Jdi na obsah Jdi na menu
 


Miniinvazivní zákrok, který dokáže zázraky: operace očních víček

Pokud se český muž rozhodne jít na plastickou operaci, tak jednoznačně nejčastěji volí úpravu očních víček. U žen statistikám vévodí také zvětšení prsou silikonovými implantáty, ovšem od určitého věku získávají oční víčka převahu. Tento relativně „drobný“ zákrok totiž představuje jeden z nejúčinnějších způsobů, jak omladit a rozjasnit obličej. Ovšem ve většině případů je rozhodující především jeho zdravotní přínos. Nadbytečná kůže na horních víčkách totiž tlačí na oči, tím se omezuje zorné pole zraku, oči jsou více unavené, a proto často slzí a červenají. Pokud jde o méně častou operaci spodních očních víček, zde je zásadní především estetický efekt. Nelichotivé „pytle“ pod očima totiž na první pohled neustále podtrhují smutný a unavený výraz ženy či muže. O jednom z nejvyhledávanějších zákroků v plastické chirurgii mluvil vedoucí lékař Perfect Clinic Zdeněk Pros.

Úprava očních víček tvořila v roce 2012 31 % všech plastických operací u žen v České republice a u mužů byl tento poměr jen o jedno procento nižší. Vyplývá to ze studie, kterou na svých stránkách uveřejnil letos v červenci server plastická-chirurgie.info. Podle informací vedoucího lékaře Zdeňka Prose nezabírá tato operace na klinice Perfect Clinic tak vysoký procentuální podíl, ale i tak činí velké množství výkonů. Úprava horních očních je druhým nejfrekventovanějším zákrokem, ročně tým Romana Kufy a Zdeňka Prose odoperuje zhruba 500 pacientů a jejich počty stále stoupají. Množství pacientů ještě navyšují kombinované operace dolních a horních víček či jen samostatně dolních víček. „Podle odhadů máme zatím 12procentní meziroční nárůst v roce 2014 ve srovnání s loňským rokem,“ konstatuje lékař.
Oční víčka si v minulosti nechali upravit mj. bývalý prezident Václav Klaus, herečky Zdena Studenková a Tereza Kostková, zpěvačka Věra Špinarová, zpěvák Michal David či tenista Lukáš Rosol. Zatímco u jiných plastických operací bývá někdy indikace sporná a někteří pacienti ji volí z části z marnivosti, „u této operace si nikdo moc „nevymýšlí,“ že ji potřebuje,“ vyhodnocuje Zdeněk Pros.  
Na operaci ve 20 i v 80 letech
Věková škála pacientů očních víček je velmi široká, i když typičtí jsou čtyřicátníci a starší lidé. Ovšem občas se na lékaře obrátí i zástupci mnohem mladší věkové skupiny. „Osobně jsem operoval pacientku ve 26 letech, která měla geneticky danou asymetrii. Zatímco na jedné straně měla velmi výrazně pokleslou kůži víčka, na druhé straně víčko zcela odpovídalo věku,“ popisuje plastický chirurg Pros. V péči jeho kolegy – plastického chirurga Romana Kufy – byl na sklonku loňského roku také tenista Lukáš Rosol ve svých 28 letech. Lukáš Rosol vyhledal plastického chirurga poté, co se začal potýkat se zhoršeným periferním viděním a častou únavou očí. Vůbec nejmladšími pacienty Perfect Clinic byli v loňském roce mladý muž a dívka ve shodném věku rovných 20 let.
Na druhé straně není výjimkou, že lékaři operují i pacienty kolem osmdesátky. Loni konkrétně šlo o 81letou ženu! „Ze zdravotního hlediska je operace stejně efektivní pro mladé i starší pacienty, protože dojde k odstranění únavy očí, zlepší se prostorové vidění, může se zlepšit nadměrné slzení. Z estetického hlediska má operace samozřejmě větší efekt v mladším věku, jednak se kůže rychleji hojí, jednak ve vyšším věku bývají kolem očí četné vrásky, které touto operací úplně odstranit nelze a které možná malinko narušují celkový výsledný efekt,“ míní Zdeněk Pros.
Podle Prose se na očích podepisuje jednak věk a genetika, ale také například povolání. „U člověka, který se většinu pracovního dne dívá do monitoru počítače nebo hodně pracuje venku na sluníčku či jinak oči namáhá, dochází k rychlejšímu poklesu kůže víček,“ vysvětluje lékař.
Bez vlivu samozřejmě není typ kůže, životospráva, alergie či jiné onemocnění.

6a.jpg   6b.jpg

 
Jizva není vidět
Operaci očních víček provádí lékař obvykle v místním znecitlivění ambulantně, případně při jednodenní hospitalizaci. Operovat může buď horní, nebo dolní víčka samostatně, případně upravovat oboje v rámci jednoho zákroku. Chirurg odstraní nadbytečnou kůži z víček a současně dle potřeby redukuje tukové váčky, které se věkem tvoří v měkkém lůžku pro oko v oční dutině. Řez na horním víčku vede v místě přirozené rýhy - ohybu, aby zhojená jizva v záhybu kůže nebyla patrná. U dolních víček je řez umístěn těsně pod řasami, kde se dobře schová.
Po zákroku má pacient rány přelepené tenkými náplastmi, přes které se přikládá sterilní krytí. Oči překryté nejsou a ani není omezeno vidění. Už třetí den po operaci může pacient vykonávat běžnou kancelářskou práci, i když otoky a jizvy na víčkách či tváři mohou přetrvávat 2-3 týdny.
Jak uvádí plastický chirurg Pros, i když operace víček patří mezi jednodušší zákroky v plastické chirurgii, v žádném případě jej nelze podceňovat. „Pokud není operace přesně provedena, mohou vznikat různé asymetrie, které jsou zdrojem pacientovy nespokojenosti. Na horních víčkách je především důležité přesné umístění řezu, aby byl skutečně v ohybové rýze a nerušil estetický vzhled. U dolních víček je potřeba odebrat jen tolik kůže, abychom se vyvarovali vzniku tzv. ectropia, což je odchlípení okraje dolního víčka od oční koule,“ upozorňuje Pros a dodává, že výsledek operace pochopitelně závisí i na úrovni hojení, které bývá individuální.
O Perfect Clinic
Klinika plastické a estetické chirurgie Perfect Clinic byla otevřena v Praze 5 v lednu 2010. Skvělý tým plastických chirurgů pod vedením Romana Kufy a Zdeňka Prose zde provádí širokou škálu estetických i plastických operací včetně výkonu rekonstrukce prsou po ablaci. Klienti Perfect Clinic mohou očekávat nejmodernější vybavení, maximální komfort a bezpečí a také precizní a vysoce odborné výkony nejen lékařů, ale celého personálu. Součástí kliniky je dospávací intermediální pokoj s plným monitoringem základních životních funkcí a také další pokoje jsou vybaveny mobilní monitorovací technikou. Nechybí nepřetržitý dohled zdravotního personálu včetně pohotovostního lékaře, což u konkurence není vůbec běžné. Perfect Clinic zaměstnává vlastní tým anesteziologů. Již více než rok má klinika také svou pobočku v Liberci. Více informací na www.perfectclinic.cz. Informace také na http://www.facebook.com/plastickaoperace či na www.stream.cz/perfectclinic.
 
Tým Romana Kufy ve FN Motol
Tým lékařů Perfect Clinic vedený Romanem Kufou poskytuje od roku 2012 lékařské služby v nově zřízeném oddělení plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici v Motole. Oddělení patří pod I. Chirurgickou kliniku 2. LF UK a FN Motol, v jejímž čele je přednosta Jiří Hoch. „Zajišťujeme komplexní péči o pacienty s vrozenými a získanými vadami, o pacienty s různými defekty a také v rámci rekonstrukční chirurgie,“ konstatuje vedoucí lékař Roman Kufa. Konkrétně jde kromě rekonstrukcí prsou po ablaci také o lalokové plastiky u dekubitů či jiných defektů kůže a podkoží, rekonstrukce břišní stěny, mikrochirurgické a onkochirurgické výkony a další. Patří sem ale i některé zákroky kosmetické chirurgie u rizikových pacientů, kde je s ohledem na bezpečnost pacienta nutné zázemí velké nemocnice.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×