Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stav chodidel dětí i dospělých v ČR je v katastrofálním stavu

13. 4. 2014

988804_653815524686127_1772313257_n.jpgVíce než třetina dětí a čtvrtina dospělých v Česku má dnes problém s plochou nohou. “Na vině je mimo jiné i špatná obuv a to, že děti chodí velmi málo bosé,” říká MUDr. Součková, prezidentka České podiatrické společnosti.

Podiatrie, lékařský obor, který se zaměřuje na chorobné stavy nohou, je v současnosti na vzestupu a pomáhá lidem s problémy, které třeba u nohou začínají a mají pak vliv na celé tělo. Může to být už zmíněná plochá noha, vbočený palec, kladívkové prsty apod. Velikým přínosem je ale i u mnohem závažnějších diagnóz, jako např. diabetická noha, kdy dokáže oddálit nebo úplně odvrátit amputaci.
“Na formování vyvíjející se nohy dítěte má blahodárný vliv chůze naboso po nerovném terénu a to je to, co dnešním dětem velice chybí” dodává MUDr. Součková. U dětí do 3 let je klenba nožní chráněna tukovým polštářem. Mezi třetím až šestým rokem se začíná formovat podélná klenba nožní. Do šestého roku také děti získávají až 80% návyků a vzorců chování. To, jaký budou mít do budoucna vztah ke sportu, přírodě a právě třeba k bosému chození se formuje právě v tomto věku.

cerna-20a-20bila-20a-20cb-20700.jpg

Podle dostupných dat se stav chodidel dětí a mládeže rapidně zhoršuje. Děti velkou většinu času jen sedí, málo sportují a používají nekvalitní obuv, doma chodí v ponožkách nebo nevhodných bačkorách. Skutečně bosky chodí většinou jen v lázních či aquaparcích a převážně jen opět po rovné a tvrdé podlaze. To má vliv na nebývalý nárůst deformit dětských nohou.
U dospělých je situace obdobná. Klenba nožní se může deformovat i při rychlém zvýšení hmotnosti, ke kterému dochází např. v těhotenství, při metabolických poruchách, revmatických chorobách apod. Dále problémy může způsobit špatná obuv, dlouhodobé nošení módní obuvi, přetěžování jednostrannou zátěží, nedostatek aktivního zapojování svalstva DK, neřešené neurologické potíže apod.
reflexologie-l--kolka1.jpgU dětí lze vhodnou terapií klenbu nožní znovu aktivovat. U dospělých je to většinou nemožné, ale pravidelným cvičením a aktivací svalstva nožního lze předejít zhoršení již vzniklým deformitám. Jedním z jednoduchých způsobů, jak tento nepříznivý trend zvrátit je aktivovat plosky chodidel. Ideálně bosým chozením ať už venku, v přírodě, na trávě, nebo na speciálních pocitových chodnících. Ty jsou velmi oblíbené v německy mluvících zemích a říká se jím “barfussweg”. Pro domácí použití je pak vhodná např. reflexologická kamenná deska a pro školky a školy sada pro bosé chození “Vítkův chodník”
Tomáš Hasík
Text vznikl ve spolupráci České podiatrické společnosti o.s., která se zaměřuje na vzdělávání a informování odborné i laické veřejnosti v oboru péče o chodidla a projektu Stříbrný doktor, který se podílí na vývoji a distribuci podiatrických pomůcek a nabízí reflexologickou kamennou desku.

http://www.stribrnydoktor.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×