Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co snídají Češi a jak se snídá v cizině

10. 8. 2007

Obrazek

Češi za posledních 15 let přijali do svého snídaňového jídelníčku řadu zahraničních zvyklostí. K  těm jednoznačně pozitivním patří především ranní konzumace jogurtů, cereálií a ovoce. I když namazaný chléb nebo bílé pečivo jsou stále českou snídaňovou klasikou.

 


Česká snídaně prošla revolucí
Po Sametové revoluci došlo k velkým změnám snad ve všech oblastech našeho života a změnil se i náš ranní jídelníček. Takže s nadsázkou můžeme říci, že po Sametové revoluci přišla revoluce snídaňová. Rozšířila se nabídka snídaňových produktů a vzrostla samozřejmě i jejich kvalita. Navíc lidé začali více cestovat a poznali, že se snídaně nemusí skládat pouze z rohlíku namazaného marmeládou nebo z chleba s máslem nebo taveným sýrem.

Skladbu českých snídaní významně ovlivnily zahraniční kuchyně a také trend zdravého životního stylu a stravování, který k nám přišel ze Západu. Tuto skutečnost vítají nejen lékaři, ale také odborníci na výživu. A tak si vedle pečiva namazaného „něčím“ našly na našem ranním stole své místo také ovesné vločky, jogurty a cereálie. „Cereálie s mlékem nebo jogurtem představují zdravou a vyváženou snídani, která dodá člověku nejen dostatek energie v podobě sacharidů, ale i velmi kvalitní bílkoviny obsažené v mléčných výrobcích,“ říká Pavel Suchánek, odborník na zdravou výživu. „Doporučuji zásadně volit celozrnné cereálie, například Nestlé Fitness, které dodají tělu více tolik prospěšné vlákniny než obyčejné lupínky. Konzumace celozrnných cereálií má, mimo jiné, také vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi, které by prospělo 65 % Čechů. Navíc působí preventivně i proti vzniku obezity, cukrovky II. typu a rakoviny tlustého střeva,“ dodává Suchánek. Takže ten, kdo si dopřeje k snídani celozrnné cereálie, prospěje svému organizmu. A navíc, díky vláknině zůstane déle sytý a nebudou ho svádět v průběhu dopoledne myšlenky na nejrůznější pamlsky, většinou nezdravé laskominky.

Co snídají v Evropě
Jiný kraj, jiný mrav – a také jiná snídaně! Skladba snídaní se liší po celém světě, stát od státu. V Evropě můžeme najít mnoho různých snídaňových menu. Typická anglické snídaně je složená z toastu, smažených vajíček, slaniny, klobásy, fazolí, opečeného rajčete, popřípadě pomerančového džemu. Nesmí samozřejmě chybět čaj s mlékem nebo káva. Ve Francii snídají croissant nebo bílé pečivo – hlavně bagety – s máslem a džemem, džusem a kávou. Naši němečtí sousedé si ráno dopřávají čerstvé pečivo, salámy nebo šunku s vařeným vejcem a kávu. Mezi nejzdravější patří snídaně ve Finsku a Švédsku, kde se na stolech po ránu objevují hlavně cereálie nebo ovesná kaše, jogurt a tmavý chléb. „V posledních deseti letech ale do většiny evropských zemí a USA pronikl trend zdravé snídaně, a proto jsou v těchto zemích stále více rozšířené snídaňové cereálie,“ doplňuje Pavel Suchánek, odborník na výživu z pražského IKEMu. Oblíbenosti cereálií, vedle jejich jednoznačně pozitivního vlivu na lidské zdraví, nahrává také snadná a rychlá příprava. Takže proč si nepochutnat na zdravé a zároveň na čas nenáročné snídani?

Obrazek

Snídaňové perličky ze zahraničí aneb Dali byste si?
Některé snídaně se nám naopak mohou zdát neobvyklé a některé kombinace přímo nekombinovatelé. Ale proti gustu žádný „dišputát“! Například v Lotyšsku byste k snídani dostali salát Rasols – bramborový salát s vařeným hovězím nebo vepřovým masem, slanečkem, křenem, jablky, nakládanými okurkami, vejcem a kysanou smetanou.  Zvláštností tradiční ukrajinské snídaně je, že se téměř neliší od ukrajinského oběda nebo večeře, protože se ráno běžně konzumují řízky či jiné vařené jídlo. A vše se pochopitelně zapíjí pálenkou. Asijská snídaně obsahuje typické prvky asijské kuchyně, tedy nudle na různé způsoby a sushi.

Česká snídaně v číslech
Podle průzkumů našich stravovacích zvyklostí se denně snídaně připravuje v 66 % českých rodin. Čtyřikrát až šestkrát týdně se snídá ve 13 % rodin a dvakrát až třikrát týdně také přibližně ve 13% rodin. Jedenkrát týdně posnídá necelá 2 % a ještě méně často 5 % rodin.

V konzumaci ovoce a zeleniny máme co dohánět, protože se ráno objeví na talíři pouze u 7–8 % lidí.

47% obyvatel ČR pije ke snídani čaj a 31 % kávu. Mléko si dává 14% lidí, vodu a džus pije ke snídani pouze 2–3 % Čechů.

(Zdroj: Median, Flora pro.activ bus 2005)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Snidaně

(Iva, 10. 8. 2007 15:07)

No už se vidím jak k snídani jím řízek a zapijím vodkou ;o)))

 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×