Jdi na obsah Jdi na menu
 


JEDEN NEMOCNÝ MUŽ, STOVKA DOPISŮ A VÝJIMEČNÝ PŘÍBĚH LÁSKY PODLE SKUTEČNÝCH UDÁLOSTÍ

1.jpg

Nakladatelství Plus právě vydává román oceňovaného maďarského režiséra Pétera Gardóse. Horečka nad ránem je příběhem nevšední lásky jeho rodičů, příběhem lásky k životu a vzdorování smrti. Román Pétera Gardóse se stal jednou z nejžádanějších knih na londýnském knižním veletrhu v roce 2015, práva na jeho vydání na něm byla prodána do devětadvaceti zemí. Autor podle knihy natočil stejnojmenný film, s nímž v letošním roce zvítězil na filmovém fetsivalu v San Jose v kategorii drama.

Děj románu Horečka nad ránem se odehrává ve Švédsku v roce 1945. Miklós Gardós - maďarský básník a novinář - přežil hrůzy koncentračního tábora Bergen-Belsen i cestu lodí do nemocnice na ostrově Gotland, kde se má zotavit. Místo toho si vyslechne krutou diagnózu: lékaři mu dávají nanejvýš půl roku života. Miklós se nehodlá vzdát a pouští se do boje s osudem. Napíše dopis sto sedmnácti maďarským dívkám a ženám, které se v uprchlických táborech po celém Švédsku léčí podobně jako on, s jediným cílem: poznat lásku, oženit se. Najde se některá, která mu odpoví?

„Moji rodiče si předtím, než se ve Stockholmu vzali, šest měsíců dopisovali. O existenci těchto dopisů jsem padesát let nevěděl. Rodiče pravdu o tom, jak se poznali, tajili. Museli by totiž jinak přiznat, co bylo předtím – jak můj otec pálil v koncentračním táboře mrtvoly a jak moje matka bojovala s ostatními vezeňkyněmi o slupky z brambor,“ říká Péter Gardós, který nyní příběh svých rodičů odhalil. Zároveň ale dodává, že jeho kniha není příběhem o holocaustu: „Příběh mých rodičů je především příběhem silné lásky. Příběh o vzdorovité touze žít, o víře v život navzdory všudypřítomné smrti, o síle lásky.“

„Tento beletrizovaný milostný příběh autorových rodičů (přerušovaný ukázkami jejich skutečné korespondence) je skutečně inspirující a nádherný. A Miklós je doslova nezapomenutelná postava.“ (Laurie Hertzel, Star Tribune)

Péter Gárdos se narodil v Budapešti v roce 1948. Je oceňovaným filmovým a divadelním režisérem. Za svou tvorbu získal více než dvacet mezinárodních ocenění na významných festivalech, mezi nimi i Zvláštní cenu poroty na Filmovém festivalu v Montrealu a cenu Zlatý Hugo na MFF v Chicagu. Horečka nad ránem je jeho prvním románem.

Nakladatelství PLUS se zaměřuje na kvalitní literaturu různých žánrů. Významná díla světové literatury přináší v edicích Pestrá řada soudobé prózy, klasická díla z žánru strašidelné povídky nabízí v edici Pandaemonium. Vydává také českou prózu (Jaroslav Žák, Ondřej Neff, Jiří W. Procházka) a věnuje se i komiksům (Snoopy, Marzi, Korektor). Mezi vydávané autory patří spisovatelská esa jako J. K. Rowlingová, Dave Eggers nebo Martin Amis.

Albatros Media a. s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, Egmont, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×