Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vychutnejte si své latté s pocitem, že jste právě někomu pomohli!

8. 6. 2011

bez-nazvu-5.jpg

Na počátku roku 2011 rozběhlo občanské sdružení LATA ojedinělý projekt Lata Caffé. Ve vybraných pražských restauracích a kavárnách si tak můžete dopřát kávu, jejíž koupí přispíváte na provoz neziskové organizace, která již sedmnáctým rokem pomáhá ohroženým dětem a mladým lidem z Prahy a blízkého okolí řešit jejich každodenní problémy i obtížné a ohrožující životní situace. Hlavní myšlenkou projektu je rozšířit povědomí o existenci a činnosti Laty mezi širokou veřejností a zároveň získat vedlejší zdroj prostředků pro financování jejího fungování.
 
Projekt Lata Caffé staví na partnerství s pražskými kavárnami a restauracemi, které rozšíří svou nabídku o „kávu s lepší chutí, která pomáhá“. Lata Caffé je klasická káva (např. LattéJ), která je o pět až deset korun dražší než klasická káva. Cenový rozdíl, který zákazník zaplatí (případně sám vhodí do k tomu určené kasičky), je určen pro o.s. Lata.
 
„Snažíme se nenásilnou formou oslovit zákazníka, navrhnout mu možnost, jak jednoduše pomoci a rovněž ho informovat o Latě a její činnosti, přiblížit mu příběhy našich klientů a nabídnout mu další možnosti spolupráce. V současnosti jsou do projektu zapojeny čtyři subjekty.“ Vyjádřil se k projektu fundraiser Lukáš Hejna z o.s. Lata. Výše finančních prostředků získaných prostřednictvím projektu Lata Caffé a způsob jejich využití bude pravidelně zveřejňován na webových stránkách www.lata.cz, ve výroční zprávě i přímo v místě prodeje. Zákazníci se tak lehce dozví, na co byl jejich příspěvek využit.
 
Kavárna Friends Coffee House, která se do projektu zapojila mezi prvními, nabízí svým zákazníkům možnost přispět bez ohledu na to, jakou pochutinu si objednali. Částku, kterou je zákazník ochoten věnovat na podporu aktivit občanského sdružení, vhodí do označené kasičky, jež je připravena u obslužného pultu. Příspěvek je dobrovolný a velmi vítaný u jakékoliv objednávky. Prostory kavárny Friends Coffee House jsou rozděleny do pěti částí, z nichž každá má zcela odlišný nápaditý charakter – je jen na vás, kde se vám nejvíce zalíbí! FCH se nachází v samém centru Prahy v těsné blízkosti Václavského náměstí, v ulici Palackého č.7.
 

bez-nazvu-1.jpg

 
„Káva s chutí, která pomáhá“ je k dostání také v baru útulného kina BIO OKO v Praze 7, které vás jistě osloví svou nezaměnitelnou domáckou atmosférou. Kávu si tu můžete vychutnat přímo v sálu při sledování filmu. Kino nabízí pestrý program, jenž se skládá z pravidelných cyklů jako je například „kino naslepo“ i příležitostných festivalů (např. Bollywoodského filmu). Kino nabízí i speciální projekce určené seniorům či rodičům s dětmi. Během následujících několika červnových dní bude kompletně digitalizováno. Není pochyb, že si Bio Oko zamilujete hned po první návštěvě. Veškeré informace včetně programu naleznete na http://www.biooko.net.
 

bez-nazvu-2.jpg

 
Dalším partnerským místem je vedle výše zmíněných také tvůrčí kavárna Vypálené koťátko v Mařákově ulici č. 6 v Praze 6. Tato nekuřácká kavárna v příjemném prostředí je kromě toho, že nabízí jen tu nejlahodnější Fair trade kávu od Mamacoffee, neobyčejná především tím, že si zde můžete vymalovat hrnek, talíř nebo některý z více než osmdesáti různých výrobků a v kavárně vám je pak vypálí ve vlastní keramické peci. Vypálené koťátko je také místem konání výstav, workshopů, přednášek a dalších akcí (nyní například vrcholícího cyklu autorských čtení). Více naleznete na http://www.vypalenekotatko.cz/.
 

bez-nazvu-3.jpg

 
Zatím nejčerstvější partnerství se o.s. Lata podařilo navázat v průběhu května s restaurací Austria (http://www.restaurace-austria.cz), která se nachází v historickém sklepení stejnojmenného paláce ve Štefánikově ulici v Praze 5. V klimatizované restauraci s bezbariérovým přístupem a kapacitou 170 míst se můžete připojit k internetu, v soukromí salónku pořádat oslavy či řešit svá obchodní jednání, vašim ratolestem se pak jistě zalíbí dětský koutek. Restaurace nabízí pestré denní menu, které připravuje šéfkuchař s mezinárodními zkušenostmi. Podnik můžete bez problémů navštívit i se svým čtyřnohým mazlíčkem.
 

bez-nazvu-4.jpg

 
Zavítejte do jednoho z partnerských míst projektu Lata Caffé a sami se přesvědčte o tom, že pomáhat ohroženým dětem a mládeži jde i velmi pohodlným způsobem. Vychutnejte si lahodnou kávu s lepší chutí. S chutí, která pomáhá!
 
O občanském sdružení Lata:
Občanské sdružení Lata pomáhá dětem a mladým lidem, kteří neměli v životě tolik štěstí. Jejich „postižení“ není často na první pohled viditelné a přesto jsou výrazně ohroženi selháním a vyloučením ze společnosti. Jedná se především o děti z dětských domovů, děti z rozvrácených a neúplných rodin, mládež opouštějící ústavní výchovu a vstupující do samostatného života nebo děti a mládež vyloučené z vrstevnického kolektivu kvůli svojí odlišnosti. Hlavní činností Laty je dlouhodobě realizovaný projekt Ve dvou se to lépe táhne zaměřený na pomoc dané cílové skupině. Pomáhá ohroženým dětem a mládeži se začleněním se a návratem do běžného života. Aktivně vyrovnává jejich znevýhodnění a posiluje dovednosti tak, aby měli šanci prožít plnohodnotný život. 
 
Lata – příběhy s dobrým koncem:
Hance je 17 let. Do občanského sdružení Lata – Programy pro ohroženou mládež přišla na doporučení psychiatra po pokusu o sebevraždu. Trpěla úzkostmi. Ve škole i doma měla problémy a k tomu všemu nešťastná láska. Hanka se začala scházet s Magdou, 22-letou dobrovolnicí Laty. Začátky byly těžké. Hanka zarputile mlčela, držela si odstup a neměla zájem cokoliv nového vyzkoušet. Magda ale vytrvala a Hanka se časem stala přístupnější. Každotýdenní schůzky byly pestré, společné zážitky z procházek po městě, výstav a výletů dvojici sblížily. Magda pomohla Hance najít brigádu, a ta se tak stala nezávislejší. Hanka konečně poznala někoho, kdo ji přijal takovou, jaká je. Zlepšila se ve škole, postupně vysadila antidepresiva, vztahy doma se urovnaly. Zpočátku nejistá a bojácná Hanka se naučila věřit samu v sebe. Za rok v Latě udělala velký krok vpřed.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×