Jdi na obsah Jdi na menu
 


Osobní zamyšlení Václava Klause nad událostmi uplynulých 23 let

Klíčové okamžiky a změny posledních dvou desetiletí očima jedné z nejvýraznějších osobností české politické scény. Václav Klaus se zamýšlí nad událostmi uplynulých 23 let, které se nesmazatelně podepsaly na vývoji samostatné České republiky, Evropy i celého světa. Titul Václav Klaus ‒ My, Evropa a svět vychází v Nakladatelství Fragment již 20. února!

V knize My, Evropa a svět Václav Klaus vyjadřuje své pocity zklamání z vývoje u nás, v evropských zemích i v celém světě. Zamýšlí se nad tím, co k tomu všemu přispělo. Záměrem dle slov autora nebylo sepsání pamětí či sbírky napsaných projevů, ale vážné osobní zamyšlení prezidenta republiky a nástin jeho chápání a prožívání popisovaných událostí. Některé z nich zažil osobně, jiné viděl docela zblízka.
Kniha pojednává o proměnách současného světa, o vývoji jednotlivých zemí pod vlivem klíčových událostí, o směrech, kterými se původně měly státy ubírat, a o dalších významných tématech, která se bezprostředně týkají našeho života.
Anotace:
1.jpgSměřování dnešního světa se odchyluje od hodnot a principů, jakými jsou svoboda, tržní hospodářství a parlamentní demokracie, kterých jsme rychle dosáhli na počátku 90. let. Tento neutěšený stav mne trápí a vidím jej nejen v naší zemi, ale také v Evropě a celém západním světě. Proto název knihy My, Evropa a svět.
Tento text jsem záměrně napsal a čtenářům předkládám až v posledním roce svého prezidentování. Zdůrazňuji to, neboť jsem chtěl knihu vydat před jeho ukončením, ještě do jisté míry svázán s prezidentskou funkcí. Nejsou to žádné paměti, na ty se ještě necítím, ale je to vážné zamyšlení nad uplynulými dvěma desetiletími. Toto období bylo pro mne ‒ stejně jako pro miliony lidí v naší zemi ‒ vytouženou érou života bez těžkého krunýře, kterým nás svazoval, brzdil a tlumil komunismus.
Název "My, Evropa a svět" je snad až příliš ambiciózní. Jsem si vědom, že to, co mohu v této knize postihnout, jsou jen zlomky toho všeho, co se v dnešním rychle se měnícím světě děje.
V knize diskutuji zlomové okamžiky, klíčové události uplynulých třiadvaceti let tak, jak jsem je viděl, vnímal a chápal. Mohl jsem na něco zapomenout nebo něco nedocenit, ale věřím, že to hlavní tam je. Například:
 
- Pád komunismu
- Rozpad Sovětského svazu
- Rozdělení Československa (a jeho měny)
- Jedenácté září aneb past, do které nás vlákal terorismus
- Finanční a ekonomická krize let 2008‒2009 a její důsledky
- Arabské jaro
a další kapitoly.
165x235 mm, váz., 180 str., 249 Kč
Autor: Václav Klaus
 
O Nakladatelství Fragment
Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 pod názvem Jan Eisler – Fragment a od května 2007 funguje jako Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o. V současnosti patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 120 mil. Kč. Od svého vzniku vydalo více než 2200 různých publikací, jejichž prodej přesáhl 21 mil. kusů výtisků. V roce 2012 Nakladatelství Fragment vydalo 191 knižních novinek a podobně tomu bude i v roce následujícím. Nakladatelství Fragment se daří s úspěchem pronikat i na zahraniční trhy. Do konce roku 2012 bylo uskutečněno celkem 458 prodejů původních projektů do zahraničí. V roce 2005 byla založena pobočka Vydavateľstvo Fragment, s.r.o., se sídlem v Bratislavě. V roce 2012 představil stále rostoucí slovenský Fragment 97 knižních novinek.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×