Jdi na obsah Jdi na menu
 


Amaranth, víte co to je?

7. 4. 2008

Amarant, nebo-li „svaté zrno“, jak jej nazývali už staří Aztékové, Inkové a Mayové, patří mezi nepravé obilniny. Právem byla kdysi považována za posvátnou rostlinu a dnes je označována jako plodina třetího tisíciletí. Je často používaná při bezlepkové dietě, neobsahuje totiž bílkovinu zvanou lepek. Naopak obsahuje kvalitní bílkoviny, minerály, vitamíny, olej s vysokým zastoupením nenasycených mastných kyselin, škrob a vlákninu.

 
Amaranth je rostlina, která má velký význam pro děti, u kterých lyzin podporuje tvorbu mozkových buněk. Oblíbená je i u sportovců pro růst svalové hmoty, ani starší generace na něj nedá dopustit, podporuje látkovou výměnu. Kvůli absenci lepku je velmi oblíbená u osob s celiakií (nemoc zažívacího traktu).
 
Použití amaranthu v jídelníčku zaručuje bohatou stravu na minerální látky, mezi které patří především vápník, hořčík, železo a vitamíny řady B, C a E.
 
V přírodě můžeme najít asi 60 druhů rostlin rodu Amaranthus. Je to rostlina, která roste planě, a jen několik druhů se pěstuje pro přímou sklizeň. Velmi se podobá užitkovým travám. Má ráda sluníčko, je nenáročná na půdu, snese i velké sucho. Roste velmi rychle a po celý rok. Sklizeň je možná až 3x do roka.
 
Amaranthové zrno je velmi malé, v průměru přibližně 1 – 1,5 mm, široké 0,6 – 2,1 mm. 1000 semen váží v průměru jen 1 gram. Zrno má barvu bělavou až béžovou, hnědavou až černou. Pro sklizeň je preferovaná bílá barva. Tvar má čočkovitý, pod slupkou je stočen klíček, který zabírá přibližně 1/3 objemu zrna.
 
Amaranthová semínka se v kuchyni dají použít samostatně jako cereálie, nebo semletá v podobě mouky. Často je můžete koupit již pražená, nebo naklíčená.
 
Máte-li chuť na dobrou cereální snídani, je možné semínka povařit přibližně 18–20 minut a smíchat například s jogurtem.
 
Jestliže dáváte přednost pečení, získáte spoustu lahodných pochoutek. Amaranthová mouka má jemnou, sladce oříškovou chuť. Budete-li však péct výrobky z kynutého těsta, je nutno přidat obyčejnou mouku.
 
Snad ještě jedna důležitá věc – semínka, nebo mouku skladujte nejlépe v lednici ve vzduchotěsných nádobách, zabráníte tím žluknutí nenasycených mastných kyselin. Amaranth vám při správném skladování vydrží 3–6 měsíců.
 
Pro raduzyrecepty.com Yvona Rohrerová
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×