Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krevní plazma pomáhá hojit letní poranění

1.jpg

Prázdninové úrazy rozhodně nejsou výhradní doménou pouze dětí. Každoročně totiž lékaři v letních měsících ošetřují spousty dospělých, kterým se aktivní sportování příliš nevydařilo. Podle statistik mezi vůbec nejčastější letní úrazy patří podvrtnutý kotník či onemocnění úponů šlach a vazů, mj. tenisový loket, či bolestivá Achillova šlacha. Spíše se poranění týká mužů, a to buď ve věku do 30 let, ale často i v rozmezí 30 a 60 let. Tým lékařů z Revmacentra MUDr. Mostera v těchto případech často využívá vlastní krevní plazmu pacientů aktivovanou růstovými faktory z krevních destiček. Tento progresivní typ biologické léčby totiž až o polovinu urychluje hojení a regenerační procesy v poškozené části pohybového aparátu.
„Léto je typické v tom, že ošetřujeme akutní a subakutní poranění pohybového aparátu. Kromě podvrtnutého kotníku, kolena a bolestivého tenisového lokte, jde často také o poraněné prsty na rukou, ramenní klouby, poškozené menisky v koleni, bolestivé Achillovy šlachy a poraněné vazy v koleni a kotníku,“ konstatuje primář Revmacentra René Moster.
Podle ortopeda Mostera se pacienti během prázdnin často věnují sportům, které v běžném celoročním provozu nedělají. „S dětmi nebo kamarády si zahrají fotbálek, plážový volejbal, tenis nebo třeba golf. Mají pocit, že se v teple nemusí moc rozcvičovat, navíc si přece jdou jen na chvilku zahrát. Mnozí z nich se během své dovolené věnují maximu sportovních aktivit ve snaze svému tělu co nejvíce prospět. Jenže nezvyklý a nadměrný pohyb v kombinaci s neadaptovaným a ztuhlým pohybovým aparátem je v podstatě ideální pro vznik zranění,“ upozorňuje primář René Moster.
„Živá voda“ na poraněné místo
Podle ortopeda je pro léčbu tohoto druhu poranění optimální využít vlastní krevní plazmu aktivovanou růstovými a protizánětlivými faktory z krevních destiček. „Růstové faktory ve tkáních pohybového aparátu (kůže, vazy, šlachy, chrupavky a kosti) podporují hojivé procesy. Protizánětlivé faktory pomáhají bránit přechodu nemoci do chronického stádia a regenerují a reparují poškozenou tkáň,“ vysvětluje primář a dodává: „Zjednodušeně řečeno - působí jako živá voda na nemocnou tkáň.“
Tato metoda biologické léčby v sobě skrývá poměrně jednoduchý a také rychlý proces. Během jednoho ambulantního sezení lékaři pacientovi zobrazovacími metodami přesně diagnostikují zranění a zároveň mu odeberou krev. Už jen samotným odběrem dojde k aktivaci krevních destiček. Speciální technikou pak z nich ortopedi získají bílkovinné složky s růstovými a protizánětlivými faktory do krevní plazmy, kterou takto aktivovanou vzápětí injekčně aplikují do místa poranění.
Celý zákrok zabere zhruba 20 minut a je velice šetrný a bezbolestný. Hned poté pacient odchází z ambulance domů. „Podle našich zkušeností, ale i podle dostupných výzkumů, urychluje plazma obohacená růstovými a protizánětlivými faktory hojení poškozených tkání zhruba o polovinu. Mnohdy se tím pacienti vyhnou i operačnímu zákroku, kterému by se jinak museli podrobit. Výsledky jsou obvykle znát velmi rychle. V řádu několika dní polevují bolesti a zlepšuje se hybnost poraněného místa. Rovněž i po případném nezbytném operačním zákroku se hojení tkání prostřednictvím aktivované krevní plazmy značně urychluje,“ informuje René Moster.
Revmacentrum MUDr. Mostera využívá metodu léčby krevní plazmou již pátým rokem, ročně zhruba u 200 - 300 případů. Na jednoho pacienta připadá obvykle 3 – 5 sezení. Více o metodě léčby krevní plazmou naleznete na www.revmacentrum.cz a www.plazmaterapie.com  
Revmacentrum MUDr. Mostera poskytuje komplexní zdravotní péči světové úrovně pacientům s onemocněním pohybového aparátu. Kompletní diagnostiku i konzervativní či chirurgickou léčbu s přímou návazností na nejlepší lůžková zdravotnická zařízení. Revmacentrum má statut Centra biologické léčby a je specialistou na neinvazivní léčbu pohybového aparátu pomocí kmenových buněk. Jako renomované akreditované pracoviště (SAK) si zakládá na špičkové kvalitní péči, kterou zajišťují specialisté na revmatologii, ortopedii a vnitřní lékařství a léčbu rázovou vlnou. Lékaři s nejvyšší odbornou kvalifikací pečují o pacienty s vrozeným i získaným postižením pohybového aparátu, o pacienty po úrazech. K dispozici mají nejmodernější laboratorní i vyšetřovací přístroje a léčebnou techniku.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×