Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výběr cizího jazyka ovlivňuje rozum i temperament, u mladých frčí španělština

4582803528_a569625c30.jpgPodle čeho se mladí Češi rozhodují, jaký cizí jazyk studovat? Angličtinu jim zpravidla naordinují už v dětství rodiče, do dalších jazyků si však teenageři už moc mluvit nenechají. Proč nemají zájem o němčinu a na vzestupu je naopak španělština? Může za to uhrančivý Antonio Banderas, famózní Rafael Nadal, slavný FC Barcelona nebo vábení moře, tajemní Inkové či mexická tequila?

„Dnešní studenti vědí, že největší efekt přináší pilování jazyka přímo v zemi rodilých mluvčích. Přitažlivost kultury, sportovní fenomény, životní styl jednotlivých zemí a zeměpisná rozšířenost jazyka proto hrají při jeho výběru obrovskou roli,“ říká Karel Klusák, ředitel cestovní kanceláře INTACT, která již 22. sezónu organizuje úspěšné jazykové kurzy v zahraničí. „Angličtina je dnes samozřejmost, němčina nemá pro teenagery dostatek idolů, in je španělština,“ shrnuje.
Angličtina? Bez debat
Podle průzkumů si 77% občanů EU myslí, že by se děti měly jako první jazyk učit angličtinu. I v ČR zůstává angličtina, nezbytná pro budoucí maturanty i kariéru každého z nás, na špičce zájmu. „Zájem o kurzy angličtiny u INTACTu posílil z 76% v roce 2002 na 78% v roce 2011,“ přibližuje Klusák, jehož společnost INTACT byla opakovaně nominována na nejlepší jazykovou agenturu ve střední Evropě. Po víc než 20 letech od pádu komunismu a povinné ruštiny se mladí Češi v cizině už jakž takž anglicky domluví. I díky rozmachu studia v zahraničí a také internetu, který přinesl revoluci v sebevzdělávání. „Před 20 lety byli všichni odkázáni jen na učebnice, videokurzy nebo televizní kurzy, s rodilým mluvčím uměl anglicky komunikovat málokdo,“ konstatuje Klusák.

dsc_0715.jpg

„Dnes chtějí studenti poznávat příchutě jazyka v realitě, na vlastní kůži pocítit jeho temperament a naživo se bavit poznáváním kultury, historie i nových přátel z nejrůznějších koutů světa,“popisuje zkušenosti z oboru profesionál Klusák. Vzrůstá poptávka po atraktivních destinacích, v nichž chtějí mladí studenti cizí jazyky pilovat. V případě angličtiny už najdete ve standardní nabídce na www.intact.cz třeba Austrálii, Nový Zéland či Jihoafrickou republiku. U teenagerů se těší největší oblibě kurzy v Anglii a na Maltě, všeobecně jsou pak u mladých lidí populární Spojené státy.
madl.jpg„Studoval jsem angličtinu na škole ELC v Los Angeles a během dvou týdnů jsem potkal třeba Naomi Cambell, Johnyho Deppa či Tobeyho Maquirea. Nejradši jsem chodil na sushi s mým švýcarským kamarádem a přestože byl leden, chodil jsem i večer maximálně v mikině,“ vzpomíná nadšeně herec Jirka Mádl, který se na kurzech INTACTu zdokonaloval také v němčině a italštině.
A jak jste na tom Vy?
Podle průzkumů hovoří 56% občanů EU jedním cizím jazykem, 28% se domluví dvěma a 11% třemi jazyky. Za aktivního studenta jazyků však průzkumy označují pouze každého pátého Evropana. Evropané se totiž sice shodují v tom, že umět cizí jazyky je výhodné, na druhé straně ale říkají, že nemají na studium cizích jazyků čas, motivaci ani peníze.
Temperamentní mládí, vášnivé jako flamenco
„U mladých lidí je patrný růst zájmu o studium španělštiny, španělština je teď in,“uvádí Klusák. Jeho slova potvrzuje i fakt, že v Praze a v Brně fungují španělská gymnázia. Moře, jižanský temperament, známí herci, sportovci i zajímavá architektura jsou velkými lákadly. „Dá se říct, že španělská kultura je v současné době pro mladé lidi přitažlivější, než třeba francouzská,“ podotýká Klusák.
Významnou roli hraje i to, že je španělština výrazně zeměpisně rozšířená a že země, kde se španělsky mluví, hospodářsky rostou. Španělsky se mluví ve většině zemí Jižní Ameriky, která je pro Čechy velmi atraktivní. Rychle se španělština rozšiřuje i ve Spojených státech a také celosvětově se řadí k nejoblíbenějším studijním jazykům. S INTACTem je přitom možné španělštinu studovat nejen ve Španělsku, ale také například v Argentině, Ekvádoru, Peru, na Kostarice, na Kubě nebo klidně v Mexiku. clubclass---host-family.jpg
Za humny je … němčina
Před 20 lety Češi považovali za nejdůležitější cizí jazyk němčinu. Ačkoli je po angličtině stále na druhém místě zájmu, chuť učit se ji u mladých lidí klesá. Přesto, že v EU je nejrozšířenějším mateřským jazykem. V Česku tak vznikají projekty na pomoc němčině, které podporují úspěšní byznysmeni i třeba ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.
„U INTACTu klesl zájem o kurzy němčiny z 11% v roce 2002 na 8% v roce 2011,“ potvrzuje tento trend Klusák, podle kterého útočí na pozici němčiny se šestiprocentním zájmem právě španělština a francouzština. „Mladí se budou učit jazyky, které jsou pro ně kulturně přitažlivé, nebo kde je šance na praktické uplatnění,“ míní Klusák. Němčina podle něj doplatila na to, že pro Čechy byl v Německu a Rakousku až do loňska uzavřený pracovní trh. „Mladí lidé tak vyráželi na zkušenou spíše do anglicky mluvících zemí nebo do Španělska či Francie,“doplňuje. Pokud ale chcete hledat v sousedním Německu práci, bez němčiny se neobejdete. Také německé firmy v ČR vesměs vyžadují alespoň základní znalost tohoto jazyka.
O společnosti INTACT – studium v zahraničí
Řadu let úspěšně organizuje jazykové kurzy v zahraničí a středoškolské studium v cizině. Letos zahájila již 22. sezónu. V ČR má nejširší nabídku výukových jazyků a destinací. INTACT si zakládá na špičkových kvalitních službách a kompletním zákaznickém servisu.   Opakovaně byla nominována na nejlepší jazykovou agenturu ve střední Evropě. Má nezbytný statut cestovní kanceláře, která je pojištěna proti úpadku a nabízí cestovní i zdravotní pojištění. Garantuje nejnižší ceny na trhu.
Více informací na www.intact.cz, případně na http://www.facebook.com/intact.studium
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×