Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cestujete s malými dětmi? Nepodceňujte riziko střevních potíží

a5_krabicka_lahvicka.jpg

Dovolená je fajn. Pokud na ní neřešíte střevní potíže tak časté při změně prostředí, jídelníčku či nedostatečné hygieně. Zejména kojenci, batolata a děti do 6 let mívají kvůli odlišnému režimu, zvýšené únavě, ale třeba i jiné pitné vodě problémy se zažíváním. To vše narušuje jejich křehkou střevní mikroflóru a pak je trápí bolesti bříška, nadýmání a vůbec nejčastěji průjem. Co s tím? Podle odborníků je vhodné už před odjezdem na dovolenou, během ní i po ní podpořit u dětí správné trávení. Například s pomocí mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis. Tento patentovaný kmen probiotik ve formě kapek je doporučován i v případě, že akutní průjem poškozující střevní rovnováhu již propukl.
„Lactobacillus reuteri Protectis je tělu přátelská bakterie. Je přirozenou součástí lidského zažívacího traktu, který zároveň chrání před škodlivými bakteriemi. Klinická studie prokázala, že mimo jiné významně zkracuje dobu trvání akutního průjmu,“ uvádí za tým odborníků a spoluautorů studie Aino-Vieno Shorniková z lékařské fakulty ve Finsku.
Zahraniční odborníci několikrát zkoumali účinnost Lactobacillus reuteri Protectis u dětí ve věku od šesti měsíců do tří let, které byly hospitalizované s akutním průjmem. Opakovaně se ukázalo, že již druhý den po podávání tohoto probiotického kmene nemělo 36 % malých pacientů vodnatý průjem. „Lactobacillus reuteri Protectis podporuje zotavení z akutního průjmu,“ dodává Shorniková.
Fakt je, že …
V obecné rovině trápí zažívací potíže nejčastěji malé děti. Až 30% miminek trpí kojeneckou kolikou, 95 % dětí ve věku do pěti let se setká s průjmem při rotavirové gastroenteritidě. V zátěžovém období při nástupu do školky či školy se zase u dětí často vyskytuje zácpa.
Samostatnou kapitolou jsou letní a takzvané cestovatelské průjmy. Ať již třeba kvůli konzumaci hygienicky závadné zmrzliny či grilovaného masa doma v Česku nebo při dovolené v Egyptě, Tunisku či jihovýchodní Asii. Průjmy se sice nevyhýbají nikomu, ale rychlým odvodněním nejvíc ohrožují opět děti, těhotné a seniory.
A právě přátelské mléčné bakterie mají na správné zažívání a normální fungování střev zásadní vliv. Živé probiotické bakterie Lactobacillus reuteri Protectis podávané v kapkách eliminují při osidlování střevní sliznice množení škodlivých mikroorganismů a naopak napomáhají růstu prospěšných bakterií. Zároveň snižují riziko infekce zažívacího traktu.
Letní průjem není banalita
Akutní průjem přichází náhle. „Způsobit jej mohou hlavně viry nebo bakterie, které napadají trávicí systém. Podrážděním zažívacího traktu se zrychlí pohyb střev, zhorší se trávení a vstřebávání živin. Střeva nedokážou pojmout tekutiny ze strávené potravy a tak přebytky vylučují ven,“ vysvětluje pediatr a alergolog Milan Matulka. Nejčastější příčinou prázdninových průjmů bývají špinavé ruce, hygienicky závadná pitná voda, zkažené nebo nedostatečně tepelně zpracované maso, neumyté ovoce, vysoké letní teploty i změna životního rytmu. Mohou je provázet křeče v břiše, horečka, zvracení či únava.
„Průjmy se vyznačují řídkou až vodnatou stolicí třikrát i víckrát denně, což způsobuje větší či menší stupeň dehydratace organismu a ztrátu pro tělo důležitých minerálů, jako je třeba draslík,“ přibližuje Matulka. V rámci terapie průjmu je tedy nutné dbát hlavně na dostatečný přísun tekutin i minerálů. S dítětem do 3 let běžte raději k lékaři.
Dva v jednom aneb prevence i rekonvalescence
Žádný recept, jak se na dovolené stoprocentně vyhnout průjmu, neexistuje. Můžete však minimalizovat rizika. Přísným dodržováním hygieny, konzumací bezpečných nápojů i potravin a také udržováním správného poměru mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevech.
K tomu se ideálně hodí nové termostabilní kapky BioGaia ProTectis 10 ml s patentovaným probiotickým kmenem mléčné bakterie Lactobacillus reuteri Protectis. Kapky je dobré užívat nejméně týden před cestou, dále po celou dobu dovolené a také několik dní po návratu domů. Kromě preventivního podávání tento probiotický kmen významně zkracuje dobu trvání akutního průjmu a doporučuje se také například proti novorozenecké kolice. Kapky jsou vhodné pro děti od prvního měsíce života, pro těhotné i seniory. Na doporučených pět kapek denně připadá 100 milionů živých mléčných bakterií. Kapky lze užívat dlouhodobě a jako termostabilní je nemusíte dávat do chladničky. K dostání jsou v lékárnách.
Doporučená cena za nové balení s dvojnásobným obsahem 10 ml je 517,- Kč
 
O společnosti Ewopharma
Česká pobočka známé švýcarské společnosti Ewopharma obchodně zastupuje zahraniční farmaceutické společnosti v České republice. Díky víc než padesátileté tradici zaujímá jedno z předních postavení na českém trhu. V roce 2004 získala povolení pro výrobu léčivých přípravků v rozsahu dovozu ze třetích zemí. Mimo jiné zastupuje renomovanou švédskou firmu BioGaia a je výhradním dovozcem jejích vysoce kvalitních a účinných kapek BioGaia ProTectis do ČR. Kapky jsou mimo jiné vhodné proti průjmům či novorozenecké kolice, o které se dozvíte více na www.detska-kolika.cz – registrací do klubu dětská kolika.cz můžete čerpat řadu výhod! Do portfolia společnosti Ewopharma patří také oblíbené přípravky péče o vlasy značky Revalid a produkty Perskindol na bolavé svaly a klouby.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×