Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vaříme pro jednoho

10. 6. 2010

Občas se stává, že v domácnosti zůstává jen jedna osoba. Jestliže se jedná o jen krátké několikadenní období, tak to různými způsoby zvládne i ten, kdo si umí uvařit pouze čaj. Ale pokud někdo zůstává sám déle, pak je lepší si osvojit alespoň nejnutnější zásady vaření a připravovat si čerstvou stravu sám. Při dobré organizaci, troše fantazie a s přibývajícími zkušenostmi lze vaření zvládnout bez velkých časových nároků a finančních nákladů. Jak na to?

Vybavení malé domácnosti
Vhodné nádobí je důležité. Stačí několik důležitých druhů a je možné připravovat cokoliv. Začneme-li hrnci, pak je zapotřebí jednoho hrnce o obsahu asi 3 l a jednoho menšího o obsahu 1 l a malého kastrůlku. Nelze se obejít bez pánve, na které se dají připravovat rychlá jídla. Bude-li mít pánev pokličku, tím lépe. Místo trouby je vhodnější si pořídit remosku nebo podobný spotřebič, ve kterém lze péci. Výhodná je i mikrovlnná trouba, zvláště když má více funkcí. K tomu kvalitní větší a menší nůž, dvě vařečky a kvedlačku a nádobí k servírování a kuchařské zázraky mohou začít.
Polévka pro jednoho
Polévka se dá uvařit na jeden den. Ale s dnešním chladícím zařízením je možné ji uvařit i na dva dny a polévku uložit na druhý den do chladničky nebo si další porci zmrazit. Nevaříme složité polévky se zásmažkou, ale jednoduché zeleninové polévky z momentálně dostupné zeleniny. Téměř dokončenou polévku můžeme rozdělit a první den do ní zavařit například nočky nebo těstoviny a druhý den pak rozšlehat vajíčko. Je-li v polévce hodně zeleniny, část můžeme rozmixovat a osmažit do ní kostičky housky. Máme-li rádi luštěninové polévky, pak si v době, kdy máme čas, uvaříme celý balíček luštěnin, použijeme potřebnou část a zbytek rozdělíme na porce a zamrazíme. Podobně postupujeme tehdy, máme-li různé okrojky nebo kosti z masa. Vše dostatečně dlouhou dobu povaříme na vývar, část použijeme a zbytek zamrazíme.
Masový pokrm pro jednoho

Aby se masové jídlo nemuselo dlouho připravovat, používáme spíše kvalitnější části masa, ze kterých připravujeme rychlá jídla smažením nebo opékáním. Jinak maso místo dlouhého pečení spíše dusíme, protože tehdy k němu můžeme přidávat i další suroviny. Je možné postupovat jako u polévky. Najednou připravíme dvě porce, jednu necháme na druhý den a tu pak obměníme. Jestliže se rozhodneme si maso upéci, pak k němu přidáme třeba i brambory, ušetříme si tak jejich vaření. Málo pracné a výhodné jsou jídla z jednoho hrnce. Veškeré doplňky ze zeleniny, uzenin nebo sýrů a stejně tak kořenění můžeme v případě vaření sami pro sebe podřizovat své vlastní chuti a svým potřebám.

 

Přílohy pro jednoho
Přílohy k jednotlivým pokrmům se snažíme volit tak, aby nám daly co nejméně práce. Uvařit brambory nebo těstoviny není tak složité a nezabere to příliš času. Knedlíky jsou časově náročné, chuť na ně řešíme buď koupí polotovaru nebo vlastní přípravou spíše noků, které jsou rychlejší a jejich chuť se knedlíkům podobá. Zkušenější si mohou osvojit rychlé knedlíky bez kvasnic, pouze s práškem do pečiva. A občas může přílohu nahradit i chléb nebo bílé pečivo.
Zeleninové saláty pro jednoho
Zeleninu, zeleninovou oblohu nebo zeleninové saláty by se ne neměly nikdy zanedbávat. Jako obloha bez další úpravy se dají využít rajčata, okurky a papriky. S několika kolečky cibule je přísun vitamínů zajištěn. Ale s trochou fantazie se dají připravit i poměrně málo pracné a chutné saláty, kde najde využití i kořenová zelenina jako je mrkev nebo celer, zelí hlávkové i kysané a další zelenina. Salát dovršíme dobře ochucenou zálivkou.
Sladká jídla pro jednoho

Většinou každého někdy přivede chuť ke sladkému jídlu. Pro jednu osobu jsou nejjednodušší palačinky nebo nekynuté lívance. Kromě toho to může být i sladká rýže jen smíchaná s ovocem a mlékem nebo pudinkem, bez složitějšího pečení nákypu. Samozřejmě pokročilejší kuchaři si umí i sami pro sebe uvařit ovocné knedlíky. Chuť na sladké zažene i dobře zvolený moučník. Mezi ty málo pracné patří nepečené moučníky, kdy s trochou piškotů, ušlehaným tvarohem, jogurtem nebo ovocem je moučník pokaždé jiný a určitě vždy vynikající. U pečených moučníků lze vybírat z nespočetného množství velmi jednoduchých receptů na koláče a buchty pečené na celém plechu bez tvarování. Praktické je i lístkové těsto prodávané jako polotovar, ze kterého se velmi rychle připraví moučník sladký i slaný.
 

Zdroj: www.AZ-recepty.cz

 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×