Jdi na obsah Jdi na menu
 


Simone van der Vlugt - Půlnoční modř

pulnocni-modr.jpg

Román jako z obrazů holandských mistrů, připomínající Dívku s perlou

 

Strhující příběh malířky, která stála u zrodu delftské modré keramiky

Holandsko druhé poloviny 17. století. Výtvarně nadaná Catrijn se po smrti svého o dost staršího manžela vydává z rodné vesnice poblíž Alkmaaru žít do města, jak vždy toužila. Získá místo hospodyně u bohaté rodiny v Amsterdamu, kde v té době žije a tvoří i Rembrandt van Rijn. Catrijn je zde šťastná, záhy je však kvůli stínu z minulosti nucena dobré místo opustit a odejít až do vzdáleného Delftu. Přijme nabídku pracovat jako malířka v keramické dílně a podílí se na zrození věhlasné holandské fajánse. Najde tu blízké přátele, mezi jinými  i Jana Vermeera, a také svou životní lásku. Přicházejí však těžké časy.

 

V Delftu dojde k obrovskému výbuchu muničního skladu, který v roce 1654 zničil velkou část města. A vzápětí do příběhu razantně vstoupí morová rána, která ve stejném roce postihla většinu země a jež navždy změní i život Catrijn.

 

Simone van der Vlugt provádí svou hrdinku fascinujícím obdobím holandské historie, zlatým věkem 17. a počátku 18. století, kdy došlo k nebývalému rozmachu obchodu, vědy a umění. Nechává ji putovat napříč Holandskem, prožít skutečné historické události i potkat reálné postavy a prostřednictvím jejího lidsky silného příběhu vykresluje plastický obraz doby dávno minulé.

 

 

Formát 129 x 206 mm, vázaná s přebalem

Překlad: Lenka Řehová

272 strany, 299,- Kč

 

 

 -0000000000000koupit-knihu-ruz.jpg

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×