Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finanční arbitr ČR členem Expertní skupiny pro stížnosti spotřebitelů

18. 3. 2011

Dr. Ing. František Klufa reprezentuje Českou republiku v další významné expertní skupině EU

Dr. Ing. František Klufa, finanční arbitr České republiky, se stal členem mezinárodní Expertní skupiny pro stížnosti spotřebitelů při Evropské komisi. Finanční arbitr ČR byl delegován do této pracovní skupiny jako jeden ze  tří zástupců sdružení FIN-NET, které v současné době má více jak 50 členů ze zemí Evropského hospodářského prostoru.

 
Posláním institutu finančního arbitra ČR je také rozhodování mezinárodních sporů, které spadají do jeho kompetencí, a aktivní prevence řešení těchto sporů prostřednictvím evropských soudních institucí. Důležitou rolí finančního arbitra je i reprezentování České republiky v mezinárodních profesních organizacích, jako je například sdružení evropských finančních arbitrů a ombudsmanů FIN-NET, kde je finanční arbitr České republiky členem řídícího výboru. Smyslem sdružení je aktivní spolupráce s obdobnými orgány působícími ve státech Evropské unie a dalších státech tvořících Evropský hospodářský prostor.
 
Expertní skupina pro stížnosti spotřebitelů byla zřízena v roce 2009 jako neformální konzultační subjekt, který pomáhá Evropské komisi v oblasti spotřebitelských stížností. Skupina je složena ze zástupců 25 členských států EU. Jednotliví zástupci se etablují ze spotřebitelských organizací, regulačních orgánů, Evropského spotřebitelského centra a orgánů ADR (alternativní řešení sporů) a 2–3krát za rok, v závislosti na objemu řešených problémů, se setkávají na společných jednáních. Hlavním úkolem Expertní skupiny pro stížnosti spotřebitelů (The Consumer Complaints Expert Group) je pomáhat a radit Komisi při vytvoření harmonizované metodiky pro klasifikaci a hlášení stížností spotřebitelů v EU. Po přijetí a implementaci doporučení a vzniku jednotné metodiky bude skupina vykonávat dozorčí a poradní roli v implementaci metodiky do praxe a dále se bude zabývat případnými problémy, které v této exekutivní fázi vzniknou.
 
Finanční arbitr ČR také rozšířil spolupráci se Sdružením českých spotřebitelů, konkrétně s předsedou Sdružení českých spotřebitelů Ing. Liborem Dupalem, který se stal členem FSUG (Financial Services Users' Group). Tato skupina sdružuje zástupce z 31 evropských zemí (EU, EHP a kandidátských zemí), a to jak zástupce nezávislých národních spotřebitelských organizací (Německo, ČR), odborů (Rakousko), vysokých škol (Slovensko, Polsko), tak zástupce mezinárodních organizací, jakými jsou např. Euroinvestors (Evropská federace investorů) nebo BEUC (Evropské sdružení spotřebitelských svazů). BEUC se sídlem v Bruselu funguje jako zastřešující skupina pro tyto organizace a jejím hlavním úkolem je reprezentovat svoje členy a hájit zájmy všech evropských spotřebitelů. FSUG se zabývá celou řadou otázek spojených s finančním trhem. Od počátku své činnosti publikuje velké množství studií a analýz, které poskytuje k veřejné konzultaci. Na základě těchto odborných diskuzí pak vydává doporučení, které ve svých rozhodnutích zohledňuje Evropská komise.
Cílem spolupráce finančního arbitra ČR a Sdružení českých spotřebitelů na této platformě je snaha prosazovat společné zájmy České republiky v obou pracovních skupinách, a to jak z pohledu finančních služeb, tak i z pohledu spotřebitelských organizací. Výsledkem spolupráce by mělo být prosazení společných zájmů v obou pracovních skupinách a promítnutí výstupu do Doporučení Evropské komise.
 
Dr. Ing. František Klufa, finanční arbitr ČR, komentuje pozitivní dopad jednotlivých členství:
„Jsem rád, že je naše instituce zastoupena v další důležité pracovní skupině při Evropské komisi, a může se tak přímo podílet na vývoji finančního trhu v EU a s tím souvisejících legislativních opatření.
Budu aktivně vystupovat v tomto významném poradním orgánu EU a usilovat o zvýšení prestiže ČR, podobně jako i v dalších komisích a profesních sdruženích, jejichž jsem členem. Velice vítám i prohloubení spolupráce finančního arbitra s panem předsedou Ing. Liborem Dupalem, zástupcem Sdružení českých spotřebitelů v FSUG, na mezinárodním poli a o výsledcích mých mezinárodních aktivit budu širokou veřejnost průběžně informovat“.
 
Finanční arbitr České republiky působí od 1. ledna 2003, a to v rámci harmonizace práva České republiky se zeměmi Evropské unie (viz zákon č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi). Hlavním posláním finančního arbitra České republiky je zajištění rychlého, bezplatného a efektivního vyřizování sporů klientů s institucemi mimosoudní cestou. Finanční arbitr je kompetentní k rozhodování sporů mezi poskytovateli platebních služeb (např. banky nebo instituce vydávající elektronické platební prostředky) a uživateli platebních služeb (tj. klienti) při poskytování platebních služeb nebo mezi vydavateli elektronických peněz a držiteli elektronických peněz při vydávání a zpětné výměně elektronických peněz. Finanční arbitr je oprávněný řešit výše uvedené spory, pokud nastaly po okamžiku účinnosti zákona o finančním arbitrovi. Typickým sporem je např. neoprávněné použití platební karty při platbě u obchodníka, neoprávněný převod v rámci internetového bankovnictví, neoprávněný převod finančních prostředků z účtu. Do kompetencí finančního arbitra prozatím nepatří spory např. z oblasti hypoték, úvěrů, stavebního spoření nebo spory vzniklé mimo členské státy EU a další státy tvořící Evropský hospodářský prostor. Hlavním přínosem pro klienty je rychlost rozhodování, nezpoplatněné řízení, vysoká znalost problematiky. Finančním arbitrem České republiky je s účinností od 2. ledna 2008 Dr. Ing. František Klufa, zástupcem finančního arbitra je JUDr. Petr Scholz, Ph.D.
 
 
Dr. Ing. František Klufa, Finanční arbitr České republiky
telefon: +420 221 674 600, e-mail: arbitr@finarbitr.cz
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×