Jdi na obsah Jdi na menu
 


Očkování proti HPV je za Atlantikem v centru pozornosti

Očkování proti rakovině děložního čípku, genitálním bradavicím a dalším nemocem způsobeným pohlavně přenosnými lidskými papilomaviry HPV si v uplynulých týdnech vysloužilo velkou mediální pozornost za oceánem. Hlavní hygienik USA informoval o zásadním úspěchu vakcinace v zemi a vyzval ke zvýšení proočkovanosti dívek i chlapců a CNN zařadila vakcínu proti HPV mezi nejvýznamnější medicínské objevy posledního desetiletí.

 
Zahájení očkování vakcínou Gardasil (v ČR má název Silgard) v roce 2006 bylo podle CNN natolik převratné, že jej tato proslulá americká televize zařadila mezi desítku nejvýznamnějších milníků v oblasti zdravotnictví a péče o zdraví za uplynulé desetiletí. Převratnost vakcíny Silgard spočívá v tom, že se jedná o vůbec první očkovací látku proti rakovině. Kromě známé rakoviny děložního čípku může zabránit též karcinomu pochvy, vulvy penisu či anu, ale také bujení nádorových buněk v oblasti hlavy a krku. Na vztah tohoto druhu rakoviny s HPV a orálním sexem nedávno upozornil v souvislosti s vlastním onemocněním herec Michael Douglas. Zmíněná vakcína jako jediná navíc chrání proti genitálním bradavicím, na které se sice neumírá, ale obtížně se jich zbavuje, a které dokážou mimořádně ztrpčit život či zničit i partnerský vztah.
Do žebříčku CNN zařadila především vědecké objevy a významné posuny v medicíně – kromě zmíněného očkování též například přečtení lidského genomu, pokrok v oblasti výzkumu a využití kmenových buněk, cílenou léčbu rakoviny, transplantaci obličeje či bionických končetin. Ale také 7,5násobný nárůst počtu amerických měst, jež zakazují kouření na veřejných místech.
 
Budíček pro Američany
O dva týdny později zpravodajská agentura Reuters citovala „hlavního hygienika“ USA Thomase Friedena (zastávajícího funkci ředitele CDC – Centers for Disease Control and Prevention), který informoval o obrovském úspěchu vakcinace proti HPV v zemi. Výsledky předčily očekávání. Od roku 2006 se Spojeným státům podařilo snížit počet nákaz HPV u dívek a mladých žen o více než polovinu. Ve věkovém rozmezí 13 až 17 let byla přitom očkována pouze třetina amerických dívek. Frieden zdůraznil, že situace by mohla být mnohem lepší. Pro srovnání, v africké Rwandě bylo očkováno přes 80 procent dívek!
„Naše stále ještě nízká úroveň proočkovanosti představuje v reálu 50 000 lidských tragédií, kterým by se přitom dalo předejít. Pokud bychom dosáhli osmdesátiprocentní proočkovanosti, zabránili bychom tomu, že se u padesáti tisíc (amerických) dívek v průběhu života vyvine rakovina děložního čípku,“ uvedl Thomas Frieden s tím, že právě zveřejňovaná data ze čtyřletého výzkumu CDC jsou jakýmsi „budíčkem“ pro celý národ. „Ochránit příští generaci před rakovinou je možné a musíme to dokázat,“ dodal Frieden.
HPV je v USA nejčastější pohlavně přenosnou infekcí. V současnosti je nakaženo na 79 milionů Američanů, 14 milionů obyvatel země se každým rokem nově nakazí. Federální úřad doporučuje očkovat dívky i chlapce ve věku 11 až 12 let.
 
Očkování v České republice
„V České republice je nejčastějším a mezi veřejností nejznámějším nádorovým onemocněním, které je spojeno s HPV infekcí, rakovina děložního hrdla. Důležité je zdůraznit, že vakcína nechrání proti všem případům rozvoje této choroby, a tudíž hlavní a velmi důležitou složkou prevence rakoviny děložního hrdla jsou pravidelné prohlídky u gynekologa. Lidské papilomaviry ale způsobují kromě rakoviny děložního hrdla i celou řadu dalších závažných či nepříjemných onemocnění, která postihují obě pohlaví. Očkování proti HPV je skvělou možností jak investovat do zdraví svého i svých blízkých,“ uvedl MUDr. Vladimír Dvořák, předseda Sdružení soukromých gynekologů ČR a místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP.
 
„Od dubna loňského roku je v ČR pro 13tileté dívky očkování proti HPV zdarma. Vakcína je ale k dispozici a má prokázaný přínos i pro starší, sexuálně aktivní ženy, a v případě kvadrivalentní vakcíny i pro chlapce a muže, kteří tak mohou minimalizovat riziko přenosu HPV na svou partnerku a sami sebe chránit proti rozvoji mnoha závažných onemocnění,“ doplnil Dvořák  
 
Fakta a čísla
Infekce HPV
- Lidské papilomaviry (HPV) jsou skupinou virů napadajících kůži a sliznici člověka, hlavně v oblasti genitálu a konečníku.
- Popsáno je přes sto různých typů. Nákazu některými z nich provázejí vysoká zdravotní rizika.
- Nejčastěji se nakazí lidé ve věku 18 až 25 let.
- Asi čtyři z pěti nakažených se infekce zbaví, u zbytku se ale projeví zdravotní komplikace nebo dokonce vážné onemocnění.
- Infekce se přenáší i nekoitálními sexuálními praktikami, kondom tedy není stoprocentní ochrana.
 
Onemocnění způsobená HPV
- Typy virů s vysokým rizikem (hlavně 16 a 18) mají na svědomí nádory v oblasti hrdla děložního, nádory zevních rodidel, pochvy, penisu, řiti, a také hlavy a krku.
- Typy virů s nízkým rizikem (hlavně 6 a 11) způsobují kondylomata (genitální bradavice) či papilomatózu hrtanu.
- Rakovina děložního čípku je celosvětově druhou nejčastější onkologickou příčinou úmrtí žen.
- Rakovina děložního čípku vzniká v průměru po patnácti letech od infekce vysoce rizikovým typem HPV. Vývoj od infekce po vznik kondylomat trvá průměrně jen čtyři měsíce.
- Výskyt genitálních bradavic a papilomatózy hrtanu v posledních letech stoupá.
 
Situace u nás
- V České republice připadá 19 až 22 případů rakoviny děložního čípku na sto tisíc žen.
- V České republice je ročně diagnostikováno 1100 až 1200 nových případů rakoviny děložního čípku.
- Asi čtyři sta českých žen ročně rakovině děložního čípku podlehne.
- Odhaduje se, že genitálními bradavicemi trpí asi jedno procento české populace
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×