Jdi na obsah Jdi na menu
 


Devatero mýtů o studiu jazyků aneb perličky z kurzů v zahraničí

ec-school.jpg

Taky si v zahraničí vždycky vyčítáte zanedbávání cizího jazyka? Omlouváte se tím, že nemáte na jazyky buňky ani čas? Nebo máte pocit, že jazykový kurz v zahraničí nemůže naplnit Vaše představy o atraktivní dovolené? Chyba lávky! Třeba cestovní kancelář INTACT má bohaté zkušenosti s organizováním jazykových pobytů i pro klienty s kuriózními požadavky. Od zajištění lovu srnců, přes umístění syna na kadetní školu až po přání muže být ubytován na pokoji s nějakou ženou. „Tomuto klientovi opravdu vyhovět nešlo, žádal tuto spolunocležnici přidělit,“ vzpomíná ředitel INTACTu Karel Klusák. Takže – chcete mýty nebo fakta?
 
Mýtus první: nemám nadání
Někdo se učí cizí jazyk snadněji, jiný se víc nadře. Zkušenosti odborníků však potvrzují, že kdo se vymlouvá na nedostatek talentu, je jednoduše líný. Ve skutečnosti jde o to, jestli jsme ochotní na sobě pracovat. Třeba jako čtyřicátník, který sice míval ve škole čtyřky, ale v dospělosti se kvůli zálibě v radioamatérství vrhl na angličtinu. „Měl velké problémy už s učením slovíček. Den začínal tím, že si ráno při holení lepil na zrcadlo papírky s osmi slovíčky a při každé příležitosti si je opakoval. Šel za svým jako buldok, až dosáhl toho, že anglicky bez problémů komunikoval,“ připomíná význam motivace pro učení Klusák.  
 
Mýtus druhý: nemám čas
Další z kategorie výmluv, které neobstojí. Jen si přiznejte, na co všechno si najdete čas, když chcete. Nedostatkem času trpěl i vytížený pětačtyřicetiletý dovozce ovoce a zeleniny, který si na jednání s italskými dodavateli najímal tlumočníka. Brzy zjistil, že je to drahý špás a italsky se raději naučil sám. „Jel dva roky po sobě na osmitýdenní kurz italštiny, kterou se naučil tak, že kontrakty sjednává osobně,“ přidává další zkušenost z praxe ředitel INTACTu.

11.jpg

 
Mýtus třetí: naučím se angličtinu z učebnice a z filmů
Učit se tak klidně můžete, ale při konverzaci nebo psaní nejspíš pohoříte. „Je to podobné, jako byste se chtěli naučit vařit jen čtením kuchařských knih,“ srovnává Klusák. Podle něj je při studiu cizího jazyka nutné rovnoměrně rozvíjet čtení, psaní, poslech i mluvení. Poslouchat hudbu a sledovat filmy v originále je určitě užitečné, ale ne samospasitelné. Možná máte díky tomu výborný poslech, ale umíte na odposlechnutou větu pohotově reagovat? „Jazyk se nejlépe naučíte v prostředí rodilých mluvčích. Ideálně na jazykovém kurzu v zahraničí, kde daným jazykem od rána do večera mluvíte a posloucháte ho,“ vysvětluje ředitel INTACTu.
 
Mýtus čtvrtý: pro handicapované je kurz v zahraničí tabu
U cestovní kanceláře INTACT to rozhodně neplatí, klientům dokáže ušít kurz přímo na míru, a to i v případě handicapovaných studentů. „Zajišťovali jsme například kurz španělštiny a ubytování v Ekvádoru s cestou na Galapágy pro rodinu se synem vozíčkářem. Podařilo se pro ně zařídit společné ubytování v hostitelské rodině zohledňující potřeby jejich syna, včetně toho, aby škola nebyla daleko,“ přibližuje ředitel.
 
Mýtus pátý: bydlení v rodině není pro mě
Zájemci o kurz jazyka v zahraničí mají někdy obavy z toho, jak si s hostitelskou rodinou sednou. Pokud se to týká i Vás, nebojte se mít konkrétní nebo dokonce zvláštní požadavky, nebudete jediní a v INTACTu jsou na to zvyklí. „Českou herečku se nám podařilo ubytovat u bývalé divadelní agentky, dirigenta zase u zpěváka v místní opeře, díky kterému pak klient dokonce získal místo učitele hudby na tamní střední škole,“ popisuje Klusák.
 
Mýtus šestý: budou mi chybět mé koníčky
Velký omyl. Kurz samozřejmě vybíráme s přihlédnutím k nabídce volnočasových aktivit, protože jazyk se nejlépe učíme tam, kde nás to baví. Na www.intact.cz najdete jak nejširší nabídku výukových jazyků a destinací, tak pestrou paletu možností, jak strávit čas po výuce. „Daří se nám plnit i neobvyklá přání klientů. Jednomu jsme v Anglii zajišťovali kurz spojený s lovem srnců. Jinému zase mimo katalogovou nabídku speciální ubytování a školu v kanadské Calgary, kde chtěl klient pozorovat očekávané zatmění slunce,“ doplňuje ředitel CK INTACT.
 
Mýtus sedmý: děti z jazyka propadají, kurz bude k ničemu
Není to pravda, na teenagery jazykový pobyt v zahraničí platí. U středoškoláků jsou oblíbené letní kurzy angličtiny ve Velké Británii a na Maltě s doprovodným programem plným sportovních aktivit, výletů, diskoték či barbecue. Rodiče na www.intact.cz objednávají dětem jak několikatýdenní zájezdy, tak delší pobyty. „Jeden klient řešil propadnutí synů v prvním pololetí tak, že je na druhé posílal studovat cizí jazyk do zahraničí. Jeden půlrok strávili na kurzu španělštiny v Kostarice, za rok jeli studovat angličtinu do Kanady,“ líčí šéf cestovky.
 
Mýtus osmý: představy mého dítěte jsou nerealizovatelné
I když si myslíte, že je přání Vašeho dítěte ohledně jazykového pobytu nereálné, zkuste se přece jen v CK INTACT zeptat. Uspěl tam i středoškolák, který plánoval rok studia v Kanadě, ovšem s ubytováním na koňské farmě, kde chtěl pracovat ve stáji a věnovat se westernovému ježdění. „Jeho otec mi po čase volal, že se synovi v Kanadě moc líbí, že vyhrál nějaké závody a zvýšil tak cenu dvou koní. Už méně se ale otci líbilo, že po něm chtěl syn svolení k tomu, aby mohl jezdit taky na býkovi,“ vypráví Klusák.

p7060123.jpg

 
Mýtus devátý: na individuálním kurzu mi při potížích nikdo nepomůže
Problém se může objevit vždycky a měli byste vědět, zda ho budete mít v cizině s kým řešit. Dvojnásob to platí, když budete vybírat jazykový kurz dětem. INTACT má dohodu přímo se školami, které v případě potíží cestovku kontaktují. A vůbec nemusí jít o závažný problém. „Měli jsme klienta, který nemohl přenést přes srdce, že se v jeho hostitelské rodině nepodává k večeři pivo. Nakonec se povedlo mu na každý večer litr piva obstarat, ale hostitelské rodině se muselo zároveň vysvětlit, že nejde o žádného alkoholika,“ přidává další historku Klusák.
 

O společnosti INTACT – studium v zahraničí
Řadu let úspěšně organizuje jazykové kurzy v zahraničí a také středoškolské studium v cizině. Letos zahájila již 23. sezónu. V ČR má nejširší nabídku výukových jazyků a destinací, zakládá si na špičkových službách a kompletním zákaznickém servisu. Opakovaně byla nominována na nejlepší jazykovou agenturu ve střední Evropě. Má nezbytný statut cestovní kanceláře, která je pojištěna proti úpadku a nabízí cestovní i zdravotní pojištění. Garantuje nejnižší ceny. Více informací na www.intact.cz, případně na https://www.facebook.com/intact.studium

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×