Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polovina Čechů stále neovládá jazyky. Proč?

losangeles.jpgAčkoli 88 procent Evropanů považuje znalost cizích jazyků za velmi užitečnou, Češi jsou v ovládání řečí stále outsideři. Loňský průzkum Eurobarometru dokonce zjistil, že v rozmezí šesti let klesl podíl Čechů, kteří hovoří alespoň jedním cizím jazykem na 49 procent. Proč, jestliže i naprostý začátečník zvládne angličtinu v případě nutnosti za 3 měsíce? Chybí nám talent, vůle nebo motivace, když odborníci tvrdí, že se cizí jazyk může naučit každý?

„Kdo neumí cizí jazyk, často se vymlouvá na věk nebo na nedostatek talentu. Spíš je to ale tak, že se učit nechce. Kdo to s jazykem myslí opravdu vážně, zvládne ho,“ dělí se o zkušenosti z praxe Karel Klusák, ředitel cestovní kanceláře INTACT specializované na individuální jazykové kurzy v zahraničí. „Každého zajímá, jak nejrychleji se dá jazyk naučit, ale odpověď je hodně individuální. Jsou lidé, kteří mají talent a navíc je jazyky baví, ti se učí samozřejmě rychle. Vždycky a u každého je však nejdůležitější osobní motivace,“ zdůrazňuje profesionál z oboru.
Evropan ví a učí se
Nejužitečnějším důvodem proč se učit cizí řeč je pro 61 procent Evropanů práce v zahraničí. Podle 53 procent respondentů evropského průzkumu je pádným argumentem i cizojazyčná komunikace v zaměstnání ve vlasti a s tím související cesty do ciziny. Pro 47 procent dotázaných je prima důvodem zahraniční dovolená a 46 procent Evropanů vidí jako dobrou motivaci možnost studia v zahraničí.
Podle Klusáka jsou na tom s jazykovou výbavou dobře lidé ze Švýcarska, Německa a ze skandinávských zemí. Němci a Skandinávci mají kvalitní jazykovou výuku na základních a středních školách a k tomu ještě jezdí hromadně na kurzy do zahraničí. „Němci, Švýcaři, Dánové či Švédové jezdí hodně na jazykové pobyty do zahraničí. A třeba u Švýcarů je naprosto běžné, že vyjedou studovat na 3 měsíce a složí nějakou mezinárodní zkoušku. Takhle to dělají u dvou nebo tří jazyků, proto je tak dobře ovládají,“ přibližuje ředitel CK INTACT. Jako příklad uvádí Švýcara, kterého nedávno potkal na kurzu francouzštiny na ostrově Guadeloupe v Karibiku. „Zvládl už výborně angličtinu, takže teď vyrazil na 3 měsíce studovat francouzštinu,“ popisuje Klusák. 
Cizinci podle něj moc dobře vědí, že se do jazykového studia v zahraničí vyplatí investovat. Na rozdíl od Čechů, kteří hledají bezplatné způsoby, jakými se lze jazyk v cizině také naučit. Například při práci v baru, na stavbě nebo jako au-pair. Je ale otázkou, co se tak vlastně naučíme. „Pokud má člověk ambice pracovat v nějakém náročnějším prostředí, tak tyto způsoby jazykového vzdělávání působí spíš komicky. Asi málokdo si myslí, že kvalitní češtinu je možné pochytit od zedníků na stavbě nebo někde v hospodě,“ podotýká ředitel INTACTu.  
Začínám opravdu od nuly…
314-lsc-toronto-city-toronto-harbour.jpgKlusák vzpomíná na klientku z Valašska z počátku 90. let, která s CK INTACT odjela na 12 týdnů do Anglie jako naprostý začátečník. Její rodina provozovala velký hotel a ona tehdy potřebovala rychle zvládnout angličtinu kvůli sjednávání zahraničních kontraktů. „Později říkala, že první dva týdny studia v Anglii byly hrozné. Ale protože byla silně motivovaná a chytrá, za 12 týdnů se toho dokázala naučit tolik, že uzavírala obchody s anglicky mluvícími partnery,“ líčí Klusák.
Většině takových opravdových začátečníků však raději doporučuje jiný model. Pokud s angličtinou nebo jinou řečí začínáte skutečně od nuly, je lepší osvojit si nejdřív základy jazyka při studiu doma. „Na kurz do zahraničí je dobré vyjet, pokud daný jazyk studujete aspoň rok a ovládáte nejmíň 600, 800 slovíček a základní gramatiku,“ doporučuje ředitel CK INTACT. 
Na kurzu v zahraničí si výrazně zlepšíte poslech i mluvení a naučíte se v jazyce rychle reagovat. Rozmluvíte se, protože musíte v cizí řeči komunikovat od rána do večera. „Studenti rádi využijí každou příležitost ke konverzaci, ať už se spolužáky, s učiteli nebo s hostitelskou rodinou. Studovaný jazyk je zkrátka potřeba neustále nasávat,“ podotýká Klusák, jehož cestovní kancelář nabízí na www.intact.cz možnosti výuky 12 jazyků ve více než 35 zemích.
Ušijte si kurz na míru
Pokud již máte začátky za sebou, přiznejte si, jaká tedy je skutečná úroveň vašich znalostí jazyka a jak intenzivně vlastně chcete v zahraničí studovat. Abyste pak nebyli otrávení, že máte málo času na výlety, zábavu či opalování na pláži. Nebo naopak naštvaní, že vaše lekce má 45 minut, ačkoli v jiné škole trvá celou hodinu. A opravdu dobře si rozmyslete volbu konkrétního místa pro studium. Pokud milujete ruch velkoměsta, nekupujte si kurz na malém městě jen proto, že je levnější. „Cizí jazyk se nejlépe učíme tam, kde se nám líbí,“ konstatuje Klusák s tím, že na www.intact.cz každému s výběrem kurzu rádi poradí.
O společnosti INTACT – studium v zahraničí
Řadu let úspěšně organizuje jazykové kurzy v zahraničí a také středoškolské studium v cizině. Letos zahájila již 23. sezónu. V ČR má nejširší nabídku výukových jazyků a destinací, zakládá si na špičkových kvalitních službách a kompletním zákaznickém servisu. Opakovaně byla nominována na nejlepší jazykovou agenturu ve střední Evropě. Má nezbytný statut cestovní kanceláře, která je pojištěna proti úpadku a nabízí cestovní i zdravotní pojištění. Garantuje nejnižší ceny na trhu.
Více informací na www.intact.cz, případně na https://www.facebook.com/intact.studium
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×