Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mocná síla grapefruitu!

20. 1. 2009

 

Grapefruit patří mezi citrusové ovoce. Lidově se často pojmenovává jen grep. Grapefruit nejspíše vznikl přírodním křížením pomeranče a citronu. Stejně jako ostatní citrusové ovoce je i grapefruit nesmírně zdravý. Obsahuje vysoký obsah vitamínu C.
 
Grapefruity rostou do výšky cca 5-6 metrů, vzácně až 13-15 m. Listy jsou tmavě zelené, dlouhé až 150 mm, úzké a neopadávají. Květy mají 5 okvětních lístků a jsou velké asi 5 cm. Plod má žlutou slupku a v průměru má 10-15 cm.
 
Označení grapefruit bylo poprvé použito v roce 1814 na ostrově Jamajka a je odvozeno od anglického slova grape (hrozen), protože grapefruit visí na stromě podobně jako hrozny. Ovoce se rozšířilo až na konci 19. století.
 
Na Floridě se od roku 1880 rozvinulo komerční pěstování, které vedlo k vyšlechtění různých odrůd. Z Floridy dobyl grapefruit Texas, kde si ho dnes nesmírně cení, protože se tam rodí velké plody vynikající kvality.
 
Grapefruit se nyní pěstuje ve všech zemích produkující citrusy. Nejdůležitějšími exportéry a pěstiteli jsou USA o 60%světové produkce, všechny středomořské země, jižní Afrika a jižní Amerika.
 
Chuť a vůni grapefruitu nejlépe zachováme, pokud ho skladujeme v chladničce. Před konzumací ho na chvíli necháme ležet při pokojové teplotě, pak se dužina snáz uvolní od slupky.
 
Grapefruit obsahuje spoustu zdravých živin. Patří k nim sacharidy, jako fruktóza, pektin, a kyselina glukarová a galakturonová , dále vitamin C, vitamin B1 a minerální látky hořčík a draslík. Najdeme v něm i aminokyselinu glutation, která má antioxidační účinky, kyselinu citrusovou a některé oleje. Polyfenol naringin a terpen limonoid způsobují lehce nahořklou chuť grapefruitu. Nejvíce se nacházejí bezprostředně pod slupkou, proto právě tato část bývá nejtrpčí. Naringenin a další polyfenol kvercetin působí také jako antioxidanty a chrání orgány před volnými radikály. Karotenoid lykopin je obsažen pouze v růžových grapefruitech. Jadérka grapefruitu mají silný antibiotický účinek.
 
V lékárnách můžeme najít produkty z grapefruitu pod názvem CitroGrep. Najdeme mezi nimi spreje na nohy, balzámy na akné, krémy, pleťové vody, aj.
 
Dva grapefruity denně dokážou snížit hladinu tuku v krvi a při dlouhodobé konzumaci vedou dokonce ke snížení hmotnosti.
 
Každodenní sklenice čerstvě vymačkané šťávy z grapefruitu sníží riziko rakoviny plic.
 
Pro Raduzyrecepty.com Nikol Berková
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Za jedna

(Máca, 20. 1. 2009 14:09)

Moc pěkný článek. Já grepy miluju!!

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×