Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vstupní brána dýchacích cest a správná péče o ni

8. 1. 2010

ObrazekNos je vstupní branou dýchacích cest, která má pro organismus nepostradatelný význam. Kromě toho, že je lidský nos schopen rozeznávat až deset tisíc různých vůní a pachů a je součástí rezonančních prostor, které hrají roli při mluvení, plní nos také důležitou imunologickou, obrannou a regulační funkci. Nosní sliznice čistí přijímaný vzduch, produkuje protilátky, a ředěním, neutralizací a odsunem dostává škodlivé látky ven z těla. Správné fungování nosní sliznice je pro naše tělo velmi důležité je mu třeba věnovat dostatečnou péči. Mar Plus je šetrný nosní sprej, který je na rozdíl od klasických nosních kapek vhodný jak pro prevenci zánětů nosní sliznice, tak pro jejich podpůrnou léčbu.

Spolu se vzduchem se do nosu dostává vše, co je v něm obsaženo, tedy i řada nečistot, pevných částic a bakterií. V nosní dutině pak dochází k filtrování vdechovaného vzduchu, jeho ohřívání a zvlhčování. Aby ale nos plnil svou filtrační a ochrannou funkci správně a dokázal vzduch dobře zbavovat nečistot, především prachu, pylu a bakterií, je nutné, abychom nosní sliznici věnovali dostatečnou péči, udržovali ji neporušenou a chránili ji před vysoušením.

Zvláště v zimním období je nosní sliznice vystavována působení nepříjemných zátěžových faktorů, které mohou její stav nepříznivě ovlivnit. Mezi takovéto vlivy patří především dráždění studeným zimním vzduchem či naopak suchým vzduchem ve vytopených místnostech a přecházení mezi prostředními s výrazně rozdílnou teplotou. Vedle nedostatečné vlhkosti vzduchu je stav nosní sliznice přirozeně ohrožován i při nachlazení či alergické rýmě. Takto namáhané sliznici je důležité poskytnout podpůrnou léčbu a péči.

Při akutních obtížích s rýmou je možné léčit se nosními kapkami s dekongesčním účinkem, které napomáhají k odstranění zduření nosní sliznice. Tyto kapky by se však vzhledem k citlivosti sliznice na předávkování účinnými látkami měly používat pouze krátkodobě a to maximálně 5-7 dní. Jako podpůrná léčba při dlouhodobých projevech rýmy stejně jako druh účinné preventivní péče jsou tyto přípravky naprosto nevhodné. „Pro tyto účely lze doporučit použití zvlhčujících a regenerujících preparátů. Dobrou osobní zkušenost můžu potvrdit s nosním sprejem Mar Plus, který lze bez problémů používat dlouhodobě“, sdělil nám Prof. MUDr. Mojmír Kasalický, CSc.

Výrobek renomované německé firmy Stada obsahuje přírodní mořskou vodu s obsahem cenných minerálních solí, která jemným a přírodním způsobem čistí a zvlhčuje nosní sliznici. Zároveň obsahuje Panthenol, který váže vlhkost a výborně tak podporuje účinek mořské vody. V těle se Panthenol mění na kyselinu panthotenovou (vitamin B5), která napomáhá regeneraci a hojení poškozených buněk ve sliznici. Tento přípravek není agresivní jako běžné nosní kapky, mohou ho užívat těhotné i kojící ženy. Stejně tak je vhodný pro děti i kojence, pro něž je správné dýchání nosem velmi důležité i pro utváření ústní dutiny, rozvoj svaloviny a skeletu hrudníku. Nosní sprej Mar Plus lze využít k podpůrné léčbě podrážděné, a nebo bolavé nosní sliznice, například při běžné rýmě či ucpaném nosu. Jeho používání má také význam v prevenci zánětů nosní sliznice tím, že ji udržuje vlhkou a čistou.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×