Jdi na obsah Jdi na menu
 


5 důvodů, proč Češi stále upřednostňují kamenné prodejny

29. 4. 2011

Češi upřednostňují při nákupu osobní kontakt, z e-shopů mají stále strach. Zkušenost s nákupem přes internet má podle Asociace pro elektronickou komerci 81 % obyvatel České republiky, pouhá třetina však nakupuje bez obav.[1] Kamenné prodejny jsou tak stále oblíbeným místem nákupu. Potvrzují to i tržby obchodníků z loňského roku a z období Vánoc.

 
„Kamenné obchody poskytují zákazníkům mnoho výhod oproti obchodům internetovým. Je to především jistota, možnost poradit se s personálem, produkt si osahat a vyzkoušet a také odnést si ho okamžitě domů a začít užívat. O tom, že kamenné prodejny mají stále velmi pevné postavení, svědčí i čísla. Naše tržby v roce 2010 dosáhly i přes složitou situaci na trhu více než 4 mld. Kč,“ říká Luděk Kováč, marketingový ředitel OKAY Elektrospotřebiče.
 
1. Jistota a možnost si výrobek předem prohlédnout
Kamenné prodejny stále představují pro zákazníky jakousi jistotu, možnost si výrobek nejprve důkladně prohlédnout, osahat a případně i vyzkoušet. Zákazník tak nekupuje tzv. zajíce v pytli. To je podstatné i při případné reklamaci.
 
2. Osobní kontakt s prodávajícím
Osobní kontakt s prodávajícím hraje důležitou roli. Zákazník má možnost se okamžitě poradit s prodejcem, zjistit veškeré detaily obez-nazvu-1.jpg výrobku, zeptat se na plusy a mínusy ve srovnání s výrobkem jiným. Svou úlohu má také jistota, že obchod skutečně existuje, že kupující neposílá peníze do jakési virtuální černé díry, kde ani neví, zda někdo opravdu sedí a zboží mu zašle či nikoli.
„Dobře školený personál, který se v prodávané elektronice opravdu vyzná a dokáže na místě zákazníkovi fundovaně vysvětlit rozdíl mezi jednotlivými modely, jejich výhody a nevýhody, je obrovský bonus, kterým e-shopy zkrátka nedisponují,“ vysvětluje Luděk Kováč.
 
3. Cena
Ceny v internetových obchodech již často nejsou zdaleka tak lákavé jako v dobách, kdy e-shopy začínaly. Cenové rozdíly se stále více vyrovnávají a po připočtení poštovného k ceně z e-shopu může být částka téměř stejná. „Racionálním snižováním zbytných nákladů, optimalizací velikosti prodejen, množství personálu i distribuční sítě a férovému přístupu k zákazníkům se snažíme nabídnout co nejnižší cenu při zachování kvality. Podle současných výsledků se zdá být tento koncept správný,“ říká Luděk Kováč.
 
4. Okamžitý odběr, okamžitý užitek
Nepopiratelnou výhodou kamenných obchodů i je to, že si zákazník může výrobek okamžitě odvést domů a hned jej začít využívat. Odpadá mu tím čekání na dodání produktu a riziko s ním spojené, platba za poštovné a balné i domluva o čase a místě dodání. Výrobek má zákazník zkrátka ihned k dispozici. „ V našich prodejnách zároveň nabízíme také možnost odevzdání starého spotřebiče a jeho ekologické zpracování. Podle nejnovějších zpráv jsou Češi v odevzdávání starých spotřebičů, hlavně ledniček, k ekologickému zpracování jedni z nepoctivějších. Proto je pro nás tato služba již dlouhou dobu samozřejmostí a chceme naše klienty v takovém chování i nadále podpořit,“ vysvětluje Luděk Kováč.
 
bez-nazvu-3.jpg5. Reklamace a možnost vrácení zboží
Zkušenosti s reklamacemi a vracením zboží u internetových obchodů bývají velmi rozdílné a dvě třetiny Čechů mají z reklamací u e-shopů stále strach. Kamenné obchody poskytují jistotu, fyzické zázemí. Pomoc s vyřízením reklamace je již automatickou službou a povinností. Některé sítě, např. OKAY Elektrospotřebiče, nabízejí také možnost vrácení zboží, pokud daný výrobek zákazníkovi nevyhovuje, a to i výrobek již použitý. Zákazník si tak produkt může v klidu doma vyzkoušet a v případě nespokojenosti jej vrátit bez udání důvodu.
 
 
* * *
 
Společnost OKAY Elektrospotřebiče je ryze česká, dynamicky rostoucí firma, založená v roce 1994, která přes tvrdou konkurenci dosahuje již více než 15 let každoročních zisků a stále roste. V současné době disponuje více než 100 prodejnami v České republice a 30 na Slovensku. Je založena na konceptu malých prodejen ve městech nad 10 000 obyvatel a silném regionálním pokrytí. Hlavní důraz klade na férový přístup ke svým zákazníkům, jimž se snaží nabídnout nižší cenu díky racionálnímu snižování zbytných nákladů.

[1] Dle průzkumu portálu Heureka.cz a nákupní galerie Aukro
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×