Jdi na obsah Jdi na menu
 


9 největších mýtů o menopauze

1. 5. 2011

Máte dojem, že jste v přechodu? Jdou na vás kromě návalů horka také návaly strachu z toho, co vás v novém období čeká? Dobré informace mohou ušetřit mnoho zbytečných starostí.

 
To, že klimaktérium, neboli lidově přechod, je přirozená součást života ženy, nebylo vždy brané s takovou samozřejmostí jako dnes. Jen díky lékařskému pokroku a také štěstí se v současnosti tolik žen dožívá menopauzního věku. Historie mluví jen velmi málo o tomto jevu, protože se ho zkrátka jen velmi málo žen dožilo. Dnes ho úspěšně překonávají milióny žen po celém světě. Bohužel s klimaktériem je stále spojováno mnoho mýtů, které jsou zdrojem úzkosti a neodůvodněného strachu. Tady jsou nejčastější z nich:
Mýtus č. 1: Menopauza vždy způsobuje zvýšení tělesné hmotnosti
Tento mýtus jisto jistě šíří nějaká dietní policie. Určitě není pravdivý. Jedná se o velmi zobecňující vyjádření, které navíc není ničím podložené. U každé ženy je průběh menopauzy jiný. Některé zažívají návaly horka, jiné je vůbec nepoznají, některé mohou nějaké to kilečko přibrat, jiné zase ztratit. Vše záleží na konkrétní osobě i na přístupu a stylu života.
Mýtus č. 2: Ženy ztrácejí v klimakteriu chuť na sex
Naštěstí se i tento mýtus už podařilo vyvrátit. Výzkumníci z oblasti sexuality Masters & Johnsons zjistili, že libido není spojené s hladinou estrogenu, která v období menopauzy výrazně klesá. Kromě toho více než 50% žen, které se zúčastnily průzkumu, žádný pokles zájmu o sex nezaznamenalo. Výrazný nedostatek chuti na sex přiznalo jen méně než 20% účastnic výzkumu. To však může být způsobeno i předsudky a očekáváními s menopauzou spojenými. Nebuďte proto překvapená, když i v období menopauzy bude váš milostný život stejně bohatý jako dříve.
Mýtus č. 3: V menopauze se ze ženy stává neurotická troska
Předpokládat, že žena bude v menopauze hysterická je neopodstatněné a zavádějící. Pro některé ženy může být menopauza velmi pokojné období, jiné ho prožívají intenzivněji. Existuje hned několik faktorů, které se na emocionálním prožívání menopauzy významně podílejí:
Osobní zdraví a reprodukční historie
Zdraví žijících předků a ženských příbuzných
Stravovací návyky
Kouření, pití alkoholu
Kultura (To znamená, jestli je žena ochotná přistoupit na substituční hormonální terapii. Například ve Spojených státech asi 46 % žen v menopauze zkouší hormonální substituční terapii – HRT, zatímco v Japonsku je to jen 6%)
Mýtus č. 4: Menopauza přijde po padesátce
Pravdou je, že menopauza se po padesátém roce života vyskytuje nejčastěji. Statistiky však ukazují, že přibližně jedna ze sto žen prochází obdobím menopauzy ve věku 40 let, někdy i dříve. Průměrný věk žen v menopauze je v současnosti 52, ale s průměrným věkovým rozpětím 45 až 55 let. K tomu je nutné připomenout, že začátek menopauzy může nastat také v důsledku chirurgického zákroku. Chirurgicky vyvolaná menopauza je též označovaná jako umělá a vyskytuje se například po hysterektomii nebo po odstranění dělohy. Podle některých odborníků může být časná menopauza způsobena různými vlivy, jako je autoimunitní onemocnění spojené se špatnou výživou nebo chronickým stresem.
Mýtus č. 5: Menopauzu může odhalit pouze lékař
Pokud chcete potvrdit jakoukoli informaci o svém zdravotním stavu, je ideální obrátit se na  lékaře. My ženy však víme své. Když se s námi něco děje, většinou to dokážeme vycítit, jen si jednoduše nejsme úplně jisté. Naštěstí je dnes na trhu už mnoho spolehlivých testů, které pomohou zodpovědět ty nejzásadnější otázky. Nyní už i co se menopauzy týká. Vyzkoušejte například Test na detekci menopauzy Pepino. Balení obsahuje dva proužky pro detekci menopauzy, přičemž se vykonávají dva testy s odstupem jednoho týdne. V případě, že jsou oba pozitivní, menopauza může být aktuální. Výhodou je, že se o této nové situaci dozvíte v soukromí a budete mít dostatek času se s ní vyrovnat ještě před tím, než skutečně navštívíte lékaře.                                                               
Komfortní test na detekci menopauzy Pepino Midstream
meno_mid.jpgJedno balení testu na detekci menopauzy obsahuje dva komfortní tyčinkové imunologické testy pro zjištění folikuly stimulujícího hormonu (FSH) v moči. Žena musí vykonat dva testy s odstupem jednoho týdne. V případě, že jsou oba testy pozitivní, menopauza může být aktuální.
Použití: Po odstranění ochranného víčka se hrot tyčinky ponoří do proudu moči na 6-10 sekund. Po 10 minutách se objeví výsledek.
Doporučená cena balení: 199 Kč             
Mýtus č. 6: Menopauza trvá několik let
Toto tvrzení nelze považovat za úplný mýtus. Spíše bychom měli říci, že je nepřesné. Menopauza může někdy trvat 6 až 13 let. Není proto důvod, aby se žena během tohoto období nějakým způsobem omezovala, případně si vytvářela nezdravé návyky. Je důležité si uvědomit, že v tom člověk není sám, že jde o přirozenou věc, že stejným obdobím si prochází miliony dalších žen. O menopauze málokdo rád otevřeně mluví, a proto je opředena děsivými mýty a strašáky.
Mýtus č. 7: Ženy se mohou během menopauzy vyléčit samy tím, že se rozhodnou pro substituční léčbu estrogenem
Mýtus jako hrom! Za prvé, přechod je přirozený proces a ne choroba, takže používání výrazu "lék" je zbytečné. Za druhé, různé ženy potřebují různé hormony a některé rozhodně nepotřebují estrogen! Právě naopak, ve skutečnosti potřebují testosteron. Existují i případy, kdy hormonální substituční terapie jednoduše nemá žádný vliv na průběh klimaktéria.
Mýtus č. 8: Během menopauzy ženy ztrácejí velké množství mozkové tkáně a některé dokonce i své vzpomínky
Naštěstí toto vůbec není pravda. Mužský a ženský mozek se začne zmenšovat už okolo třicítky, přičemž míra zmenšení mozku neodpovídá přesně úbytku kognitivních funkcí. To znamená, že pokud je váš mozek menší o 10 procent, nebudete nevyhnutelně trpět deseti procentním poklesem inteligence. Zajímavostí v této souvislosti je, že podle výzkumníků se mužský mozek zmenšuje rychleji než ženský!
Mýtus č. 9: Menopauza je začátek konce
Toto je největší mýtus! Menopauza přichází v čase, kdy do života ženy vstupuje více změn. Děti se stěhují z domova, naopak je potřeba se postarat o rodiče. Častokrát žena i manžel odcházejí do důchodu. I navzdory těmto silným vlivům může zralé období ženy přinést mnoho krásných podnětů, které ji mohou obohatit po celé další roky a přinést zcela nové, dosud nepoznané zážitky a pocity. Zkrátka i babí léto může být krásné a barevné. K tomu mohou pomoci dobré informace, připravenost, a tím i možnost přistupovat k novému období pozitivně.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×