Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marek Fichtner: Vařil jsem pro saúdského krále

18. 8. 2014

img_9403.jpg

Pracoval na luxusních zaoceánských lodích, vařil pro královskou rodinu a šejky v Saúdské Arábii nebo v jedné z nejlepších restaurací světa, v kodaňské Nomě. Dnes je šéfkuchařem pětihvězdičkového pražského hotelu The Augustine. Teprve devětatřicetiletý Marek Fichtner původem z Adršpachu objel již kromě Austrálie celý svět a v současnosti patří mezi špičku nejvyhledávanějších kuchařů světa.
 „Práce v zahraničí mě vždycky lákala. Když se mi podařilo hned po škole sehnat práci v německém Heidelbergu, neváhal jsem. Cestování mě nadchlo a domů se mi pak nechtělo. Využil jsem proto pozdější nabídky vařit na zaoceánské lodi, kde jsem vydržel sedm let,“ popisuje své začátky Marek Fichtner. Na své první lodi se základnou v Německu začal pracovat v roce 1997. O tři roky později již však šéfoval na palubě pěti lodí Celebrity Cruises se sídlem v Miami. Na vlajkové lodi Constellation vařil pro neuvěřitelných 2500 hostů. „Kromě Austrálie jsem objel celý svět. Největším zážitkem byla asi plavba Jižní Amerikou po Amazonce. V přístavech jsem pak ochutnával místní kuchyni, což mě moc bavilo,“ vzpomíná Marek. Příprava pokrmů ve vlnách a z počátku i s mořskou nemocí nebyla ale jediným dobrodružstvím, které uznávaný kuchař zažil. V roce 2005 přesídlil do Saúdské Arábie a začal pracovat jako šéfkuchař v nejluxusnějším rijádském hotelu Al Faisaliah. Na starosti měl zejména svatby, bankety a catering. Nejvýznamnějším klientem hotelu byla královská rodina. „Dvakrát jsem připravoval hostinu pro samotného saúdského krále. Jednou to bylo dokonce uprostřed pouště, kde jsme měli stany a kompletně vybavenou, klimatizovanou kuchyň. Další velkou akcí byl summit sedmi zemí Perského zálivu. Kromě krále Abdula Al Sauda jsem tam vařil například pro šejka z Emirátů nebo sultána z Ománu,“ uvádí Marek s tím, že největší hostinu připravoval pro čtyři tisíce lidí. Z devíti set padesáti zaměstnanců pracovala v hotelu jen jedna žena. Ta měla na starosti zařizování svateb. Po dvou letech vyměnil Marek Orient za zahraniční stáž v kodaňské restauraci Noma, která již tehdy patřila mezi deset nejlepších restaurací světa. Odtud si přivezl řadu receptů i filozofii vařit výhradně z lokálních surovin. Následovalo Švýcarsko a v roce 2008 se vrátil do České republiky, kde přijal nabídku na post šéfkuchaře v pražském hotelu Kempinski. Jeho restaurace Le Grill se rychle propracovala mezi nejlepší podniky v metropoli. Zkušenosti Marka Fichtnera přesvědčily i Velvyslanectví ČR, které jej ve spolupráci s Czech Tourism oslovilo k přípravě menu v rámci Týdne české gastronomie v Brazílii a Mexiku.
Od června letošního roku působí v luxusním pětihvězdičkovém hotelu The Augustine, který sídlí nedaleko Malostranského náměstí v budovách bývalého augustiniánského kláštera. Právě zde můžete ochutnat jeho fantastické kulinářské umění. Nejraději má středozemní a libanonskou kuchyni. Rád však vaří jakoukoli.
Další informace o restauraci, novinkách i kontakty na rezervace naleznete na webu www.augustine-restaurant.cz.
 
Recept šéfkuchaře Marka Fichtnera na rychlý a chutný sandwich
Reuben Sandwich - 2 porce
4 krajíce žitného chleba
1 lžíce másla
100gr kysaného zelí
120gr nakrájeného hovězího "corned beef"
120gr nakrájeného ementálu
2 lžíce majonézy
1 kapka koňaku
1 lžíce kečupu
sůl, pepř, worcestrová omáčka
Postup: V misce umícháme dresing z majonézy, kečupu, koňaku, soli, pepře a worcestrové omáčky. Do tohoto dresinku vložíme v ruce vymačkané zelí a chvíli marinujeme.
Mezitím si rozložíme 4 krajíce žitného chleba. Všechny jemně pomažeme máslem. Obložíme plátky ementálu a corned beff. Na dva krajíce naneseme směs s kysaným zelím a přiklopíme druhou půlkou obloženou sýrem a plátkem masa.
Takto sestavený sandwich opečeme v kontaktním grilu nebo na teflonové pánvi (lehce přimáčkneme).
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×