Jdi na obsah Jdi na menu
 


Než odejdu navždy - Příběh odvážné matky, který obletěl celý svět

30. 1. 2011

 

Začátkem února se na pultech knihkupců objeví kniha Nakladatelství Fragment „Než odejdu navždy“ francouzské autorky Marie-Laure Picat, kterou do českého jazyka přeložil MUDr. Jan Cimický. Jedná se o dojemný emotivní příběh, neskutečně hrdinský a statečný boj, o ukázku síly a lásky, který si získal srdce lidí na celém světě. Zároveň se jedná i o osvětu v oblasti rakoviny, které je stále potřeba věnovat pozornost. Kniha se ve Francii okamžitě stala bestsellerem – za první tři měsíce se prodalo 65 tisíc výtisků – a byla prodána práva na film.
 
Když lékaři sdělili Marii-Laure Picat, že onemocněla rakovinou a zbývá jí pár měsíců života, nemyslela na sebe, ale na své čtyři malé děti. Snažila se pro ně najít náhradní rodinu, aby mohly vyrůstat nerozdělené spolu až do své plnoletosti. „Když jsem zjistila, že jsem nemocná, věděla jsem, že musím udělat jedinou věc: ochránit své děti,“ řekla Picat v rozhovoru pro francouzskou televizi TF1. „Potřebovala jsem se ujistit, že budou vyrůstat nadále všichni spolu jako rodina.“
 
Úřady jí nicméně řekly, že konečné rozhodnutí o tom, kdo se postará o její děti, není na ní – o jejich umístění rozhodnou francouzské sociální služby. Picat se rozhodla udělat něco, což, jak později přiznala, jí nebylo příjemné: svůj příběh zveřejnila v médiích. V tisku po celé Francii se objevily zprávy o boji Picat a z ní se zanedlouho stala národní hrdinka.
 
Brzy jí lidé z celé Francie začali posílat dopisy na podporu, někteří společně s šeky a hotovostí. Nejprve všechny posílala zpět. „Nedělám to celé pro peníze,“ řekla později tisku. „Ale když na tom lidé trvali, rozhodla jsem se vložit všechny peníze na bankovní účet, aby je děti mohly později využít.“
 
Kniha „Než odejdu navždy“ vysvětluje, proč cítila potřebu zaujmout pozornost veřejnosti, která jí nikdy nebyla příjemná. Picat dala všechny peníze, které dostala z prodeje knih, stranou pro své děti, a to samé udělala, když se prodala práva na film.
 
„Psaní mého příběhu není jen o zajištění finanční budoucnosti mých dětí. Je to můj odkaz pro ně,“ řekla. „V knize odpovídám na otázky, které by mohly v budoucnosti mít o tom všem nebo o mně.“
 
Po její smrti se zvedla mimořádná vlna solidarity. Odvaha této mladé maminky je příkladem a inspirací pro lidi na celém světě.
 
fr.jpgPříběh ženy, matky čtyř dětí, odsouzené neúprosným osudem k neodvratitelné a blížící se smrti. Pro své děti se snaží najít náhradní rodinu, ve které budou její děti chráněné a v bezpečí. Její osobní statečnost dojala celý svět! Skutečný dokumentární příběh – svědectví o osobní statečnosti a prosté lidskosti, které po sobě zanechala autorka knihy.
 
Autorka: Marie-Laure Picat
Přeložil: MUDr. Jan Cimický
 
 
128x196 mm, váz., 232 str., 299 Kč
 
Slavnostní křest knihy „Než odejdu navždy“ je naplánován na 9. února 2011 od 16 hodin v Paláci knih LUXOR (v prostorách kavárny v 1. patře). Kromě překladatele knihy MUDr. Jana Cimického se na této akci budete mít možnost setkat se zajímavými hosty, jakými bezesporu jsou - prezident ligy proti rakovině MUDr. Zdeněk Dienstbier, zakladatelka Mamma centra v Praze MUDr. Miroslava Skovajsová, zpěvačka Eva Pilarová a bývalá tenistka Helena Suková.

-00000000000FRAGMENT.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Síla

(Eva, 1. 2. 2011 23:17)

Tak to je síla, nevím co bych dělala, ale určitě si to přečtu.

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×