Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vybrat správnou matraci a rošt?

16. 10. 2011

Moderní společnost naštěstí již dospěla k tomu, že kvalitní spánek je pro lidské tělo jedním z nejdůležitějších faktorů. Když se dobře vyspíme, tělo je odpočaté a svěží, a my můžeme snadněji odolávat každodennímu stresu. Lidé jsou již ochotni připlatit si za kvalitní matraci, která jim poskytne požadované pohodlí a hlavně zdravotní benefity.

Než půjdeme nakupovat
 
Pokud jste se rozhodli pro koupi nové matrace, měli byste nejprve zvážit tato základní kritéria:
-rozměry (důležité je vědět jaký rozměr je potřeba – šířka, délka, ale také výška!)
-k jakým účelům se matrace kupuje (každodenní používání, občasné např. na chatě, atd.)
-tělesná hmotnost (každá matrace má doporučené zatížení)
-podklad (lamelový, lamelový polohovací či motorový, laťkový rošt nebo pevná deska)
-zda se například více potíte nebo vám naopak bývá spíše zima (při nadměrném pocení jsou vhodné pružinové matrace, které dobře odvádějí vlhkost)
-zda jste alergik
-finanční možnosti
 
Obecně platí, že lidé s vyšší váhou by si měli vybírat tvrdší matrace, naopak lidé s nižší váhou mohou volit z matrací měkčích. Správná volba matrace je odvislá také od způsobu vašeho spaní. Pokud preferujete spánek na zádech či břiše, volte tvrdší matraci, pro spánek na boku naopak měkčí typ, abyste chránili své klouby. Dalším faktorem může být i věk. Čím jste starší, máte tendenci preferovat o něco měkčí matraci. Velikost a šíře matrace vychází samozřejmě ze zvolené postele, nicméně měla by být přibližně o 10 cm delší, než je vaše výška.
 
Jaké jsou druhy matrací?nepojmenovany-1.jpg
 
Téměř celé minulé století na trhu převažovaly jednoduché pružinové matrace, které se většinou pokládaly na klasická prkna. Pružiny byly velmi tvrdé (což oceňovaly hlavně děti při skákání) a samotná matrace ne příliš komfortní. Při delším používání, což bylo zcela běžné, začala jednotlivá péra dokonce vyčuhovat. V dnešní době nejsou z tohoto důvodu pružinové matrace příliš v oblibě, i přesto, že i tento druh matrací prošel velkým vývojem a nyní splňuje moderní požadavky.
 
Nabídka matrací je opravdu velmi široká. V současné době jsou nejoblíbenější matrace pěnové, které se doplňují lamelovým roštem. Při jejich výrobě se využívá nejmodernějších materiálů a jejich kombinací. Matrace se profilují nejrůznějšími zářezy, speciálními materiály se vytváří zóny, které nejlépe vyhoví fyziologii člověka a z ortopedického hlediska správně podepřou tělo. Objevují se zde přírodní produkty či dokonce všude přítomné BIO – matrace vyrobené výlučně z přírodních materiálů. Mohou mít speciální potahy (např. tzv. zimní a letní stranu).
 
Trendem poslední doby jsou pak např. matrace a potahy s obsahem nanočástic stříbra, které zabraňují šíření nežádoucích bakterií a roztočů.
 
Jaké jsou tedy druhy a rozdíly jednotlivých matrací?
 

nepojmenovany-2.jpg

 
Matrace můžeme v zásadě rozdělit na dva typy:
 nepojmenovany-3.jpg
Pružinové
 
a) klasické „bonelové“ pružiny
Jedná se o klasické pružinové matrace, které známe z minulosti. Mají pružinové jádro (jednotlivé pružiny jsou vzájemně provázány), které je obvykle pokryto deskou z polyuretanové pěny a potáhnuto. Tyto matrace jsou všeobecně jednodušší, lacinější a doporučují se na příležitostné spaní.
 
 
b) taštičkové matrace
nepojmenovany-4.jpgTyto matrace mají jednotlivé pružiny uloženy v samostatných textilních kapsách, tzv. taštičkách a doplněny jsou opět vhodnou pěnou či jejich kombinací. Díky tomu velmi dobře kopírují celé tělo a páteř. Mají tedy velmi dobré ortopedické vlastnosti a mohou být jako jedny z mála využity i pro pevnou podkladovou desku či jakýkoliv rošt. Ačkoliv jsou velmi kvalitní a ve srovnání s jinými druhy matrací úžasně prodyšné, bohužel nejsou tak módní jako jiné typy.
 
 
Pěnové
 
Některé, v minulosti často používané, materiály jako latex či gumokokos (pružná kokosová deska) jsou v dnešní době již na ústupu a nahrazují je různé druhy pěn.
 
nepojmenovany-5.jpgVýroba pěn prošla v posledních letech razantním vývojem. Kromě klasických polyuretanových pěn (tzv. molitanů) různé tvrdosti, se v současnosti velmi často využívají tzv. studené pěny. Jedná se o pěny s otevřenou buněčnou strukturou s velkými póry, které se vyznačují výbornou elasticitou, vzdušností, dobrou tvarovou stálostí a dlouhou životností.
 
Hitem poslední doby je viskoelastická, tzv. „líná“ pěna, která mění svou tvrdost v závislosti na teplotě. Tak, jak je zahřívána lidským tělem, pomalu měkne a díky pomalému vracení do původního tvaru nevytváří velký protitlak. Tím i během spánku zlepšuje krevní oběh a zabraňuje vzniku proleženin. Matrace z těchto pěn mají výborné ortopedické vlastnosti a poskytují výjimečný komfort. Testy ukázaly, že při používaní takovýchto matrací, se člověk během spánku daleko méně převaluje, což je neklamný znak dobrého spánku.
 

nepojmenovany-6.jpg

 
 
Správná údržba matrací
 
Při výběru matrací preferujte ty s pratelným potahem. Matraci můžete ještě navíc ochránit speciálním povlakem, který zabraňuje propouštění potu a může sloužit jako praktická spojnice dvou partnerských matrací. Zde však musíte zvážit, aby tento ochranný povlak nezabraňoval nějakým funkcím samotné matrace (matrace – např. pokud má matrace speciální povlak z Aloe vera, atd.)
Matrace bychom měli čas od času otáčet a obracet, aby docházelo k jejich rovnoměrnému zatížení.
Průměrná životnost matrace se pohybuje v rozmezí 5 – 10 let. V posteli trávíme minimálně 1/3 života, dopřejte si tedy adekvátní pohodlí a mějte na paměti i hygienické hledisko.
 
Pro partnerské lože jedna matrace nebo dvě?
 
Obě tyto možnosti mají své výhody i nevýhody. Obecně však platí, že výhodnější je mít matrace dvě, tedy pro každého zvlášť. Takto si může každý vybrat, která matrace vyhovuje více jeho potřebám a stavbě těla. Se dvěma matracemi se navíc lépe manipuluje – ať už při stěhování nebo v průběhu jejího používání (při pravidelném otáčení či sundávání potahu na vyprání – potah z velké matrace nelze prát v pračce!). Pokud se rozhodnete pro polohovatelné rošty – i zde budete muset volit matrace dvě.
Při výběru 2 matrací však nezapomeňte, že by měly být stejně vysoké! Přeci jenom chcete být svému partnerovi co nejblíže a nepříjemný výškový rozdíl by mohl být nežádoucí překážkou.
Pokud se obáváte nepříjemného spojení (švů) dvou matrací uprostřed, vaše obavy jsou zbytečné. Tento předěl se snadno překryje a spojí např. šikovným filtrem potu – jakýmsi pratelným dvoj prostěradlem, který pěkně spojí obě matrace a navíc je ochrání před nežádoucím potem. Další spojovací vrstvou je navíc také jedno prostěradlo.
 
Matrace do dětských postýlek
 
Pro ty nejmenší se doporučují matrace s nosným jádrem z kvalitní flexi pěny. Potah by měl být 100 % bavlna a snímatelný, aby se mohl snadno vyprat (min na 40 °C).nepojmenovany-7.jpg
 
Pokud si nevíte s nákupem matrací rady, doporučujeme navštívit odborné prodejny, kde vám vyškolení pracovníci poradí, a jednotlivé druhy si sami vyzkoušíte.
Někteří prodejci nabízejí i sofistikované metody výběru. Obchodní řetězec Sconto Nábytek například postupně zavádí speciální monitory, které vám, po zadání základních údajů (výška, váha, typ postavy, preference, atd.), doporučí vhodné typy matrací z nabízeného sortimentu.
 
Konečnou tvrdost matrace a celkové pohodlí ovlivňuje i podklad matrací – tzv. rošt.
 
Rošty
 
Při výběru roštu je důležité zvážit některé kritéria:
-Velice důležité je vědět jaký typ konstrukce roštu lze použít (do každé postele nelze použít jakýkoliv rošt)
-Rozměry (důležité je vědět jaký rozměr je potřeba – šířka, délka a také výška je důležitá)
-Jaký typ matrace bude na roštu
-Zda preferujete polohovatelný, případně motorový rošt
-Zatížení
 
 
Pevná deska
 
Jedná se o pevný podklad, např. dřevotřískovou desku, který je vhodný pouze pro pružinové matrace. V dnešní době se již příliš nevyužívá.
 
 
Pevný laťkový rošt
Je jednoduchý rošt vyrobený z masivních dřevěných latěk spojených textilními popruhy. Oproti pevné desce je sice vzdušnější, podobně jako ona však nepruží. Použít ho lze především pod pružinové matrace. Je ovšem třeba dbát na to, aby mezery mezi laťkami nebyli příliš široké.
 
Lamelové roštynepojmenovany-8.jpg
Jedná se o nejrozšířenější rošty na našem trhu. Jsou vyrobeny z několika vrstevní předpružených lamel uložených v masivním rámu. Kvalitnější rámy mají v bederní části lamely zdvojené, s možností individuálního nastavení jejích tuhosti. Tyto rošty se dále liší počtem lamel i způsobem jejích uchycení v plastových či kaučukových pouzdrech. Obvykle platí, že čím více lamel a čím menší mezery mezi nimi, tím je rošt kvalitnější.
 
Dle možností polohování je dělíme na:
- pevné
- manuální polohování hlavy
- manuální polohování hlavy a nohou
- motorové polohování
 
nepojmenovany-9.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nepojmenovany-10.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zdroj: Sconto Nábytek

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zkušenosti ohledně . . .

(Iwette, 11. 4. 2013 12:31)

Pro výběr té ideální a nejlepší matrace bych doporučila spol. POSTELE OSTRAVA http://posteleostrava.cz/

U kterých jsem sama nakupovala a byla jsem nad míru spokojená. Neboť jejich dokonale proškolený personál nám dokonale pomůže a poradí při výběru a při našem vlastním nákupu :-)

Tak vřele doporučuji :-)

Tak vřele doporučuji opravdu všem


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8



 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×