Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběhy s vůní kávy

pribehy_ve_znameni_touhy_web.jpg

Soubor patnácti povídek českých a slovenských autorů spojených touhou a kávou. Z některých příběhů je cítit jen slabá vůně, spíše závan kávy, jiné připomínají silné espresso, které probudí smysly, když otupí.
Toužit můžete po čemkoliv – novém autě, vlastním bytě, úspěchu, dítěti, lásce, moci. Každý po něčem touží, a všichni při tom cítíme to samé. Ačkoliv si náš objekt touhy spojujeme s uspokojením nebo dokonce štěstím, touha samotná může bolet, trápit, mučit. Po čem toužíte vy? Možná právě po šálku dobré kávy a prožít něco výjimečného. 
Obojí najdete v povídkách patnácti českých a slovenských autorů, kteří předkládají svým čtenářům Příběhy ve znamení touhy. Mezi autory najdeme jména současných literárních hvězd, i těch, kteří si přízeň získali jiným než spisovatelským uměním. Každá z povídek je jiná, společné mají snad jen to, že se točí okolo touhy a kávy. Přečtete si první příběh, druhý, třetí… a najednou zjistíte, že TOUŽÍTE číst dál a dál.
Kniha vznikla ve spolupráci s jistým výrobcem kávy. Proč právě káva? Napadlo by Vás spojovat si touhu třeba s čajem? Káva, snad díky povzbuzujícím účinkům kofeinu, snad díky své temné barvě a specifické chuti, vyvolává pocit něčeho lákavého, a zároveň zakázaného. Možná by se dala spojit i s touhou po lásce. Vždyť první schůzka se často odehrává poté, co zazní: „Můžu tě pozvat na kávu?“. Kamarádky se nad kafem svěřují se svými problémy a nesplněnými touhami. Všechny tyto situace najdete i v Příbězích ve znamení touhy. V jednom z nich káva lásku přímo vyvolává, v jiném se v kavárně potkávají dva dávní přátelé a v dalším sledujeme osobní touhy a sny návštěvníků kavárny z pohledu kávového hrníčku. Každodenní situace a události vám budou připadat známé a důvěrné jako oblíbený stolek v kavárně nebo hrnek, do kterého si ráno uvaříte první ranní kávu. Nebo vám ji přinese člověk, po kterém jste toužili…
Příběhy ve znamení touhy. Jozef Banáš, Michal Hvorecký, Jaroslav Rudiš, Oľga Feldeková, Tomáš Hanák a další. Fotografie Sára Saudková.
Mladá fronta, 2012, 136 stran
www.kniha.cz
www.mf.cz
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×