Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čokoládovo-banánový dort

8. 6. 2009

 

Těsto:
4 vejce
120 g krupicového cukru
50 g hladké mouky
30 g hrubé mouky
35 g tmavého kakaa
35 g Hery
tuk a hrubá mouka do formy
 
Náplň:
80 g rybízové marmelády
5 banánů
750 ml smetany na šlehání
3 ztužovače šlehačky
 
Zdobení:
150 g hořké čokoládové polevy
čokoládové hoblinky na ozdobu
 
Postup:
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s částí cukru na tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do husté pěny. Obě hmoty spojíme a zlehka vmícháme prosátou mouku s kakaem. Pak do těsta zapracujeme rozpuštěnou zchladlou Heru.

Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané kulaté dortové formy. Vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C asi 45 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Poté ho vodorovně prokrojíme a znovu spojíme marmeládou.

Banány oloupeme a nakrájíme na kusy. Smetanu vyšleháme se ztužovači. Čokoládu rozpustíme a vmícháme do šlehačky. Část jí rozetřeme na korpus a poklademe banány. Zakryjeme zbylou náplní. Povrch uhladíme, potřeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a necháme zatuhnout. Před podáváním dort dozdobíme čokoládovými hoblinkami.
 
 

Recept zaslala paní Karolína P.

Děkuji a jako poděkování posílám knihu z nakladatelství Fragment - KLUB TYGRŮ - Chrám hromů

 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

RE: lucia

(Radůza, 9. 10. 2009 0:08)

Dobrý večer, co se týká Hery, rozpusťte jí a nechte schladnout tak, aby byla vlažná. Myslím, že by se vůbec nic nestalo, kdybyste jí přidala ještě před zamícháním mouky a dala jí do vyšlehaných žloutků.

Co se týká čokolády, rozpouštět ve vodní lázni a je to to samé co s Herou, nesmí být vařící, ideální teplota je, když do ní dáte prst a nebude vás pálit. Prostě aby byla tekutá, ale těsně než začne tuhnout. Pokud jí nalijete do šlehačky vařící, šlehačka Vám spadne. Ještě pokud Vám mohu doporučit, použijte rostlinou šlehačku tak máte skoro 100% jistotu, že Vám nespadne.(Holé, Rama Cremefine...) Navíc nemusíte do ní dávat ztužovač, který má takovou "divnou" chuť a kazí chuť smetany. ;o)

Držím pěsti.

Radůza

otazka k peceniu

(lucia, 8. 10. 2009 19:48)

dobry den, chcela by som tuto tortu pripravit sestre k narodeninam ale vopred by som sa rada opytala
- ci hera ma byt uplne rozpustena a moze byt horuca,kedze by som ju topila na sporaku, alebo este relativne tuhu ju treba zapracovat
- a tiez ci cokoladu kt davame do plnky rozpustame klasika nad horucou parou a ci ju tiez primiesavame do slahacky este za horuca priamo po stiahnuti zo sporaka alebo ked trochu prechladne,
dakujem za odpoved a tesim sa na pecenie :D

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×