Jdi na obsah Jdi na menu
 


POPRVÉ DO ŠKOLKY

3.jpg

Čas je neúprosný. Prázdniny se blíží ke konci a v mnoha rodinách se chystají velké změny: poprvé do školky! Velká změna a událost pro celou rodinu. Ač je tento řez na začátku bolestivý pro děťátko i milující rodiče, je zcela nezbytný pro plnohodnotný vývoj každého dítěte. Věk tří let je časem pro vstup dítěte do další životní etapy. Etapy prvního osamostatnění a socializace s vrstevníky a poznávání světa za hranicemi bezpečného hnízda rodiny. Nebojte se toho, vaše maličké čeká báječné období plné her, objevování a učení se novým věcem a dovednostem.

 

Na co je třeba se připravit?

 

Program většiny školek je postaven tak, aby napomáhal dětem v jejich rozvoji. Podporuje jazykové dovednosti, koordinaci pohybů, smysl pro řád a péči o vlastní osobu, jemnou a hrubou motoriku, výtvarné, hudební a sportovní dovednosti, sebedůvěru či sociální dovednosti. Děti se učí pracovat společně jako skupina, rozvíjí svůj smysl pro utváření komunity a schopnost následovat pokyny.

 

Proto je důležité myslet na přípravu do školky již v průběhu prázdnin a pomoci dítěti osvojit si základní dovednosti péče o vlastní osobu, jako např. samostatné použití toalety, mytí rukou, čištění zubů, jedení pomocí příboru, pití ze skleničky či oblékání, tak aby se mu jejich zvládnutí stalo opěrným pilířem pro snadný rozvoj nových dovedností ve školce. Nemalou pozornost bychom měli věnovat rannímu vstávání. Aby děti vstávaly každé ráno s radostí a lehkostí, potřebují si k tomu vytvořit návyk. Ten se tvoří opakováním dané zkušenosti, tzn. vstávání v takovém v ranním čase, který je vhodný pro snadné přesunutí se z domova do školky. S tréninkem vstávání a ranních rituálů je vhodné začít minimálně 14 dní před nástupem do školky.

 

2.jpg

 

Období adaptace ve školce

 

Dítě, a zejména dítě, které dosud nikdy nebylo pravidelně bez rodičů, vyžaduje při nástupu do školky výjimečnou pozornost. Je vhodné povídat si společně o nové životní okolnosti, o školce a všech výhodách s ní spojených.

Při ranním předávání ve školce se rodičům doporučuje neopouštět ho ve školce ve spěchu. Současně s tím je však vhodné vyvarovat se dlouhých ranních loučení. Dovolte svému dítěti pocítit Vaší lásku a dále ho jednoduše informujte, kdo a kdy si ho přijde vyzvednout. Mluvte klidným a srozumitelným hlasem, který podpoří jeho důvěru. Vždy mu připomeňte, že jste velmi rádi, že už chodí do školky a že je to to nejlepší, co může v době, kdy nejste s ním, dělat. Je vhodné mít na paměti, že v době odloučení rozvíjí dítě mnoho různých dovedností, takže se jedná pro něj o velmi pozitivní zkušenost. Dítě se učí přizpůsobit se nové situaci, spolupracovat s ostatními dětmi a učiteli. Učí se rozvíjet své dovednosti v různých činnostech a také se snaží pochopit denní režim školky. Získá nové kamarády, zájmy i povinnosti, které jej rozvíjejí. Také dochází postupně k poznání, že školní činnost končí v určitém čase, a že se opět vrátí ke svým rodičům do svého rodinného prostředí.

 

Co s dudlíky?

 

Odložení dudlíku je velmi důležitým momentem v životě dítěte, který je spojený s vědomím rozvojem jazykových dovedností. Jeho používání zabraňuje v tomto rozvoji a zároveň vytváří připoutanost v době, kdy by dítě již mělo ústa používat pro jiné účely. Proto je vhodné odložit dudlík ještě před nástupem do školky. Zkušenost potvrzuje, že je to pro dítě velmi prospěšné a nápomocné k rychlému získání sebedůvěry a nezávislosti.

Pokud si i přesto rodiče myslí, že jejich dítě není ještě připraveno vydržet ve školce bez dudlíku, je vhodné dudlík nahradit, důvěrně známou měkkou hračkou, kterou může mít dítě neustále u sebe.

 

Zdraví

 

Někdy snižuje období začátku školního roku, nástup do školky, změna ročního období či změna emocionálního rozpoložení, obranyschopnost organismu proti infekcím. Proto je velmi důležité posilovat právě v období nástupu dětí do mateřské školy imunitní systém.

 

Oblečení a výbava do školky

 

Ke zdraví dítěte přispívá čisté, upravené a dostatečně volné oblečení, zvolené s ohledem na roční období a teplotu. Obuv by neměla dítě tlačit a měla by být tak velká, aby o ní dítě nezakopávalo. Děti by měly mít pohodlné přezůvky vhodné velikosti s pevnou patou. Při každodenního pobytu ve školce tráví děti většinou 1 – 1,5 hodiny denně venku. Proto je důležité pořídit pro ně kvalitní oblečení do větru, deště i sněhu.

 

Autor: Klára Markuciová
Zdroj foto: NestLingue

 

Klára Markuciová  se zabývá již více než 15 let výchovou a vzděláváním předškolních dětí podle principů učení Montessori. Přes 10 let je ředitelkou mezinárodní školky a jesliček NestLingue v Praze na Chodově, která se těmito principy řídí. Děti z NestLingue dosáhly nejlepších výsledků ze všech pražských soukromých školek hodnocených společnosti CALLA MEDICA, která prováděla diagnostiku dětí zaměřenou na rozvoj osobnosti, sociální a znalostní dovednosti.

Pokud Vás článek zaujal, určitě se podívejte do jejího poradenského blogu, kde paní Klára odpovídá na konkrétní dotazy rodičů, týkající se výchovy a chování dětí: www.klara-markuciova.cz.

Stránky mezinárodní školky a jesliček NestLingue: www.NestLingue.cz

 

Toddler Community and Preschool
NESTLINGUE MONTESSORI
Mezi Rybníky 244
149 00, Praha 4 Šeberov
Klára: +420 777 277 980
Školka: +420 777 400 509
Email: info@nestlingue.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×