Jdi na obsah Jdi na menu
 


SVĚŽÍMU JARU VSTŘÍC S BEZLEPKOVÝMI RECEPTY

28. 3. 2016

Velikonoce už jsou za dveřmi a pilné hospodyňky začínají přemýšlet, co vše tento rok připraví k pohoštění celé své rodině a koledníkům. Ne všichni koledníci, si ale mohou vychutnat varianty pestrobarevného velikonočního pohoštění podle  tradičních receptur.  Doba postoupila a nejednu osobu v této době postihla potravinová intolerance od intolerance lepku, až po alergii na mléko. Proto jsme se v restauraci UHELNA rozhodli, že připravíme několik velikonočních receptů bez lepku a mléka. Tak aby si velikonoce mohl vychutnat opravdu každý. Ať člověk, který má bezlepkovou nebo nemléčnou dietou. Nebo moderně uvažující osoby, které své tělo zbytečně nechtějí vystavovat alergenům a zatěžovat tak svoji trávicí soustavu. Pojďme naproti svěžímu jaru s odlehčeným jídelníčkem!

Prvním pohoštěním, které můžete zaručeně nabídnout všem koledníkům a nikdy, nikoho s ním v české kotlině neurazíte - je chléb. Navíc chléb je základem křesťanských tradic, ze kterých velikonoční svátky vychází. Upéct výtečný domácí chléb, může být jak se říká „majstrštych“, ale s tímto receptem ho zaručeně zvládnete s neuvěřitelnou radostí. Navíc se bude jednat o variantu bezlepkového chleba, se kterou budete zaručeně originální.

 

Bezlepkový chléb

400g bezlepkové mouky Jizerka (zelená)
200g  Doves Farm Brown Bread Flour
1,5 hrnku vody
1 kostka droždí
1,5 lžičky soli
drcený kmín

V míse smícháme všechny sypké suroviny. Z vody a droždí vytvoříme kvásek, který přidáme do sypkých surovin a důkladně vše promícháme. Poté mísu s připraveným těstem přikryjeme potravinářskou folií a necháme kynout 12-18 hodin. Po vykynutí těsto propracujeme, vytvarujeme do bochníku a necháme ještě 1 hodinu kynout.

Mezitím rozehřejeme troubu  na 200 °C a zároveň do ní dáme rozehrát vyšší pekáček.

Bochník dáme opatrně do rozpáleného pekáčku a přikryjeme ještě jedním.

Takto chleba pečeme 30 minut. Po půl hodině odkryjeme a pečeme dalších 20 minut.

Upečený chléb potřeme slanou vodou. Bude pak krásně lesklý a kůrka křupavá.

Tento bezlepkový chléb je možné připravit i v domácí pekárně na chleba, jen se čerstvé droždí nahradí sušeným. Stejně tak se dá nahradit drcený kmín za surovinu podle vaší chuti.

 

1.jpg

 

Velikonoční mazanec

Mazanec, pro mnohé rodiny základní skladba jídelníčku v období Velikonoc. Pro alergiky na lepek nebo mléko, je často nedostupnou radostí. Pro všechny, kdo si tuto radost dlouho odpírali, máme připravený druhý recept na – bezlepkový mazanec.  Co na takový bezlepkový mazanec potřebujeme?

250 g bezlepkové mouky Jizerka
175 g vody
75 g moučkového cukru
50 g rozinek
50 g másla
3 g soli
42 g droždí (1 balíček)
1 ks vajec

Droždí rozdrobíme, zasypeme troškou cukru, opatrně zalijeme trochou vody a na teplém místě necháme vzejít kvásek

Změklé máslo, zbytek cukru a vajíčka vyšleháme do pěny, přidáme kvásek, mouku, špetku soli, citrónovou kůru, rozinky a vodu

Důkladně prohněteme a vytvoříme vláčné těsto

Z těsta vytvoříme bochánek, které přendáme na vymazaný a pomoučený plech (můžeme nahradit papírem na pečení), ozdobíme oloupanými plátky mandlí, uprostřed uděláme nožíkem malý křížek a dáme na teplé místo na 30 minut kynout

Pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 30-40 minut

Necháme vychladnout a vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

2.jpg

 

Piškotová velikonoční vajíčka

Vajíčka jsou symbolem plodnosti, radosti a přicházejícího jara. Stejně jako beránek nebo mazenec, neoddělitelně patří k velikonočnímu času.

4 vejce
100ml vody
100ml oleje
250g bezlepkové mouky Jizerka (zelená)
160g cukru moučka
1 kypřící prášek
Přírodní barvivo Country life
Silikonové formičky ve tvaru vajíček

Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který dáme prozatím stranou. Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, postupně přiléváme olej a vodu. Nakonec ručně zamícháme prosátou mouku s kypřícím práškem.

Opatrně vmícháme sníh z bílků. Hotovým a řádně propracovaným těstem plníme formičky ve tvaru vajíček. Poté je pečeme na 180°C , 12 minut.

Upečená vajíčka necháme před naplněním vychladnout. Velikonoční symboly, které po upečení přirozeně vystoupí na vajíčkách, dodekorujeme přírodním potravinářským barvivem pomocí cukrářského zdobícího pytlíčku, nebo zdobičkou.

 

3.jpg

 

Tip! Čokoládová vajíčka jednoduše připravíte, pokud pomalu rozpustíte vaši oblíbenou čokoládu ve vodní páře. Pokud je čokoláda hustší, stačí přidat trochu ztuženého tuku. Rozpuštěnou čokoládu pomalu nalijete do formiček ve tvaru vajíček. Formičkami poté mírně poklepejte, jelikož čokoláda bude dělat bublinky. Poté nechte v klidu vajíčka zatuhnout v na chladném místě nebo v ledničce. Hotová vajíčka můžete naaranžovat na špejle a vyzdobit s nimi vaši domácnost.

 

4.jpg

 

Více info na:
www.uhelna.com
http://www.restu.cz/uhelna-club-restaurant/
https://www.zomato.com/cs/praha/uhelna-sm%C3%ADchov-praha-5
https://www.facebook.com/uhelnaclub/?pnref=lhc

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×