Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak docílit, aby vaše dítě žilo zdravě, aktivně a bylo štíhlé?

19. 9. 2007

Nedávné výzkumy stravovacích a pohybových zvyklostí dětí a mládeže ukázaly alarmující čísla. Přibližně dvacet procent českých dětí ve věku šest až dvanáct let se potýká ve větší či menší míře s nadváhou. Navíc celých šedesát procent dětí ve stejném věku nemá dostatek pohybové aktivity! Čím to je? Většina rodičů i společnost přece tlačí na to, aby děti byly aktivní, štíhlé a žily zdravě. Jak tento problém řešit?

 

Dvě linie zdravého životního stylu

Obezita i množství pohybové aktivity jsou spojité nádoby. Děti, které pasivněji tráví volný čas, mívají obvykle i horší stravovací návyky. Většinou konzumují více sladkostí, nenasycených tuků a slazených nápojů. A obráceně, aktivní děti mají tendenci dodržovat zdravý jídelníček. Klíčovou roli v tomto postoji hraje rodina.

„S nadváhou rodičů se výrazně zvyšuje riziko nadváhy u dítěte, jak v důsledku genetických faktorů, tak v důsledku společného talíře, nedostatku pohybu a celkového životního stylu rodiny,“ říká Iva Málková, zakladatelka společnosti Stop obezitě (STOB).

Děti totiž mají obrovskou tendenci napodobovat, nejčastěji své rodiče či starší sourozence. Proto například pokud rodič chce, aby dítě místo koblih či sušenek snídalo něco zdravějšího, měl by si nejprve sám nasypat do misky například cereálie Nestlé (řada Fitness je určená právě pro dospělé, pro dítě například Cookie Crisp), zalít je mlékem a přidat kousky ovoce. Navíc ještě může dávat najevo, jak mu snídaně chutná. Dítě si pak samo řekne o zdravou cereální snídani, na které si bude spolu s rodiči ráno pochutnávat.

To samé platí o napodobování životního stylu. Pokud budou sami rodiče aktivní, je předpoklad, že aktivní budou i jejich děti. Je tedy důležité, aby se rodiče o víkendu věnovali svým dětem a vyrazili s nimi například na kolo, plavat či na pěší výlet. Bohužel podle odborníků mívají děti často nejméně pohybu právě o víkendech.

 

 

 

Role emocí

Jídlo bývá bohužel již od dětství často spojováno s emocemi. „Již v raném dětství se dítě naučí, že se uvolní, když si dá něco do úst – ať už je to dudlík, cucání palce.

 

V pozdějším věku je příjemné posezení s přáteli spojováno s posezením v kavárně při dortíku. Umocnění pohody jídlem přetrvává i v dospělosti, například konzumace jídla při televizi, knížce, nadměrná konzumace jídla při oslavách,“ říká Iva Málková.

Druhým extrémem je potlačování negativních pocitů.  Jídlo je pro dítě často odměnou. Když překonalo nějaké útrapy, rozbilo si koleno, nekřičelo při injekci u paní doktorky, rodiče ho často odměňují různými dobrotami. Dítě se tedy nenaučí rozlišovat mezi fyziologickými a psychologickými aspekty hladu. Zato se naučí řešit zátěžové situace jídlem nebo aspoň něčím, co dá do úst,“ varuje Málková.

 

Pohyb a emoce

Také vztah k pohybovým aktivitám formují pozitivní či negativní zkušenosti dětí. Špatný je pasivní přístup, ale také přílišná horlivost rodičů. Někteří rodiče totiž nutí své děti do sportu již od raného dětství. Vezmou dítě na nekonečný výlet na běžkách a pak se diví, že se příště jejich potomek zablokuje.„Do drilu rodiče většinou promítají své vlastní potřeby a zkušenosti a nepřihlížejí k potřebám dítěte,“ popisuje tento extrém Václav Bunc, děkan Fakulty tělesné východy a sportu UK.  Důležitou roli při formování vztahu dětí k pohybu hrají také školy. Tlak na výkon bohužel často demotivuje méně tělesně a pohybově zdatné děti. Své mohou způsobit také posměšky spolužáků.

 

 

 

Kolik jídla, kolik pohybu

Dítě by si mělo v dětství vypěstovat zdravý vztah k jídlu, tedy na jednu stranu se nepřejídat, ale také nehladovět. Optimální příjem energie je individuální, nicméně jednoduchým ukazatelem správnosti výživy je zdravotní stav dítěte, jeho váha, psychická i fyzická kondice. Mezi důležité zásady pro výživu dětí patří mj. pestrá a rozmanitá strava, bohatá na ovoce a zeleninu, celozrnné potraviny, mléčné výrobky, ryby a drůbež.

Z hlediska optimálního rozložení jídla během dne je důležitá především snídaně, která může být bohatší na sacharidy, včetně ovoce, celozrnného pečiva či cereálií pro děti, postupně během dne by měla strava obsahovat více bílkovin, ale i tuky, kterých děti pro zdravý vývoj potřebují více než dospělí, vše samozřejmě v rozumné míře. Stěžejní je také optimální pitný režim.  Dítě by mělo jíst pravidelně 5 - 6x denně a denně vypít mezi 1,5 až 2,5 litry tekutin. Důležitá je i pravidelná pohybová aktivita. Zdravé dítě by mělo podle odborníků strávit pohybem alespoň sedm hodin týdně. Jde o to, aby rodiče doma vytvářeli takovou atmosféru, v níž bude cvičení vnímáno jako přirozená součást každodenního života.  Dítě by se mělo věnovat aktivitě, která jej bude bavit a postupně si budovat pozitivní vztah k pohybu jako takovému.

 

Obrazek

 

Velmi zaměstnaní rodiče

Mnoho rodičů se aktuálně potýká s nedostatkem času na děti. Často jsou totiž natolik pracovně vytížení, že se vrací z práce až večer a také ráno vše zvládají v poklusu.

Proto je velmi důležitý nejen pozitivní příklad rodičů, ale také smysluplný systém a určitá důslednost ve výchově. Tedy aby si děti vytvářely takové zdravé stravovací návyky, které budou brát jako samozřejmé. Děti mohou mít například v ledničce nebo ve spíži vyčleněnou přihrádku se zdravými dobrotami určenými pouze pro ně. Některé potraviny, například zeleninu či ovoce mohou rodiče kvůli snazší konzumaci nakrájet na kostičky a vložit do misky. Je také vhodné vybírat takový pokrm, jehož příprava je natolik snadná a rychlá, že ji zvládne i menší dítě samo či za drobné asistence rodičů. Například snídani si mohou děti vybírat z různých druhů celozrnných cereálií Nestlé. Jednoduše nasypou cereálie do misky a zalijí mlékem. S sebou do školy si mohou vzít například cereální tyčinku, jablko či banán a odpoledne po příchodu ze školy na ně budou čekat v lednici nakrájené kousky papriky, okurky, ředkviček a plátky cereálního chleba.

Dostatek pohybových aktivit během pracovního týdne je možno s dětmi vedle školní tělesné výchovy řešit formou různých kroužků. Jestliže jsou děti na cvičení zvyklé, je velice pravděpodobné, že budou považovat aktivní odpoledne za přirozené a nebudou mít tendenci se bez přímého dozoru rodičů kroužkům vyhýbat. Jde ale o to vybrat správný kroužek, který nebude plnit ambice rodičů, ale zaujme dítě a bude také vyhovovat jeho fyzickým i dalším předpokladům. 

 

Obrazek

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×