Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jean Améry - Bez viny a bez trestu

1. 9. 2011

amery_bez_viny_titul_rgb.jpg

Pokus o zvládnutí nezvládnutelného
 
Soubor esejů Jeana Améryho (1912–1978) se vrací do období druhé světové války a let následujících a zachycuje autorovu klíčovou zkušenost – zážitky židovského vězně nacistických vyhlazovacích táborů. Co znamená být člověkem ducha v takovém zařízení, co znamená změnit se v trýzněné tělo, jakou váhu má ztráta domova, zda se lze zbavit resentimentů, které pronásledují vězně celý další život, a co vše v sobě zahrnuje zdánlivě jednoduchá formule – být židovskou obětí pronásledování.
 
Autorovy reflexe se na jedné straně blíží literatuře dokumentu a zdůrazněné autenticity. Zároveň ji však složkou úvahovou překračují, jsou něčím víc než historicky podmíněným výkladem určité historické zkušenosti. Odkrývají totiž rozměry této historické existence, které přesahují konkrétní dobu a události.
 
V nakladatelství PROSTOR dosud vyšly Améryho knihy: Karel Bovary, venkovský lékař. Portrét obyčejného muže (2007), O stárnutí. Revolta a rezignace (2008) a Vztáhnout na sebe ruku. Rozprava o dobrovolné smrti (2010).
 
Vydal PROSTOR, nakladatelství, s. r. o.,
www.prostor-nakladatelstvi.cz,
Cena 280 Kč.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×