Jdi na obsah Jdi na menu
 


Populární festival „Jičín - město pohádky“ ohrožen!

7. 10. 2010

Obrazek

Využívá současné vedení města uznávaný a oblíbený festival jako součást své předvolební kampaně a politické moci?
20. ročník známého a oblíbeného festivalu „Jičín – město pohádky“, který pořádá společně Nadační fond Jičín – město pohádky a město Jičín, proběhl z pohledu diváků a návštěvníků města velice úspěšně. Organizačně a z velké části i finančně nadačním fondem zajišťovaný festival je do budoucna výrazně ohrožen. V posledních několika letech se pomoc a tichá podpora města změnila v trnitou cestu plnou překážek, kterou musí nadační fond s velkým úsilím překonávat. Kroky a vyjádření města vůči nadačnímu fondu a stovkám nadšenců – občanů města Jičín, kteří se na festivalu podílejí, směřují k převzetí pohádkového festivalu z rukou občanů – jeho dlouholetých tvůrců – pod taktovku města, a to i přes nedávné zcela opačné proklamace starosty města Ing. Martina Puše do kamer České televize. Město tedy přestává spolupracovat s občany a v současné době, kdy nový dluh města dosáhl ve volebním roce 170 milionů korun, není schopno organizačně ani finančně festival s vyrovnaným rozpočtem 5,18 milionů korun (který v letošním roce festival měl) zajistit. Současná rada města vzniklá nad výrazně většinovou koalicí ODS a ČSSD navzdory odporu veřejnosti a v rozporu s názory opozičních zastupitelů a celé řady veřejně činných osob odmítá dokonce předat fondu finanční prostředky získané jménem a na účet festivalu ze vstupného a z organizace festivalového trhu pořádaného při festivalu, který je největší kulturní akcí ve městě Jičín a jednou z největších v České republice. Toto jednání je pro nadační fond v podstatě likvidační, protože není v tuto chvíli v řádu milionů korun českých schopen pokrýt závazky spojené se všemi aktivitami a kulturními programy festivalu, ke kterým se ve víře v dobrou a transparentní spolupráci s městem Jičín zavázal.
Úspěšný festival – aktivita občanů města Jičín?
V rámci spolupráce při pořádání festivalu by spolu měly maximálně kooperovat dva subjekty – Nadační fond Jičín – město pohádky a město Jičín. Spolupráce probíhala prvních 16 ročníků zcela bez problémů za výrazné podpory občanů města i přilehlých obcí.  Byli to občané, jejichž aktivitu a iniciativu spojuje nadační fond, vytvářejí program festivalu a po léta je to pro mnoho z nich největší kulturní událost, na kterou jsou právem hrdí.
S příchodem nové Rady města Jičín, která právě dokončuje své volební období, se však vztah obou subjektů, tedy nadačního fondu a města, vedeného koalicí ODS a ČSSD, začal měnit a do té doby přirozená a efektivní spolupráce byla ze strany města nahrazena jednáním, které je v rozporu jak se společnými smlouvami a dohodami, tak především s festivalovou tradicí a obecně prospěšným zájmem, tj. dlouhodobě a efektivně pořádat hodnotný a zajímavý festival. Konfrontačním jednáním zástupců města je vytvářena atmosféra nátlaku a strachu, která nemá nic společného s pravidly a zvyklostmi slušné spolupráce. Představitelé vedoucí koalice začali město veřejně prezentovat jako organizátora festivalu, začali zmiňovat možný vznik konkurenční kulturní akce a zapojili tak zcela apolitický a samotnými občany organizovaný festival do svého předvolebního boje.

Pan Ing. Jan Jiřička, Volba pro město, komentuje celý případ: „V zájmu města Jičín, jeho občanů i všech, kteří náš festival navštěvují, je, aby byl spor k prospěchu festivalu vyřešen. Celá záležitost je opravdu nešťastná a nechápu, proč je model, který úspěšně fungoval tolik let, jednou stranou sabotován. Věřím, že spolupráce občanů a nadačního fondu s městem je pro úspěch a kvalitu dalších ročníků festivalu Jičín – město pohádky žádoucí a nezbytná. Osobně je pro mě tento festival srdeční záležitostí, podobně jako pro stovky, možná tisíce občanů Jičína. Domnívám se, že pokud politici začínají povyšovat osobní zájmy nad skutečné potřeby a zájmy města, je to hlavní signál pro ně samotné i pro občany, že to nejsou ti praví lidé, kteří by měli město skutečně zastupovat.“

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×