Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč je dobré chodit k dentální hygienistce

9. 7. 2014

_mg_5352.jpgAčkoli v zahraničí je využívání služeb profesionální dentální hygieny velmi rozšířené, většina Čechů považuje za dostačující prohlídky u zubního lékaře. Někteří se zbytečně bojí, že péče zubní hygienistky bolí, jiní si ji chybně spojují výhradně s estetickým efektem, další se nesprávně domnívají, že zubař a dentální hygienistka dělají se zuby prakticky totéž. Pravdou ovšem je, že se v péči o každého pacienta vzájemně doplňují. Jednoduše řečeno stomatolog řeší zdravotní problémy kolem chrupu, zatímco hygienistka se stará o prevenci a zároveň zubaři pomáhá s léčbou onemocnění v ústech pacienta.

„Zubní lékař v podstatě napravuje následky nesprávné či nedostatečné zubní hygieny. Právě ta totiž bývá příčinou vzniku zubních kazů i dalších zdravotních potíží souvisejících s chrupem a dutinou ústní,“ říká dentální hygienistka Alena Jirkovská z pražského Zubního centra Ořechovka. Problém je v tom, že i když se doma o zuby svědomitě staráte, můžete mít špatnou techniku čištění nebo nevhodný zubní kartáček. A jako laici to vůbec netušíte. „Pacienti, kteří k nám přijdou na dentální hygienu poprvé, bývají překvapeni zjištěním, že doma o zuby pečují špatným způsobem,“ doplňuje kolegyni hygienistka Lucie Suková.
Sami stomatologové říkají, že se jim mnohem lépe pracuje s pacienty, kteří zubní hygienistku pravidelně navštěvují. „Máme zkušenost, že když pacient z nějakého důvodu ze systému hygienistické péče vypadne, většinou se to hned projeví na stavu jeho chrupu a dásní,“ konstatuje vedoucí lékař Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška.
Jak často byste měli na dentální hygienu docházet, vám předem nikdo neřekne. Frekvence návštěv je totiž individuální, vždy záleží na stavu chrupu, dásní a závěsného aparátu zubů toho kterého pacienta. Přibližný počet návštěv vám doporučí právě až hygienistka s ohledem na to, jaké u vás zjistí problémy například se zubním kamenem, pigmentem, krvácením dásní, zápachem z úst a podobně. Pokud máte zuby a dásně zcela zdravé, je vhodná alespoň jedna návštěva hygienistky každého půl roku.
Co čekat od první návštěvy
Na moderním pracovišti dentální hygieny určitě počítejte s podrobným vyšetřením stavu vašeho chrupu a dásní, včetně zjištění množství plaku či zubního kamene. „Dentální hygienistka stanoví detailní indexy stavu dásní, parodontu a úrovně ústní hygieny. Zjistí také, jaké má pacient v této oblasti hygienické návyky a jaké typy dentálních pomůcek používá,“ přibližuje svou práci Alena Jirkovská. „Na základě toho pak pacientovi vysvětlíme příčiny jeho problémů, nacvičíme s ním správné metody čištění zubů a vybereme vhodné dentální pomůcky, včetně zubních a mezizubních kartáčků, případně zubní nitě. Aby byly nejen účinné, ale aby zuby a dásně nepoškozovaly,“ vysvětluje hygienistka Lucie Suková.
A dál?
Součástí profesionální dentální hygieny je samozřejmě pravidelné a důkladné odstraňování zubního kamene a následné zaleštění povrchu zubů. Proč je to důležité? Protože zubní kámen není pouze estetický problém, jak se často domníváme. „Zubní kámen je jednou z hlavních příčin vzniku parodontitidy a také častou příčinou zápachu z úst,“ zdůrazňuje stomatolog Robert Vondruška.
 „K vyhledávaným ošetřením patří také odstraňování pigmentací na zubech, například skvrn od kávy, čaje nebo cigaret s pomocí účinné technologie Air Flow,“ dodávají hygienistky Zubního centra Ořechovka. V podstatě se jedná o přístrojové čištění jemným pískováním zubů, což je velmi účinné a navíc při něm nedochází k poškození skloviny. Dentální hygiena nabízí také aplikaci zubních šperků a oblíbené bělení zubů, o kterém by ovšem měli uvažovat pouze pacienti s dobrou ústní hygienou a s chrupem bez kazů.
Strach z bolesti je zbytečný
Stejně jako ošetření v ordinacích lékařů Zubního centra Ořechovka, je i péče zdejších dentálních hygienistek bezbolestná. Bát se nemusí ani lidé s citlivými dásněmi. Hygienistky totiž běžně používají znecitlivující gely. A v případě „hloubkového“ odstraňování zubního kamene takzvanou kyretáží může zubní lékař aplikovat pacientovi před ošetřením lokální anestezii. www.orechovka67.cz nebo na https://www.facebook.com/zubnicentrumorechovka
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dentální hygiena

(Mudr. Barbara Taušová, 21. 7. 2014 12:29)

Výborné shrnutí, pro další informace třeba ve článku o odstranění zubního kamene:
http://www.cmcpraha.cz/cs-CZ/novinky/dentalni-hygiena-podstatna-soucast-pece-o-zdravi-zubu

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×