Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co s vráskami na krku, dekoltu či rukou? Poradí plastický chirurg.

Určitě to dobře znáte. Po nějaké době vidíte kamarádku, vzdálenou příbuznou nebo třeba herečku v televizi. Říkáte si, té to ale sluší, její věk bych jí nikdy nehádala. Jenže pak se zadíváte na její krk nebo sjedete očima na dekolt či vrásky na hřbetu rukou. Ach jo! Tak přeci jen, přírodu obelstít nelze! Jenže plastičtí chirurgové by vám oponovali! I například hřbety rukou lze poměrně jednoduše omladit. A jak je to s krkem? A s dekoltem? Lékaři z Perfect Clinic popisují, v jakých případech umí moderní medicína „jít proti času“ a kdy je naopak lepší smířit se s tím, co máme.  

Nelichotivé vrásčité hřbety rukou lze vylepšit dokonce bez jediné jizvy. O to lepší je to zpráva, když vezmeme v potaz, že je často řeší i poměrně mladé ženy okolo čtyřicítky, často velmi štíhlé. „Hřbety rukou bývají v pokročilém, ale bohužel často i v mladším věku, propadlé v oblastech mezi záprstními kostmi. Povolená kůže, která ztratila elasticitu, se pak hromadí. Z mezikloubních prostor se aplikují injekčně do prostoru hřbetu ruky různé typy výplní či vlastního tuku, čímž dojde k částečnému vypnutí kůže a odstranění propadlin,“ popisuje plastický chirurg Jiří Paděra z týmu Kufa – Pros z Perfect Clinic.
Dobré je, že v případě vlastního tuku se navíc klientka částečně zbaví i přebytečných zásob v jiné části těla, odkud se tuk odebírá šetrnou liposukční technikou. Zákrok nebolí, probíhá v lokální anestézii, postačí mít tři dny ovázané ruce a je hotovo. Jizvám předejdou lékaři tím, že pro aplikaci výplně využívají ultratenkou kanylu, pro jejíž zavedení není třeba řez. A výsledek je výrazný. Jedinou nevýhodou je, že po několika měsících se tuk či jiné výplňové materiály částečně vstřebají a pak je nutné proceduru opakovat. „ S každou další aplikací je ale efekt stabilnější, tedy většinou se na sál vrátíte dvakrát či třikrát,“ vysvětluje vedoucí lékař Perfect Clinic Roman Kufa.
Do dekoltu neřezat
„Dekolt obvykle začne ženy trápit zhruba kolem padesátky. Kůže v této oblasti přestane být elastická a tzv. povadne. Každopádně plastičtí chirurgové v tomto případě nechtějí brát do ruky skalpel. Vědí proč. To je skutečně partie, se kterou se mnoho nedá dělat, neboť přítomnost jizev by byla velmi nežádoucí,“ konstatuje Jiří Paděra. Podle lékaře je spíše na místě volit neoperační možnosti. Mezi aktuální trendy patří například mezoterapie, kdy se aplikují různé roztoky pomocí injekcí do středních vrstev kůže, a tím se dosahuje větší hydratace pokožky. Ovšem to už je spíše doménou dermatokosmetiky. 
Operace krku, proč ne?
Plastičtí chirurgové si nemyslí, že by kůže na krku stárla rychleji než na obličeji. Pravda ovšem je, že je zde velmi jemná, citlivá a neustále v pohybu. Možná hraje roli i to, že zatímco většina z nás se o pokožku na obličeji stará poměrně pečlivě, krk dlouhá léta opomíjí. Negativně se v tomto ohledu opět podepisuje i velká štíhlost některých žen. Ve vyšším věku totiž vede v těchto partiích k více vráskám. „Existuje ale spravedlnost, u hubených žen jsou výsledky operace jak obličeje, tak krku, tedy faceliftu i neckliftu, velmi dobré,“ uvádí plastický chirurg Paděra s úsměvem.
Z neznámého důvodu koluje mýtus, že s vrásčitým krkem nic nenaděláte. Opak je pravdou. „Kůže krku je dobře řešitelná v rámci faceliftu. Většinou jde totiž o celkové ochabnutí kůže včetně obličeje, takže se provede současně face i necklift . Ovšem neckliftem lze řešit krk i samostatně,“ vysvětluje Paděra.
Horší situace je u volné kůže pod bradou, tzv krůtí krk, který se rovněž projeví jen u některých žen, ale i tak se dá operací zlepšit, byť za cenu náročnějšího zákroku.
Technicky se provádí operace krku velmi podobně jako face lift. Operační řez je veden kolem ušního boltce, jen v přední části boltce je jizva kratší. Kůže krku se uvolní od spodních vrstev, povázky pod kůží se vypnou, a nadbytečná kůže posunutá směrem dozadu se odstraní. V případě tzv. krůtího krku, je nutné uvolnit kůži kompletně až pod bradu, zde provést zpevnění a sešití svalů na krku, a opět kůži vypnout.
Valy važte velmi pečlivě!
Do kategorie „raději neřezat“ patří tzv. valy paží a stehen neboli ochabnutá a povislá kůže v těchto partiích. Problém lze řešit pouze chirurgickým odstraněním nadbytečné kůže. Ovšem plastičtí chirurgové operaci klientům spíše rozmlouvají právě proto, že po řezu vznikají poměrně dlouhé jizvy, které skryje pouze oděv. „Na stehnech se ještě dá jizva umístit a skrýt do záhybu v třísle a pod hýždě, ale je-li kožní nadbytek větší, je nutné odstranit i část kůže na vnitřním stehně směrem ke kolenu a pak je jizva viditelnější,“ přibližuje Jiří Paděra.
Na pažích jsou následky operace podstatně nápadnější. I když jsou jizvy umístěny na vnitřní části paží, přece jen viditelné jsou, a to zejména v krátkých rukávech, šatech, plavkách a při každém zvednutí paží.  „Zde je třeba vážit přínos operace pro každého velmi pečlivě,“ uzavírá plastický chirurg.
O Perfect Clinic
Klinika plastické a estetické chirurgie Perfect Clinic byla otevřena v Praze 5 v lednu roku 2010. Skvělý tým plastických chirurgů pod vedením Romana Kufy a Zdeňka Prose zde provádí širokou škálu estetických i plastických operací včetně výkonu rekonstrukce prsů po ablaci. Klienti Perfect Clinic mohou očekávat nejmodernější vybavení, maximální komfort a bezpečí a také precizní a vysoce odborné výkony nejen lékařů, ale celého personálu. Součástí kliniky je dospávací intermediální pokoj s plným monitoringem základních životních funkcí a také další pokoje jsou vybaveny mobilní monitorovací technikou. Nechybí nepřetržitý dohled zdravotního personálu včetně pohotovostního lékaře, což u konkurence není vůbec běžné. Perfect Clinic zaměstnává vlastní tým anesteziologů. Již více než rok má klinika také svou pobočku v Liberci. Aktuální novinkou kliniky je otevření nového patra, které je celé koncipováno pro provádění miniinvazivních ambulantních výkonů. Tyto zákroky se provádí v lokální anestézi a v praxi plastických chirurgů je jich stále více.
Tým Romana Kufy ve FN Motol
Tým lékařů Perfect Clinic vedený Romanem Kufou poskytuje od jara loňského roku lékařské služby v nově zřízeném oddělení plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici v Motole. Oddělení patří pod I. Chirurgickou kliniku 2LF UK a FN Motol, v jejímž čele je přednosta Jiří Hoch. „Zajišťujeme komplexní péči o pacienty s vrozenými a získanými vadami, o pacienty s různými defekty a také v rámci rekonstrukční chirurgie,“ konstatuje vedoucí lékař Roman Kufa. Konkrétně jde kromě rekonstrukcí prsou po ablaci také o lalokové plastiky u dekubitů či jiných defektů kůže a podkoží, rekonstrukce břišní stěny, mikrochirurgické a onkochirurgické výkony a další. Patří sem ale i některé zákroky kosmetické chirurgie u rizikových pacientů, kde je s ohledem na bezpečnost pacienta nutné zázemí velké nemocnice.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×