Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kreslením proti stresu a neklidu

Zentangle je druh výtvarného umění, cílem Zentangle je vytvořit obrázek, buď abstraktní nebo obrázek s konkrétní podobou, např. zvířata, osoby či krajiny. Kreslí se na papír určený přímo na Zentangle o velikosti 9 x 9 cm, ale rozměru se držet nemusíte, klidně může vzniknout i obrázek o velikosti 5 x 5 cm, tzv. Bijou nebo může vzniknout velký obraz. Záleží jen na tom, aby vás to bavilo, a u kreslení jste relaxovali.

Nakladatelství Metafora v roce 2014 vydalo knihu Zentangle – relaxační obrázky. Napsala ji americká autorka Beckah Krahula, která má certifikát CZT®, což znamená „Certified Zentangle Teacher“.

Druhou knihou, která se objevila na českém knižním trhu je Umění Zentangle® a pochází z pera čtyř známých lektorek CZT (Penny Raileová, Lara Williamsová, Norma J. Burnellová a Margaret Bremnerová). Tuto knihu vydalo nakladatelství Zoner Press.

 

TVŮRCI ZENTANGLE

Zakladateli umění Zentangle je Maria Thomas a Rick Roberts. Ona se soustředí spíše na obrázky, on na relaxaci. Rick vystřídal řadu zaměstnání, byl například taxikářem, finančním analytikem, spisovatelem, zvukařem či mnichem. Maria je známá umělkyně a podnikatelka, je majitelka společnosti Pendragon Ink v Massachusetts, která vyrábí papírenské zboží a design.

   2.jpg

 

CO POTŘEBUJEME

Na kreslení není potřeba mnoho pomůcek. Základem všeho je papír. Můžete použít klasický kancelářský papír, případně i poznámkové bločky. Nejideálnější je ale použít papír s vyšší gramáží. Oficiálním papírem na kreslení je však italská značka Fabriano Tiepolo se strukturou na povrchu.

Další důležitou pomůckou je tenký černý fix a obyčejná měkká tužka na stínování. Všeobecně se uvádí, že na zentanglování jsou vhodné fixy Pigma Micron ve velikostech 005, 01 a 05. Velmi podobná značka Micronu je Marvy Uchida, velikost fixů je mezi 003- 01. Kreslí se s nimi velmi dobře a náplň vydrží opravdu dlouho.

V momentě, kdy získáte jistotu nad svými obrázky, zjistíte, že vám jen černý fix a tužka nestačí. A to je přesně ta chvíle, která vás posune o stupeň výš. Budete se poohlížet po dalších pomůckách, budete pátrat na internetu, chodit do obchodů a nahlížet, co by se vám hodilo a líbilo.

Určitě je vhodné si pořídit akvarelové pastelky, které můžete pro výsledný efekt rozmazat vodou. Pastelky samy o sobě mají jinou tuhu než klasické pastelky, jsou trochu hrubší, ale kresbu nádherně zvýrazní.

Dalšími pomůckami jsou klasické vodové barvy, gelové fixy, případně barevné čtverečky.

Ač je to zvláštní, tak nikdy nepoužíváme gumu na mazání. Proč? Protože v Zentangle neexistují chyby. Když se vám zdá, že se vám nějaký vzor nepovedl, jednoduše ho předělejte na jiný vzor.

 

JAK KRESLIT

Odpověď zní snadno. Nemusíte být žádný malíř, nemusíte mít ani talent. Jde o to, abyste se při kreslení uvolnili a přišli na jiné myšlenky. Existuje několik zásad, které se dodržují.

  1. Nejprve se pohodlně posaďte, nadechněte a vydechněte.
  2. Vezměte do ruky čtvereček a tužku. Pomocí tužky na čtvereček nakreslete čtyři tečky, do každého rohu jednu, pak je spojte dohromady, tím vznikne pomyslná hranice.
  3. Nakreslete si dělící linii. Ta rozdělí obrázek na několik částí, které se budou vyplňovat vzory. Nepřemýšlejte nad tím, jaký vzor jste právě zvolili, ale ani nespěchejte, každý vzor dělejte pečlivě a vychutnejte si jej.
  4. Nakonec obrázek vystínujte.
  5. Vložte svůj podpis.
  6. Obdivujte svůj výtvor.

 

Není to tak těžké, jak se zpočátku může zdát. Po pár obrázcích získáte na jistotě a s každým novým si budete více věřit.

 

VZORY

Každý obrázek se skládá ze vzorů. Vzor je rozložen do několika kroků a názorně ukázán, jak jej nakreslit. I složitý vzor tak lze snadno vytvořit. V knihách o Zentangle je jen zlomek všech vzorů, které existují, protože se stále objevují nové a nové vzory. Na internetu naleznete velké množství inspirace, štědrým zdrojem je YouTube, oficiální stránka Zentangle.com a v neposlední řadě také TanglePatterns.com, kde naleznete snad všechny vzory.

  5.jpg

 

PRO KOHO JE UMĚNÍ ZENTANGLE URČENO

Zentanglování je vhodné pro všechny, kteří si chtějí odpočinout a zrelaxovat. Je vhodný jak pro dospělé, tak pro seniory i děti. Rozvíjí se fantazie, představivost, zlepšuje se jemná motorika, zklidňuje a také uvolňuje napětí.

Děti se plně soustředí na kreslení, proto je Zentangle vhodné jako terapie a podpůrná terapie pro hyperaktivní děti. Pro řadu lidí je umění Zentangle relaxace a vypnutí po náročném hektickém dni.

 

    1.jpg

 

CO ŘÍCI ZÁVĚREM?

V České republice je Zentangle stále v plenkách oproti Americe a některým státům v Evropě. Je mnohem těžší sehnat potřebné pomůcky, protože jen málo obchodů se specializuje právě na tuto výtvarnou techniku. Přesto má Zentangle spoustu příležitostí, aby si našlo cestu ke všem lidem, kterým toto umění učarovalo.

 

Autor: Martina Flasarová

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Skvele popsane

(Alena, 21. 6. 2015 7:48)

Ahoz Raduzo,skvele jsi to popsala,diky za inspiraci,jdu shanet vzory.

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×