Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaké nádobí potřebujeme k pečení

28. 5. 2010

Obrazek

Chceme-li docílit úspěchu při pečení masa, moučníků, pečiva a cukroví, je zapotřebí vhodného nádobí. Jestliže pečeme celý tento sortiment pravidelně a dokonce pro větší rodinu, pak nezbytně potřebujeme různé pekáče, plech a formy. Výběr nádobí v různých tvarech i velikostech je dost velký, takže pečlivě zvážíme, jaké nádobí opravdu využijeme a pozornost bychom měli věnovat i jeho kvalitě, protože si je pořizujeme na delší dobu.
Plechy na pečení
Plechů na pečení potřebujeme několik. Především je to rovný větší plech, na kterém pečeme buchty, slabší pláty na řezy nebo rolády, záviny, slané pečivo a cukroví. Pořizujeme-li si více plechů, pak si pořídíme i plech, který nemá čtvrtý okraj, protože z něho cukroví nebo jemné slané pečivo sklouzne. Pro další pečení moučníků potřebujeme i plech se zvýšeným okrajem, který umožňuje péci vyšší moučníky a především řidší těsta, která se snadno roztékají. Co se týká povrchu, tak můžeme vybírat podle účelu. Nádobí musí rychle a účinně rozvádět teplo. V tradičním nádobí bez povrchové úpravy se těsto rychleji peče a je proto vhodné na pečení piškotových moučníků. Na teflonovém povrchu se peče těsto déle a vytvoří tmavší a silnější kůrku.
Pekáče a pekáčky
Pekáči nazýváme dvoudílné sady spodního pekáče s vrchním víkem. Na pečené masové pokrmy potřebujeme také nejméně dva takové pekáče. Jeden tak velký, aby se do něj mohlo umístit více porcí masa k pečení nebo aby se do něj vešla například husa nebo přiměřeně velká krůta. Nikdy nevíte, kdy takový pekáč budete potřebovat. Dále pak jeden menší v takové velikosti, že se do něj vejdou čtyři až šest porcí a celé kuře. Jeden díl menšího pekáčku může sloužit i jako zapékací miska, pokud nemáme samostatnou. Pekáče mohou být smaltované nebo nerezové, takové se nejlépe udržují.
Zapékací misky
Zapékací misky slouží na zapékání masových nebo zeleninových jídel a pečení sladkých i slaných nákypů. Vyrábějí se z různých materiálů. Velmi vhodná je keramická miska, ve které můžeme hotový pokrm i servírovat. Kromě toho nám občas může tato zapékací miska posloužit i jako miska pro skládání sladkých nepečených moučníků, při přípravě aspikové pochoutky a při dalších podobných příležitostech.
Formy na pečení
Nejpotřebnější jsou formy na bábovku a dort, k nim můžeme ještě přidat koláčovou formu. Bábovkových forem je řada a to i z různých materiálů od keramických, přes plechové až po moderní silikonové. Ve větších rodinách se vyplatí mít bábovkové formy dvě a při jedné přípravě zpracovat těsto na dvě bábovky. Lze je různě dochutit a pak najednou v troubě upéci při jednom pečení. Na dort se používá kulatá rozevírací forma se samostatným dnem, která usnadňuje vyjímání upečených korpusů z formy. Formu lze nahradit pečením korpusu v kastrolu, ale pak musíme korpus vyklápět a hrozí jeho poškození. Ale tímto způsobem si můžeme pomoci při patrovém dortu, kdy použijeme kastrol větší nebo menší než základní forma. Různě velké koláčové formy jsou většinou kulatého tvaru, i když mohou být i čtvercové nebo obdélníkové. Jsou nízké a kolem obvodu mají nižší či vyšší okraj, většinou ozdobně vlnkovaný. Používají se na pečení kulatých jemnějších moučníků a velmi dobře se dají využít na pečení pizzy a jiných slaných koláčů.
Další formy
Mezi další užitečné pečící formy patří chlebíčková forma a forma na srnčí hřbet. Obě tyto formy lze využít nejen na pečení moučníků, ale i na pečení masových jídel především z mletého masa, pečení různých nákypů, samostatné nádivky a zapékání. Další využití je při vaření bez pečení, kdy do nich skládáme nepečené moučníky nebo různé pochoutky studené kuchyně. Kromě těchto dvou forem si můžeme pořídit i speciální plech na muffiny, ozdobné tvary dortových forem, jako je například srdce, ryba nebo čtyřlístek, malé formy na bábovky, malé zapékací misky na 1 porci nebo malé koláčové formy. Všechny tyto formy však nejsou nezbytné, pokud zrovna nemáme v mimořádné oblibě moučníky v nich pečené.
 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×