mandlovka:

Všechny suroviny zpracujeme. Můžeme zpracovat i v domácí pekárně na program těstoviny. Mandlovka by se konzistencí měla podobat modelíně. Po zpracování si mandlovku obarvíme na sv. žlutou barvu, nebo podle své vlastní fantazie.

Dokončení:
Dort rozkrojíme na 3 díly a promažeme ušlehanou šlehačkou. Můžeme přidat i ovoce. Celý dort pak lehce pomažeme a pomocí šlehačky upravíme nerovnosti. Celý povrch dortu pokryjeme mandlovkou. Postup jak na to najdete na www.raduzyrecepty.com v kategorii Videa. 

Z upečeného plátu na pavoučka si vykrojíme 3 kruhy o průměru 15, 12 a 9 cm. Spojíme jednotlivé díly šlehačkou a vrch vyhladíme. Takto připravené tělíčko pavoučka posypeme strouhanou čokoládou a poté ještě kakaem. Hotové tělo dáme na potažený dort. 

K dokončení již potřebujeme jen připevnit nožky a oči. Nohy upevníme jen vsunutím konců pendreku do těla pavoučka a dortu.  Oči uděláme z kousku mandlovky a rozpuštěné čokolády. 

Pomocí čokolády také přilepíme na dort lentilky, kterým pomocí sáčku s malou dírkou čokoládou namalujeme nožky tak, aby připomínaly malé pavoučky.

Obrazek

 
Autor: Radka Znorová
Foto: Radka Znorová
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dortík - perfektní!

(Petra, 3. 10. 2011 12:10)

Dobrý den,
velmi děkuji za Váš recept, výsledek byl naprosto úžasný.
Trošku jsem (z provozních důvodů :-)) změnila mandlovku na Fondán, do dortu jsem dala na šlehačku maliny, jahody a banán a pavouka jsem podrobila zbylým kakaovým piškotem (styl krtkův dort).
Výsledek byl opravdu super.
Díky Petra

RE: Monika

(Radůza, 14. 5. 2010 22:07)

Dobrý večer Moniko, já dám všechny suroviny do pekárny a dám program těsto, podle potřeby přidávám po kapkách vodu. Toť vše :-(

mandlovka

(Monika, 14. 5. 2010 21:39)

Dobrý večer.
Dort jsem dnes pekla úplně poprvé a měla jsem ze sebe velkou radost, protože těsto bylo fajn, krém taky, všechno se mi pěkně dařilo, ale když jsem se dostala do fáze s mandlovkou, myslela jsem, že mě trefí. Jak už uváděla Romana, mandlovka se mi taky strašně lepila, a to jsem tam nedávala vodu vůbec. Mohla by jste mi proto prosím nějak detailně popsat, jak přesně se má mandlovka vyrábět? Děkuji =)

RE: Romana

(Radůza , 11. 3. 2010 0:06)

Cukr se prosévá aby se v mandlovce neudělaly "hrudky" a podle mého jste asi někde udělala chybu v surovinách.:-( Pokud dodržíte množství v receptu, mandlovka je naprosto super. Ještě upozornuji, že vody a tresti opravdu pár kapek. Pokud jste nalila více vody mandlovku budete mít mazlavou. S touto se dá ihned pracovat.

dortík

(Romana, 10. 3. 2010 21:11)

Dobrý den, zkoušela jsem váš marcipán - ale dopadla jsem strašně :o)) lepil se a to i přesto, že jsem tam snad dala dvojnásobek cukru a mléka :( když jsem vyndala marcipán z lednice - tak byl fajn,ale jakmile jsem ho chvíli držela v ruce,tak šííííleně lepil - nešlo mi z něj nic udělat - prosím o radu - jo a prosím proč se prosívá cukr? TO jsem zapomněla udělat :o) děkuji!! :o))

RE: Monika

(Radůza, 13. 10. 2009 12:56)

Můžete použít jakýkoli krém, doporučuji tento:
http://raduzyrecepty.com/clanky/kremy/raduzin-krem-na-dorty

Krém

(Monika, 13. 10. 2009 9:19)

Dobrý den, chystám se na pečení toho naprosto úžasně vypadajícího dortíku. Jen jsem se chtěla zeptat, jestli jste dělala dort i s jiným krémem a zda byste mi případně mohla nějaký doporučit. Nemám smetanové krémy moc ráda :-( Mockrát děkuji

pavoučkův dort

(Eva, 7. 10. 2009 14:46)

prosím můžete mi poradit s výrobou mandlovky? nemám domácí pekárnu a tak nevím jak postupovat,ještě jsem nic takového nedělala a také prosím o radu jakou značku barviva je nejlepší použít,prostě když budete tak hodná a napíšete mi podrobně vše,aby se mi podařilo vytvořit takovou krásu jakou máte na obrázku. Moc děkuji Eva.Můžete na email:ptakova.e@seznam.cz

poradíte mi i s marcipánem?

(Jitka Pokorná, 8. 12. 2008 13:45)

Dobrý den paní Radko, chtěla jsem se zeptat ohledně zdobení dortu.. koukám tu na vašeho pavoučka a nějak jsem nepochopila tu mandlovku :o( Mám skoro dvouletou dceru, která se bohužel narodila na svátky 26.12. a loni jsem řešila objednání dortu, jelikož mají všude zavřeno.. letos už to absolvovat nechci a zkusila bych si to doma sama, Ale? Myslela jsem , že ta věc na dortu je marcipán.. Tak se chci zeptat, zda máte i zkušenosti s ním a zda je lepší či na úpravu snadnější ta mandlovka? můžete mi věnovat pár slov prosím a pak jsem se chtěla zeptat na to barvivo... na netu nabízejí i cukrářské gely a tak nevím co z toho je pro začátečníka zrovna nejlepší.. Předem moc děkuji za Váš čas a přiznám se , že jsem tyto stránky navštívila dnes poprvé a nevím, jak to zde chodí a tak pokud by mi chtělo odpovědět více šikovných maminek, tak prosím na e-mailovou adresu? jita.blaz @centrum.cz Děkuji mnohokrát Jitka Pokorná

Tak se mi povedl!!!

(Zuzka, 8. 9. 2008 21:34)

Děkuji za tento recept, měl opravdu úspěch, povedl se mi a mohu říct, že jsem spokojená s výsledkem:) Děkuji Radko

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×