Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zdraví celé rodiny začíná v nákupním košíku: 5 tipů pro zdravý a chutný nákup

22. 2. 2018

kosik.jpg

Zdravý životní styl je o správné stravě, dostatečném pohybu a odpočinku. Také o správné motivaci a vědomém přístupu k nákupu. Nestačí jen znát zdravý životní styl teoreticky, je dobré ho umět v praxi uskutečňovat! I relativně malé změny v nákupních zvyklostech mohou mít významný vliv na zdraví. Máme pro vás 5 jednoduchých, ale klíčových, tipů jak na to!

  1. Co je v domě, to je pro mě

Jíst dostatek ovoce a zeleniny, celozrnných produktů, luštěnin, rostlinných tuků, masa a mléčných výrobků s nízkým obsahem tuku. Zní to jednoduše, že? Ale co ty všechny dobroty, které do zdravějšího jídelníčku zrovna příliš nepatří a doma na nás neustále číhají? Naše sebelepší snahu jíst zdravěji tak mohou pravidelně snižovat sušenky, uzeniny, sladkosti, slazené nápoje, které máme neustále doma k dispozici. Zjednodušte si to a nakupujte opravdu jen to, co chcete doopravdy jíst a pít.

  1. Motivační plán

Prozkoumejte nejdříve svou motivaci, než se pustíte do ozdravování jídelníčku. Protože s tou správnou motivací se daří dosáhnout trvalých a úspěšných výsledků! Správná motivace je ta, která vás podporuje, nikoli výrazně omezuje či dokonce odrazuje. Nepokoušejte se tedy dělat příliš radikální změny hned všechny najednou a už vůbec si nezakazujte to, co vám nejvíce chutná. Nereálné cíle a zákazy vedou často ke zklamání a nechuti ve změnách pokračovat. Jděte na to postupně a pozitivně. Co můžete jako první změnit k lepšímu? Jaké potraviny můžete nahradit těmi zdravějšími? Jakých jídel se naopak v žádném případě nechcete vzdát?
 

  1. Nechoďte na nákup hladoví ani přejedení 1b.jpg
     

V případě, že jdeme nakupovat hladoví, máme daleko větší tendenci nakoupit toho zbytečně více a hlavně také potraviny s vyšším obsahem cukrů a tuků, protože nakupuje z pozice hladu, nikoli rozumu. Hladový organismus potřebuje rychle doplnit energii, proto volí primárně vysoko-kalorické potraviny. Nechoďte nakupovat však ani přejedení. V tomto případě máme zase tendenci nakoupit toho méně, než ve skutečnosti potřebujeme. A když nemáme doma z čeho uvařit, opět je daleko větší šance, že sáhneme po nějaké méně zdravé variantě.
 

  1. Nakupujte s rozumem a chutí

Na nákup doporučujeme chodit s dopředu připraveným seznamem. Doma či v práci si vyhraďte pár minut a zkuste si naplánovat jídelníček na následující dny a podle toho sepište seznam. Důležitá je však také vaše chuť a preference, proto se snažte nutriční doporučení přizpůsobit svým potřebám. Jen to, co vám chutná, budete nakonec jíst dlouhodobě a pravidelně.

  1. Poraďte se s odborníkem

Pokud si nevíte rady, jaké přesně potraviny byste měli do svého jídelníčku zařadit a podle čeho si vybírat, neváhejte oslovit nutričního odborníka a vydejte se s ním na nákup! Nechte si vysvětlit, jak se vyznat při čtení potravinových obalů a složení výrobků, na co si dát pozor a co naopak preferovat. Orientace v oblasti výživy a zdravého životního stylu zvýší vaši motivaci i uskutečnění změn.

Autor textu: Mgr. Zuzana Douchová, nutriční terapeut a odborný garant Vím, co jím Iniciativa Vím, co jím a piju je smluvním partnerem globální iniciativy The Choices Programme. Program Choices vznikl v roce 2007 z podnětu Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Ty totiž upozornily na živiny, které při nadměrné konzumaci mohou způsobovat neinfekční civilizační onemocnění, jako jsou nadváha, obezita, diabetes 2. typu nebo srdečně-cévní onemocnění. Potraviny nesoucí logo „Vím, co jím“ obsahují žádné nebo minimální množství nasycených mastných kyselin, trans mastných kyselin, soli a přidaných cukrů. U některých druhů potravin navíc logo hlídá celkové množství energie a poukazuje na potraviny bohaté na vlákninu. Databáze produktů nesoucích logo Vím, co jím je dostupná na www.vimcojim.cz.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 


Používáme technologii cookies ke zkvalitnění poskytování našich služeb. Procházením stránky souhlasíte s jejich používáním. Více informací můžete najít na této stránce.×