Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křečové žíly se dají odstranit velmi rychle a šetrně

foto-krecove-zily-ilustracni.jpg

Křečové žíly známe jako nehezké, modrofialové, vystouplé a uzlovitě rozšířené žíly. Nejčastěji postihují povrchový žilní systém dolních končetin. Nyní se dají velmi rychle a šetrně odstranit pomocí moderního lékařského laseru FOTONA. Po zákroku ihned odcházíte domů.

Udává se, že až třetina světové populace má křečové žíly dolních končetin. V evropských zemích se vyskytují u 20 až 30 procent mužů a 40 až 50 procent žen. Léčeny by měly být od prvních příznaků.

„U velké části nemocných převažuje jako důvod k zákroku hledisko estetické, ale ve svých pokročilých stadiích vede toto onemocnění k omezení pacienta v běžném životě. Navíc se může později stát příčinou jiných onemocnění,“ upozorňuje doc. MUDr. Tomáš Honěk, CSc., kardiovaskulární chirurg, AVICENA Praha.

Včasnou léčbou se dá předejít vážným následkům jako je zánět, krevní sraženiny nebo bércové vředy.

„Dosud se křečové žíly odstraňovaly klasickou chirurgickou metodou v celkové anestezii. Pacient přitom musel být hospitalizován v nemocnici obvykle déle než tři dny,“ uvádí docent Honěk. Tato metoda s sebou navíc nese i vyšší zdravotní rizika, pro některé pacienty kvůli těmto rizikům nepřipadá v úvahu vůbec.  „Často se tvoří podlitiny a celá oblast je hodně bolestivá,“ vysvětluje docent Honěk. Po chirurgickém zákroku je také nutné nošení stahovacích punčoch minimálně po dobu dvou až šesti týdnů.

foto-krecove-zily-pristroj.jpgModerní metoda endovenózní laserové ablace (EVLA) laserem FOTONA tyto komplikace minimalizuje. Laserová léčba křečových žil je navíc vhodná i k ošetření rozsáhlých křečových žil a to i u pacientů, kteří nemohou podstoupit klasickou operační metodu.

„Zákrok se provádí pouze v lokální anestezii a pod soustavnou ultrazvukovou kontrolou. Laserové vlákno je navíc opakovaně použitelné. Díky tomu jsou náklady na zákrok nižší než u všech ostatních metod, což považuji za obrovskou výhodu,“ popisuje docent Honěk. Pacient se po něm může vrátit prakticky ihned k běžným aktivitám, zpravidla není nutná ani pracovní neschopnost. Kompresivní punčochy se používají pouze 3 až 6 dní po ošetření.

Operace EVLA s využitím moderních laserů FOTONA trvá zhruba hodinu a pacient po něm ihned odchází domů. Pokud se jedná o rozsáhlejší zákrok, může zůstat v ambulanci o trochu déle.  Nebývá to ale více než jednu až dvě hodiny. Mnozí pacienti dokonce sami po zákroku odjíždějí vlastním automobilem domů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×