Jdi na obsah Jdi na menu
 


Život se zubní náhradou? Žádný problém.

16. 6. 2011

Téměř každý z nás jednou přijde o vlastní zuby. Vyhne se tomu pouze pár šťastlivců. Díky pokroku medicíny a dentálních technologií už nemusíme běhat po světě s obnaženými dásněmi. Zubní náhrady už miliónům lidí na celém světě pomohli zlepšit kvalitu života po ztrátě vlastního chrupu a tím jim vrátit schopnost vykonávání běžných lidských činností jako je konzumace potravin, hovor a mnohé další společenské aktivity. Zkuste si představit, že byste museli povědět jedinou větu bez zubů - potom si uvědomíte, jak důležité zubní náhrady alias protézy jsou. Jak však o protézu správně pečovat, abychom se vyhnuli společensky nepříjemným situacím a zdravotním komplikacím?

Všechno o protézach
Zubní náhrady jsou určené všem, kteří o vlastní zuby přišli v důsledku jejich kazovosti, paradentózy nebo následkem zranění. Zubních protéz existuje několik druhů - náhrady celkové a částečné, dočasné a trvalé.
 
Dočasné zubní náhrady se nasazují bezprostředně po ztátě či vytržení vlastních zubů. V tomto ohledu plní dočasná protéza nejen estetickou ale i preventivní funkci – zabraňuje degeneraci čelisti a pomáhá tak zachovat rysy tváře, které by se její degenerací změnily. Dočasná zubní náhrada je měkčí, aby byla přizpůsobivější měnícímu se tvaru čelisti. Při hojení se totiž kost mění a prostor mezi ní a náhradou se zvětšuje. V tomto období je pro dokonalé přilnutí protézy důležité používaní tzv. fixačních podložek, které vyplní mezeru mezi dočasnou náhradou a ustupující kostí.
 
Trvalá zubní náhrada se nasazuje v době, kdy je kost zahojená. V průběhu několika návštev zubaře se náhrada adaptuje, chvíli však potrvá, než si pacient na náhradu úplně zvykne a než se protéza ve sliznici úplně usadí. Nejdůležitejší je, aby byla spolehlivě fixovaná. Sliznice je bez původních zubů o hodně citlivejší a pokud náhrada perfektně nesedí, mohou se pod ní dostat kousky jídla a způsobit otlačená místa a záněty. Rovněž hrozí vypadnutí zubní náhrady, což jejímu nositeli ubírá na sebevědomí a jistotě. Důležité je používat kvalitní a spolehlivé fixační prostředky s vysokou přilnavostí, které protézu drží na místě po celý den.
 
 
Pevný chrup s produkty řady Protefix®  – pocit pohody nejen při jídle
Fixační přípravky řady Protefix® jsou už více než 50 let symbolem kvality a spolehlivosti v oblasti fixačních produktů a péče o zubní náhrady. Jsou vyvíjené na základě dialogu s pacienty o jejich potřebách a zkušenostech s výrobky. Řada nabízí pro jednotlivé řešení nejvyšší spolehlivost a kompletní sortiment, což umožňuje miliónům lidí po celém svetě zvládat svůj „neviditelný problém“, znovu se cítit sebevědomě, nezávisle a prožívat aktivní život.
 
 
protefix_fixacni_podlozky_dolni.jpgJedinečné fixační podložky Protefix® jsou vyrobené z jemné tkaniny s výbornou snášenlivostí, bez chutě či zápachu. Zvlášť se vyrábějí na horní a dolní zubní náhradu. Obsahují alginát sodný, který krátce po navlhčení zvyšuje fixační účinek. Pro některé pacienty, kteří mají vážné problémy s přilnavostí a nic jiného jim nedrží, jsou fixační podložky Protefix® posledním možným řešením. K dostání v lékárnách. Podložky na dolní zubní protézu nebo na horní zubní protézu, balení 30 ks, cena 139 Kč.
 
 
Extra silný fixační krém Protefix®protefix-fixacni-krem-40ml---4ml.jpg spolehlivě zafixuje zubní náhradu i v případě problémů s přilnavostí. Jeho výhodou je, že v porovnání s podobnými přípravky se aplikuje na mokrou protézu, stačí ho aplikovat jen 1x denně a působí okamžitě. Jíst bez problémů můžete už 5 minut po aplikovaní. Účinně těsní okraje protézy, což zabraňuje zbytkům jídla dostat se pod zubní náhradu a způsobit tak otlaky a záněty. Krém je chuťově neutrální a jeho přilnavost neovlivňuje ani konzumace teplých nápojů. Díky jeho používání získáte zpět pocit jistoty a komfortu, pocit stability zubní náhrady a sílu skusu. K dostání v lekárnách. Obsah 40 ml, cena: 119 Kč.
 
protefix_aktivni_cistici_tablety_66ks.jpgNeodmyslitelnou součástí péče o zubní náhradu a prevenci
před otlaky a záněty sliznice je důsledná ústní hygiena. Mezi ústní hygienou vašich přirozených zubů a zubních náhrad existuje jeden velký rozdíl: zubní náhrada se musí čistit ještě důkladněji. Čistíte jí pravidelně pomocí zubního kartáčku a neabrazivní zubní pasty. Plnohodnotnou náhradou zubního kartáčku a pasty jsou čistcí tablety Protefix®, které zároveň odstraňují i nepříjemný zápach. K dostání v lekárnách. Balení 32 a 66 tablet, cena za větší balení je 159 Kč.
 
Přípravky řady Protefix neobsahují zinečnaté soli, které by mohly v případě vyšších koncentrací a při dlouhodobém používaní působit toxicky a způsobovat neurologické problémy.
 
Jak si zvyknout na pocit „cizího“ předmětu v ústech?
Na závěr pár tipů, jak si co možná nejrychleji na zubní náhradu zvyknout. A nebojte se, nejste v tom sami. Zvládli to už  milióny lidí před Vámi J
 
• Při hovoru si na změny v ústech musí nejdříve zvyknout jazyk. Hlavně sykavky vám budou zpočátku znít zvláštně. Trénujte si mluvu se zubní náhradou čtením nahlas před zrcadlem nebo rozhovory s přáteli.
• První týden noste zubní náhradu co nejčastěji. Doporučuje se jí vyjímat pouze na čištění. Ze začátku jí z úst nevyndavejte ani na noc - proces aklimatizace by byl ješte těžší.
• První dva týdny jezte měkčí stravu a malé kousky, které můžete lehce rozkousat. Ke kousání používejte obě dvě strany – zabezpečíte tak rovnoměrnou a neustálou zátěž čelisti, čímž zabráníte naklonění zubní náhrady. Při kousání používejte špičáky a stoličky. Na začátku se vyhněte pečivu s kůrkou, jablkům, mrkvi a podobné stravě.
• Cucáním tvrdých bonbónů si můžete pomoci potlačit pocit dávení.
 
Více informací na www.protefix.com
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×