Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sladké beru jako radost

29. 10. 2011

Rozhovor s talentovanou cukrářkou Ivetou Fabešovou, známou z kuchařské show Na nože! a hvězdou nového pořadu TV Paprika Mlýnek na recepty. Tato modrooká kráska v zástěře vás přesvědčí, že péct může opravdu každý.

Co vás vedlo k vystupování v Mlýnku na recepty?
Ráda bych moderním ženám vrátila radost z domácího pečení. Pro mne je něco takového symbolem rodiny a spokojeného života.
 
Co byste poradila lidem, kteří by rádi doma pekli, ale nemají na to čas?
Ať si ten čas najdou, výsledek stojí za to. Vždyť výbornou buchtu s čerstvým ovocem doma zvládnou za půl hodinky. Recepty najdou diváci třeba v Mlýnku na recepty.
 
Lidé přeci nemusí doma péct, v supermarketech si můžou koupit vše hotové.
Schválně si přečtěte, co taková rádoby bábovka v celofánu a další podobné výrobky obsahují. Už jenom ta měsíční trvanlivost musí každého zarazit. Na něčem takovém si nepochutnáte, něčím takovým neuděláte radost ani sobě, ani vašim blízkým. Přitom těsto na nadýchanou bábovku z mouky a čerstvých vajec doma vykouzlíte za deset minut.
 
Hlavně ženy se dezertům a moučníkům vyhýbají, protože se bojí kalorií. Vy se sladkým profesionálně živíte, přitom máte štíhlou postavu. Jaké je vaše tajemství?
Vše je v mé hlavě. Sladké neberu jako zlo, ale jako radost. Věřte, že když bez výčitek sníte kousek koláče nebo si olíznete prsty od čokoládového krému, na váze se to neprojeví. Samozřejmě i zde platí vše s mírou.
 
V Mlýnku na recepty je vaším televizním partnerem zkušený slovenský šéfkuchař Laci Hornáček. Jak se vám s ním spolupracovalo?
Laci je expert na teplou kuchyni, já zase na dezerty, ale oba vyznáváme v kuchyni stejné hodnoty. Tedy poctivé suroviny a poctivou přípravu. S tímhle přístupem vždy nadchnete vaše okolí. A je jedno, jestli jsou to hosté v restauraci nebo vaše rodina.
 
Kdo je Iveta Fabešová
 
Snahou Ivety Fabešové je vrátit ženám lásku k domácímu pečení. Pro svoji lásku ke sladkým dobrotám se Iveta před časem vzdala zaměstnání office manažerky u developerské firmy a nyní pracuje jako cukrářka na volné noze. V roce 2010 vydala svoji knižní kuchařku Iveta a sladká Francie.
 
V pořadu pořadu Mlýnek na recepty se věnuje zhruba třem desítkám dezertů, které zachutnají jak milovníkům české tradice, tak těm, co se rádi inspirují v zahraničí. Jejím televizním partnerem je slovenský šéfkuchař Laci Hornáček. Mlýnek na recepty vysílá TV Paprika každý všední den v 11.00 hod. a 13.55 hod.
 
 
Tipy a triky šéfkuchaře Laci Horáčka
 
- Upřednostňujte domácí a sezónní suroviny. Takové potraviny není nutné dlouze skladovat, takže jsou čerstvé a nepotřebují chemickou stabilizaci. Navíc jejich cena je výhodnější než v případě dovozu mimo období sklizně.
 
- Dle možností se vyhněte nákupu čerstvých potravin v anonymních supermarketech. Čím blíž se dostanete přímo k výrobci, například na farmářském trhu, tím lépe. Krásné a dokonalé tvary ovoce nebo zeleniny v obchodech nejsou zárukou jejich vysoké kvality.
 
- Zátky od vína nevyhazujte. Ty z přírodního, nelepeného korku výborně využijete při delším vaření luštěnin nebo masa. Pokud surovina dostatečně nezměkne, přidejte dovnitř přeřezanou zátku a vařte dalších asi patnáct minut. Na rozdíl od sody, která se pro podobné účely rovněž doporučuje, přírodní korek neovlivní chuť pokrmu.
 
- Vraťte do kuchyně vepřové sádlo. V kynutých těstech jím nahraďte předepsané množství tuku. Díky tomu je těsto po upečení vláčnější a pomaleji vysychá. Stejně tak vám budou víc chutnat vepřové řízky smažené na sádle. 
 
- Chystáte-li šišky nebo ovocné knedlíky, brambory na těsto vařte ve slupce, nevyplaví se z nich škrob. Zpracujte vždy jen tolik těsta, kolik zvládnete na deset minut. Jinak měkne a lepí se, zbytečným přidáním mouky získáte po uvaření tvrdé těsto.
 
RECEPTY IVETY FABEŠOVÉ
 
České koláče s povidly
 
Příprava: 1 hodina
Chlazení: 30 minut
 
Ingredience:
 
216g změklého másla + na vymazání
6 žloutků
27g kvasnic
4 bílky ušlehané dotuha
80ml vlažného mléka
1 lžíce krupicového cukru + moučkový na posypání
Kúra z ½ citrónu
Špetka soli
560g hladké mouky + na posypání
1 vejce na potření
 
Připravte kvásek. V míse rozmíchejte máslo, přidejte žloutky, kvásek, bílky, mléko, cukr, kůru z citrónu, špetku soli a mouku. Vypracujte těsto, dokud se neodlepuje od vařečky. Nechejte asi dvě hodiny kynout. Po vykynutí dejte těsto na vál posypaný moukou a postupně rozválejte na tenké placky, které rozřezejte na malé čtverce. Doprostřed dejte povidla a protější konce vždy spojte. Koláče dejte na plech vymazaný máslem, potřete je rozšlehaným vejcem. Nechejte je ještě asi 15 minut kynout a poté vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte do zlatova. Po upečení posypte cukrem.
 
Koktejl námořníka
 
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 6
 
Ingredience:
 
Ingredience na koktejl:
90ml likéru Grand Marnier, nebo jakéhokoliv oblíbeného likéru pomerančové chuti
30ml pomerančového džusu
30ml citrónové šťávy
led
Na slehačkový krém
120ml smetany ke šlehání
1 lžíce cukru krupice
2 čajové lžíce likéru
 
Na čokoládový krém:
90g tmavé čokolády
120 ml smetany ke šlehání
Kůra z poloviny pomeranče
150 ml ušlehané šlehačky
1 lžíce likéru
 
Příprava:
Do shakeru dejte led a všechny ingredience na koktejl a dobře promíchejte.
Ušlehejte šlehačku s cukrem a přidejte 2 lžíce likéru.
Připravte čokoládový krém: smetanu přiveďte k varu a nalijte na čokoládu, kterou jste před tím nalámali do mísy. Přidejte likér, kůru z pomeranče. Jakmile je čokoláda rozpuštěná a vychladlá přidejte takto připravenou směs do ušlehané šlehačky.
Koktejl dejte do sklenice na Martini a dejte na tři hodiny do mrazáku. Asi po hodině dejte do koktejlu brčko. Po zmrznutí dejte na koktejl čokoládový krém a ozdobte šlehačkou. Podávejte vychlazené a se lžičkou.
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×