Jdi na obsah Jdi na menu
 


S Hurvínkem do Tramtárie!

22. 9. 2011

Hurvínek bezpochyby patří k „nesmrtelným“ pohádkovým postavám. V divadle baví celé generace dětí již od svého zrodu v roce 1926! Ve spolupráci s Divadlem Spejbla a Hurvínka nyní připravilo Nakladatelství Fragment pro děti knižní podobu jedné z her, Hurvínkovy cesty do Tramtárie.

Představení bylo poprvé uvedeno v roce 2003 a do dnešních dnů se těší diváckému zájmu nejen u nás, ale i v zahraničí. „Věříme, že i kniha si získá u dětí velkou oblibu,“ sdělila Denisa Kirschnerová, dcera Miloše Kirschnera a Heleny Štáchové.
 
Tak jako se vše kolem nás zrychluje, lze říci, že je zapotřebí i rychlejšího spádu děje divadelních představení. „Děti jsou ,klipovému’ vnímání uvyklé z médií, možná jsou i o něco roztěkanější než dříve. Na druhou stranu si představení dokážou víc užít a mohou se v divadle také volněji a hlasitěji projevovat, než tomu bylo za našich dětských let,“ uvedla Denisa Kirschnerová.
 
Divadlo Spejbla a Hurvínka založil jako první profesionální loutkovou scénu v Českoslovenku profesor Josef Skupa (1892–1957) v Plzni roku 1930. Jeho hlavní protagonisté – Spejbl (1920) a Hurvínek (1926) už předtím úspěšně působili na amatérské loutkové scéně v oblíbených kabaretních pořadech. Po skončení války, v říjnu 1945, otevřel stálou scénu D S+H v Praze, kde divadlo sídlí dodnes. Po Skupově smrti převzal role obou protagonistů, Spejbla a Hurvínka, jeho žák Miloš Kirschner (1927–1996).
 
Spejbla a Hurvínka mluví tradičně jeden herec, střídající hluboký hlas otce Spejbla s Hurvínkovou komickou dětskou fistulkou. Tuto tradici založil už ve 20. letech prof. Skupa, pokračoval v ní více než 40 let Miloš Kirschner a navázal na ni i současný interpret S+H Martin Klásek (1957), který se – vybrán a připravován Kirschnerem – poprvé představil dětskému obecenstvu v rolích Spejbla a Hurvínka v roce 1974 a od roku 1982 je pak pravidelně alternoval. Po smrti Miloše Kirschnera se stal již třetím otcem S+H. Navázal také na autorskou dílnu divadla, hry i režíruje.
 
 
nepojmenovany-1.jpgAnotace:
Kam se to ti dva zase dostali! Stačilo jen, aby se Hurvínek trochu nastydl, Mánička mu předčítala z pohádkové knížky a už to celé začalo. Ocitli se totiž v zemi plné žíznivých květin, kde vládla protivná princezna Gerbera. Ještě se ani nestačili rozkoukat a už jim uvěznila Žeryčka!
 
Jak si s tím oba poradí? Musí nejdříve splnit několik úkolů, ale jak už to v pohádkových příbězích bývá, všechno dobře dopadne.
 
216x276 mm, váz., 48 str., 199 Kč
Pro čtenáře od 5 let.
 
 
Ukázka z knihy:
 

nepojmenovany-2.jpg

 
O nakladatelství Fragment

Nakladatelství Fragment vzniklo v roce 1991 pod názvem Jan Eisler – Fragment a od května 2007 funguje jako Nakladatelství FRAGMENT, s.r.o. V současnosti patří k deseti největším nakladatelům v České republice v počtu vydaných titulů s ročním obratem přesahujícím 120 mil. Kč. Od svého vzniku vydalo více než 2 000 různých publikací, jejichž prodej přesáhl 19 mil. kusů výtisků. V roce 2010 Nakladatelství Fragment vydalo 221 knižních novinek a podobně tomu bude i v letošním roce. Nakladatelství Fragment se daří s úspěchem pronikat i na zahraniční trhy. Do konce roku 2010 bylo uskutečněno celkem 400 prodejů původních projektů do zahraničí. V roce 2005 byla založena pobočka Vydavateľstvo Fragment, s.r.o., se sídlem v Bratislavě. V roce 2010 představil stále rostoucí slovenský Fragment 139 knižních novinek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×