Jdi na obsah Jdi na menu
 


Letní škola učí děti rozumět penězům

letni-skola.jpg

Již pátým rokem se mohou žáci základních škol z celé České republiky zúčastnit Letní školy projektu Rozumíme penězům. Třídenní pobytový program se letos uskuteční na konci května a jeho cílem je seznámit děti srozumitelnou formou s aktuálními tématy finanční gramotnosti. Nebudou chybět ani zajímavé aktivity či natáčení filmu. Školy se mohou do programu hlásit již nyní, uzávěrka přihlášek je 30. dubna. Letní školu tradičně pořádá občanské sdružení AISIS ve spolupráci s GE Money Bank a GE Volunteers.

Letní školy se mohou stejně jako loni účastnit jen dva třídní kolektivy druhého stupně základních škol, které prošly programem Rozumíme penězům a učí podle něj ve škole finanční gramotnost. Jedná se tak vždy o zhruba padesát až šedesát žáků. „Vítězné třídy každoročně vybíráme na základě soutěže. Letošním úkolem je vymyslet vlastní kramářskou píseň, jejíž tématem je svět financí. Žáci ve třídě společně vymyslí příběh a text, zvolí si melodii a píseň nazpívají a natočí jako video. Neměla by chybět ani výroba plakátu či obrazu se ztvárněním příběhu a propagační leták,“ přiblížila Stanislava Křížová z občanského sdružení AISIS a manažerka projektu Rozumíme penězům s tím, že uzávěrka přihlášek včetně dodání videí je letos 30. dubna 2015. Nejlepší kramářské písně následně vyberou zaměstnanci GE Money Bank, která pobyt financuje. Dvě vítězné třídy vyhrají pobyt na Letní škole, ostatní kolektivy získají za odměnu různé deskové hry. Loni měly třídy za úkol vymyslet a zpracovat komiks, ze kterého vyplyne ponaučení při zacházení s financemi. Žáci si připravili vlastní fotografie a z nich pak vytvářely příběh se svým textem. Vítězství si nakonec odnesla 8. třída ze Základní školy Charlotty Garrigue Masarykové v Lánech a 9. třída ze Základní školy v Myslibořicích.

 

letni-skola-3.jpg

 

Letošní Letní škola Rozumíme penězům se uskuteční na konci května. Program je zaměřený nejen na finanční vzdělávání, ale i na osobnostní a sociální výchovu. Informace týkající se aktuálních témat z finanční gramotnosti se děti srozumitelnou formou dozví přímo od odborníků z banky. „Součástí programu budou i teambuildingové aktivity převážně v přírodě. Děti budou pracovat v týmech, naučí se pracovat s technikou, jako jsou fotoaparáty, kamery i GPSky. Navíc si vyzkouší i roli filmařů. Napíší si vlastní scénář a natočí film. Budou pracovat se světlem, klapkou, s rekvizitami. Chceme dětem ukázat, jak jinak je možné trávit volný čas,“ sdělila Stanislava Křížová.

Projekt Rozumím penězům

Neziskový projekt Rozumíme penězům vznikl v roce 2006 na základě stále narůstající míry zadluženosti. Jeho realizátorem je občanské sdružení AISIS a je podporován z fondů Evropské unie, státního rozpočtu ČR a zdrojů GE Money Bank. Program je zaměřený na finanční vzdělávání učitelů a dětí základních škol. Jeho snahou je naučit děti zodpovědnému přístupu ke správě osobních financí. Projekt v současnosti probíhá v devíti krajích České republiky a dosud jím prošlo více než jednadvacet tisíc žáků a téměř tisícovka učitelů.

Více informací naleznete na www.rozumimepenezum.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×