Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výživou proti rakovině - Coy Johannes F., Franzová Maren

4. 2. 2011

34226-vyzivou-prot-irakovine.jpg

Revoluční teorie RNDr. Coye. Hlavní roli pro zhoubnost rakovinových buněk nehraje jejich původ nebo lokalizace, ale jejich látková výměna. Správnou výživou ji můžete změnit a zabránit tím v šíření. Více než 100 receptů na zdravé snídaně, obědy a večeře, sladké i pikantní pochoutky a dezerty. Výživový plán na 4 týdny. Něco o důležitosti pravidelného pohybu a jaké druhy sportu nejúčinněji pomáhají proti rakovině. Nejdůležitější podpůrná opatření, s nimiž můžete posílit tělo i duši.
 
Základní pilíře individuální zdravotní prevence jsou:
  • pravidelná preventivní vyšetření a rutinní lékařské kontroly
  • vyvážená strava s nízkým obsahem sacharidů, bohatá na bílkoviny a vlákniny a s vysokým podílem cenných a navzájem sladěných olejů a tuků; stejně důležitý je dostatečný přísun vitaminů, minerálních látek a sekundárních rostlinných látek
  • minimálně třikrát týdně vždy 30—40 minut vytrvalostního sportu na čerstvém vzduchu, k tomu jednou týdně mírný silový trénink
  • pravidelné a dostatečně dlouhé fáze spánku a regenerace
  • minimálně 2–3 litry nesycené vody – konzumované rozděleně po celý den
  • nekouřit
 
Onkologičtí pacienti mají navíc několik dalších možností, které se dají efektivně použít v boji s rakovinou. Ty nejdůležitější jsou:
Intenzivní lékařská péče a využití všech terapeutických možností za současné přesné kontroly průběhu onemocnění a potřeb pacienta. Požadujte využití nové diagnostické metody, hlavně pozitronové emisní tomografie (PET), s jejíž pomocí se dají prokázat metabolické procesy v těle. Může zobrazit vstřebávání glukózy tumory a dostatečně včas prokázat, zda je použitá terapie úspěšná, či ne. Lékař vpraví do těla pacienta cukr značený radioaktivním fluorem jako pozitronový zářič. Agresivní tumory a metastázy ho vstřebávají stejně jako glukózu, a tak se při následném vyšetření ve speciálním kamerovém tubusu zobrazí. Při pozitronové emisní tomografii se vyšetřuje celé tělo, aby se zjistilo, kde rakovina sídlí, zda a kam se šíří a jak je aktivní. U nás se tato vyšetřovací metoda provádí v nemocnici Na Homolce už od roku 1999 a v roce 2003 byla zkombinována s tzv. hybridní kamerou, která kombinuje metodu PET s počítačovou tomografií (CT). Vyšetření doporučená lékařem hradí zdravotní pojišťovna.
 
Z léčebných metod si na základě diagnostických vyšetření vyberte jen ty, které ve vaší individuální situaci mají největší šanci na úspěch. Využívejte i nové kontrolní metody, abyste si prověřovali úspěšnost terapie.
 
Pokuste se do každodenního života začlenit co nejvíce intenzivních tréninkových jednotek. Tím vyprázdníte zásobníky glukózy v organismu a připravíte rakovinu o výživu. Navíc tělo při sportování v přírodě vytváří vlivem UV záření cenný vitamin D, který hraje důležitou roli v buněčném růstu a může vás ochránit před rakovinou (viz také strana 83). Trénujte však vždy v rámci svých možností a nevysilujte se: po každé intenzivní pohybové jednotce by měla následovat fáze relaxace a zotavení, abyste se vnitřně uklidnili.
 
Bezpodmínečně dodržujte nízkosacharidovou dietu, která je součástí protirakovinové výživy. Ta se vyznačuje vysokým podílem potravin s obsahem kyseliny mléčné, sekundárních rostlinných látek, vlákniny, cenných rostlinných olejů a kvalitní bílkoviny.
 
 
 
Vydala Euromedia Group k.s., Ikar

-00000000000KOUPIT-KNIHU-RUZ.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×