Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepodceňujte funkci jídelen

16. 6. 2011

Jídelny či jídelní kouty patřily odjakživa k jednomu z nejdůležitějších míst v našich domovech. Bylo pravidlem, že rodina ke stolu usedala společně, což rodinu stmelovalo a podporovalo sounáležitost jejích členů. U společného jídla se probíraly veškeré novinky a zážitky z celého dne. V dnešní uspěchané doběbez-nazvu-1.jpg máme bohužel tendenci zhltnout něco téměř za pochodu a sejít se společně u večeře je téměř nadlidský úkol. I přes to bychom však na tento prostor rozhodně neměli zapomínat. Jídelny nemusejí být vždy samostatné místnosti, i v panelákovém bytě můžete vykouzlit příjemný jídelní koutek. Nepodceňujte význam tohoto prostoru, určitě jej oceníte!

 
 
 
bez-nazvu-2.jpg
 bez-nazvu-4.jpg
       
Jaké jsou současné trendy?
Aktuální trendy, tedy jednoduché a čisté linie, se odrážejí samozřejmě i v jídelnách a jídelních koutech. Velmi vyhledávanými kombinacemi je bílá či krémová barva ve spojení s tmavým ořechem. Nábytek je většinou preferován ve vysokém lesku. Pracovní desky stolů jsou nyní daleko silnější. Stoly tedy působí bytelněji a navozují dojem masivu (viz výše program Ombra). Novým oblíbeným designovým prvkem je jedna centrální noha stolu – což působí moderněji a odlehčeněji, ale má to i praktickou stránku – úsporu místa.
 
V případě židlí se opět vrací trend spojených noh. Jedná se o kovové konstrukce, které nemají čtyři nohy, ale pouze jednu spojnici. Těmto židlím nahrává trend vzdušnosti a jednoduchosti designu. Samozřejmě bytelné dřevěné židle jsou nestárnoucí a oblíbenou klasikou. Židle by měly být voleny takové, aby korespondovaly s interiérem, ale také plnily funkci pohodlí a dostatečného prostoru u jídelního stolu. Výška židlí by měla vždy korespondovat s vybraným stolem, proto se doporučuje volit jeden design od jednoho výrobce – v ideálním případě celou sestavu.
 
bez-nazvu-5.jpg
 
bez-nazvu-6.jpg
 
bez-nazvu-7.jpg 
 
Výhoda většího prostoru
Pokud disponujeme větším prostorem, je to samozřejmě obrovská výhoda. Můžeme si dovolit prostorný stůl s židlemi a nejrůznější vitríny či komody, které slouží jako další šikovný úložný prostor. Můžou zde být ukládány jídelní servisy, sklo a další nezbytnosti nejen pro jídelnu.
 bez-nazvu-8.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
bez-nazvu-9.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vitríny, komody, příborníky
Využití tohoto doplňkového nábytku závisí především na velikosti daného prostoru. Vitríny a komody, které mají své uplatnění i v obývacích pokojích, se stále těší oblibě, zájem o příborníky však pomalu upadá. V moderních interiérech se totiž příliš neobjevují dečky či ubrusy, které se do tohoto nábytku ukládaly, a i samotné příbory máme většinou v zásuvkách v kuchyni. Množství šuplíků, z kterých se příborníky většinou skládají, tak není již tolik zapotřebí.
 

bez-nazvu-10.jpg

 
I malý jídelní kout má své opodstatnění
Pokud máte malý byt a přemýšlíte o využití každého koutku, přeci jen myslete i na pohodlné posezení u stolu či barového pultíku. Můžete zvolit skládací nábytek – například desku stolu, která se dá jednoduše sklopit a nezabírá žádné místo.
 
Panelák či chaloupka
I když rohové jídelní sestavy nepatří právě k velmi vyhledávanému sortimentu, stále mají své příznivce i nesporné výhody. Převážně díky jejich skladnému a účelnému formátu jsou oblíbeným nábytkem pro panelákové byty či menší chaloupky, kde přeci jen tak trochu bojujeme s místem. I tyto „retro“ nábytkové sestavy však mohou být, kromě nesporné funkčnosti, i pěkným doplněním interiéru. „Například oproti německému trhu se v České republice moderní čalouněné rohové soupravy příliš neprosadily. Stejná situace platí i pro prodej jinde oblíbených kombinací stůl + 2 židle + lavice bez opěradla.“, uvedl Roman Púry, ředitel společnosti Sconto Nábytek.
 
bez-nazvu-11.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
bez-nazvu-12.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Barové posezení
Barový pultík je šikovným předělem mezi kuchyní a obývacím pokojem či jídelnou. V menších interiérech slouží přímo jako stolek, u kterého se jí. Při výběru barových židlí je velmi důležitá jejich správná výška a hlavně pohodlí. Při sezení byste se měli cítit stabilně a z židle by se vám mělo dobře sestupovat. Na výběr je dnes široká škála druhů, takže si zcela jistě snadno vyberete.
 

bez-nazvu-13.jpg

 
Nově si také můžete sortiment prohlédnout a vybrat v e-shopu na www.sconto.cz
 
Zdroj: Sconto Nábytek
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×